Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καταγράφηκε στη Βουλή

Αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καταγράφηκε στη Βουλή
Συναίνεση για το θέμα της Τουρκίας μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα
Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέδειξε το αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης το οποίο όπως υπογράμμισε, κινητοποιεί την ελληνική διπλωματία και θωρακίζει την χώρα.
Μάλιστα, σημείωσε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εγκατέλειψε το ακραίο ύφος, κατέβασε τους τόνους και μίλησε για ανάγκη συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα.
«Προσυπογράφω απόλυτα αυτή την προσέγγιση.
Δεν διέκρινα καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, όπως και απο τους άλλους αρχηγούς, από την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενώ πρόσθεσε πως η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή για ενημέρωση πολιτικών αρχηγών «και θα το κάνω με τον σωστό τρόπο και για ζητήματα που μερικές φορές δεν μπορούν να συζητούνται δημόσια.
Ας κρατήσουμε στο τέλος αυτής της συνεδρίασης το κεκτημένο της ενιαίας εθνικής γραμμής χωρίς αστερίσκους» είπε.
Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόνισε ότι στόχος μας ήταν, είναι και παραμένει, ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο πρόεδρος Ερντογάν από το 2016.
Και αν αυτές δεν προχωρήσουν, όπως είπε, «να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές.
Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Το 2020 ξεκινά η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη πάντως, που πέρασε με 158 «ναι», και 139 «όχι» αποτέλεσε και την ευκαιρία για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί, στην εφ όλης της ύλης συζήτηση που αναπτύχθηκε.
Και μπορεί να μην υπήρξαν εκπλήξεις στην ομιλία του πρωθυπουργού με την οποία κορυφώθηκε η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα ακόμα θετικό μέτρο στο πλαίσιο της μείωσης των βαρών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Έτσι τη νέα χρονιά θα υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 8%. Πρόκειται για την δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς προηγήθηκε μείωση 22% του συγκεκριμένου φόρου τον περασμένο Αύγουστο.
Αν δεν υπάρξουν δημοσιονομικές ανατροπές, η νέα μείωση,θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά του επόμενου Αυγούστου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, ότι το 2020 ξεκινά η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Ενώ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς οι οποίοι, γνωριζει, όπως είπε, ότι δεν έχουν ωφεληθεί μέχρι τώρα από τις πολιτικές της κυβέρνησης, όσο ανέμεναν αλλά ο προϋπολογισμός, σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του γι’ αυτούς.  
«Το σχέδιο «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις τράπεζες από μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων και δεν υπάρχει περίπτωση να αξιοποιηθεί το «μαξιλάρι» για την κάλυψη εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.
Το σχέδιο «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% των κόκκινων δανείων τους.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν και πάλι να προσφέρουν ρευστότητα σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, για να μπορέσει να στηριχθεί η παραγωγική επιχείρηση που μέχρι σήμερα δεν είχε πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης