Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ορισμένες επισημάνσεις για Μαντζούνη, Praxia, DoValue και Optima Bank - Ο Καραμούζης αναλαμβάνει την εταιρική τραπεζική της Εθνικής

Ορισμένες επισημάνσεις για Μαντζούνη, Praxia, DoValue και Optima Bank  - Ο Καραμούζης αναλαμβάνει την εταιρική τραπεζική της Εθνικής
Η συμβολικότητα της οικογένειας Κωστόπουλου είναι περίπου ισοδύναμη με το όνομα Alpha bank
Ο Βασίλης Καραμούζης σημερινός βοηθός Γενικός Διευθυντής θα αναλάβει γενικός διευθυντής εταιρικής τραπεζικής στην Εθνική τράπεζα καθώς φαίνεται ότι συμφωνεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος με 40%.
Επίσης και η διοίκηση της τράπεζας συμπλέει προς κοινή λύση.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αξιολόγησης έχει παραταθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου 2020.
Ο έτερος διεκδικητής της θέσης ο Κουτσουδάκης θα διευρύνει επίσης τις αρμοδιότητες του ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.
Οι σκέψεις που υπήρχαν για δύο γενικούς διευθυντές παρ΄ ότι εξετάστηκε απορρίφθηκε στην πορεία.

 Συνήθως όταν αποχωρεί κάποιο στέλεχος από την τραπεζική αγορά είτε τον ξεχνούν σχεδόν όλοι, είτε αναφέρονται επιγραμματικά σε αυτόν καθώς τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να είναι κοντά στην εξουσία... όχι μακριά..
Ο Δημήτρης Μαντζούνης αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha bank εξέλιξη απόλυτα αναμενόμενη καθώς ήταν γνωστές οι εξελίξεις από το Καλοκαίρι κατά την περίοδο της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Μαντζούνης αποχωρεί από το κτήριο της Emporiki bank και θα διαθέτει γραφείο στο ίδρυμα Κωστόπουλου.
Ο Μαντζούνης υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στο τραπεζικό σύστημα και με καθαρά θετική συνεισφορά στην Alpha bank που ήταν διευθύνων σύμβουλος για πολλά χρόνια.
Η αποχώρηση Μαντζούνη και η κατάργηση των θέσεων των αναπληρωτών CEO ουσιαστικά απογαλακτίζει την Alpha bank από την οικογένεια Κωστόπουλου που διοίκησε επί 10ετές την τράπεζα με επιτυχία.
Η νέα διοίκηση υπό τον Ψάλτη έχει αναλάβει την εξυγίανση από τα NPEs και την είσοδο στις νέες τεχνολογίες δύο τομείς που χρειάζονται νέους managers.
Ωστόσο η συμβολικότητα της οικογένειας Κωστόπουλου είναι περίπου ισοδύναμη με το όνομα Alpha bank.

Η Praxia Bank εάν δεν βρισκόταν η Παγκρήτια τράπεζα να εκδηλώσει ενδιαφέρον μετρούσε 4 ή 5 εβδομάδες ζωής.
Τα κεφάλαια ίσως είναι λιγότερα από αυτά που έχουν εκτιμηθεί.  
Πληροφορούμαστε όμως ότι η Atlas Capital ο βασικός μέτοχος έχει πραγματοποιήσει μια ειδική έρευνα γιατί δεν πέτυχε το εγχείρημα και έχει καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία θα ήταν καλό να κοινοποιηθούν ώστε να προσέχουν όσοι θέλουν να εστιάσουν στις νέες τεχνολογίες.
Οι φήμες ότι η Παγκρήτια θα ενδιαφερθεί να απορροφήσει την Attica bank δεν έχει βάση.

Μάλλον στις 20 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει η Eurobank το μεγάλο deal με την DoValue για τα προβληματικά δάνεια.
Πληροφορούμαστε ότι η Eurobank είναι έτοιμη, με τα δελτία τύπου να έχουν ολοκληρωθεί και είτε στις 19 το απόγευμα είτε στις 20 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί η συμφωνία.
Η διοίκηση Καραβία στην Eurobank είναι η πρώτη που ολοκληρώνει με επιτυχία, εμπροσθοβαρή μεγάλης έκτασης εξυγίανση των NPEs με μοντέλο που εφαρμόζουν και άλλες τράπεζες.
Το deal 24 δισεκ. πώληση της εταιρίας διαχείρισης NPEs, τιτλοποίηση 7,5 δισεκ. NPEs θα κοστολογηθεί στα 390 εκατ που θα καταβάλλει η DoValue στην Eurobank με στόχο σε 10 χρόνια να έχει κερδίσει τα διπλάσια δηλαδή περί τα 800 εκατ.

Η Optima Bank άνοιξε τα 3 πρώτα καταστήματα με στόχο να φθάσει στα 28.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το κόστος κάθε καταστήματος είναι κάτω από 500 χιλιάδες σε ετήσια βάση.
H Optima θα ακολουθήσει ένα πολύ αυστηρό μοντέλο διαχείρισης του κόστους.  
Σχεδιάζει και αύξηση κεφαλαίου 120-130 εκατ σε επόμενη φάση.

Στις 28 Ιανουαρίου 2020 από την Αθήνα η Fitch θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις για το 2020 την διεθνή οικονομία και τις διεθνείς αγορές και έμμεσα θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για την αναβάθμιση μιας κλίμακας που ετοιμάζει για την Ελλάδα μέσα στο 2020 σε ΒΒ από ΒΒ- 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης