Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φωτιά σε κτηματαγορά και ΕΝΦΙΑ βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες – Μείωση 8% ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να σβήσει τις επιβαρύνσεις

tags :
Φωτιά σε κτηματαγορά και ΕΝΦΙΑ βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες – Μείωση 8% ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να σβήσει τις επιβαρύνσεις
Η μείωση δεν θα είναι οριζόντια αλλά μεσοσταθμική που σημαίνει ότι για τις μεσαίες ιδιοκτησίες θα είναι μεγαλύτερη και για τους μεγαλοιδιοκτήτες μικρότερη έως καθόλου.
Τη φωτιά που θα βάλουν στον ΕΝΦΙΑ του 2020 οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων επιχειρεί να σβήσει προκαταβολικά η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας νέα μείωση αυτού του λογαριασμού κατά 8%.
Αυτή δεν θα είναι οριζόντια αλλά μεσοσταθμική που σημαίνει ότι για τις μεσαίες ιδιοκτησίες θα είναι μεγαλύτερη και για τους μεγαλοιδιοκτήτες μικρότερη έως καθόλου.
Όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η άσκηση εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές που θα είναι ο βασικός χρηματοδότης του μέτρου και όχι το υπερπλεόνασμα - το οποίο διαμορφώνεται οριακά πάνω από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 3,7% του ΑΕΠ το 2019 μετά την υπέρβαση κατά 117 εκατ. ευρώ που καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα -
Η αναθεώρηση είναι μία κίνηση που θα αλλάξει το σημερινό χάρτη και θα φέρει τρομακτικές ανατιμήσεις όχι μόνο στις αξίες των ακινήτων σε ολόκληρη την χώρα, αλλά και στους φόρους που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις των ακινήτων ( δωρεές, κληρονομιές, γονικές παροχές, κ.α).
Ακριβότερη θα είναι επίσης από το νέο έτος η αγορά πρώτης ή δευτερεύουσας εξοχικής κατοικίας.    
Το σκηνικό των εκπλήξεων για τους ιδιοκτήτες θα έρθει να συμπληρώσει η ένταξη 3.000 περιοχών επί συνόλου 7.500 στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη επέκταση θα αφορά περιοχές- φιλέτα, δηλαδή ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Σήμερα η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται από την εφορία με συγκριτικά στοιχεία και κατά τεκμήριο ο τελικός φόρος είναι δυσανάλογα μικρός.
Οι περιοχές, που θα παραμείνουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι κατά κύριο λόγο ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή εμπορική αξία κι ως εκ τούτου η κάλυψη τους από το αντικειμενικό σύστημα, δεν αναμένεται να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία ενώ είναι ο υπολογισμός της αξίας τους είναι δύσκολο έργο.
Το μέτρο βέβαια που θα κάνει την διαφορά στα ταμεία και θα ανακατέψει την τράπουλα με τις εισπράξεις από τους φόρους στα ακίνητα είναι η αναπροσαρμογή της αξίας των αγροτεμαχίων, τα οποία σήμερα φορολογούνται με 1 ευρώ το στρέμμα και ο ΕΝΦΙΑ αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του οικοπέδου.
Με όχημα τις αυξήσεις τιμών στα αγροτεμάχια στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν  να κλειδώσουν την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για έσοδα 3 δισ. ευρώ από τους φόρους στα ακίνητα  το 2020.
Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα ανεβάζουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ, παρά την μείωση του φόρου κατά 8%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης