Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ εντός του 2020 - Στόχος η μείωση των πλεονασμάτων

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ εντός του 2020 - Στόχος η μείωση των πλεονασμάτων
Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ εντός του 2020
Την πρόωρη αποπληρωμή περισσότερων δανείων του ΔΝΤ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για το 2020 με στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους δανειστές για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
«Είναι πιθανή, νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείου από το ΔΝΤ το 2020» δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η νέα αποπληρωμή θα πρέπει να είναι μέχρι ένα ορισμένο ποσό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα έως το τέλος της μεταμνημονιακής περιόδου εποπτείας» διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Τον Νοέμβριο του 2019, η Ελλάδα προχώρησε στην αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ δανείων στο ΔΝΤ, μειώνοντας το ποσό που οφείλει στο Ταμείο στα 5,5 δισ. ευρώ.
Αυτά τα δάνεια έχουν μέσο επιτόκιο 1,9% και λήγουν σταδιακά έως το 2024.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μέρος της στρατηγικής ανάκαμψης της Ελλάδας, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Όπως σχολιάζει το Reuters, «η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας πιστεύει ότι τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού, οι επενδύσεις, οι μειώσεις φόρων και οι μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην εκτόξευση της ανάπτυξης».
«Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αναζωογόνηση κάθε πτυχής της οικονομίας» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Στη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές περιλαμβάνονται υψηλοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% έως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια).
«Τα οικονομικά της έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και η Αθήνα τώρα ελπίζει σε μείωση των στόχων» αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί με τους επίσημους δανειστές το επόμενο έτος, «όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες».
«Είναι εφικτό όσο κινούμαστε με συνετό τρόπο.
Πρώτα πρέπει να πείσουμε τους δανειστές ότι οι στόχοι πρέπει να μειωθούν» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.
«Με cash buffer της τάξης του 30 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της το επόμενο έτους» αναφέρεται το Reuters.
Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί η παρουσία στις αγορές.
«Πρέπει να υπάρχει αλληλεπίδραση με τις αγορές» είπε ο ίδιος.

Image

Στις 2 Νοεμβρίου 2019 το bankingnews.gr μετέδιδε:

Σχέδιο νέας εξαγοράς ακριβού χρέους από το ΔΝΤ - Η προεξόφληση αφορά δάνεια 1,5-2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,91% - Στα σκαριά νέα ομολογιακή έκδοση

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την προεξόφληση μέρους του δανείου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και η κυβέρνηση έχει ήδη στα σκαριά σχέδιο για νέα εξαγορά ακριβού χρέους.
Κατά τις πληροφορίες η νέα κίνηση αφορά και πάλι το Ταμείο και συγκεκριμένα, δάνεια 1,5-2 δισ. ευρώ τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 1,91%.
Μολονότι αυτά δεν είναι τόσο ακριβά όπως οι υποχρεώσεις των 2,9 δισ. ευρώ που έχουν επιτόκιο 4,91% και οσονούπω θα αποπληρωθούν, το οικονομικό επιτελείο θέλει να τα αντικαταστήσει με φτηνότερα που θα συμβάλουν στην έμμεση μείωση του δημόσιου χρέους.
Θέλει δηλαδή να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία για καθαρά σημειολογικούς και ψυχολογικούς λόγους αποφάσισε να βγάλει εντελώς από το μεταμνημονιακό παιχνίδι τον πιο σκληρό εταίρο από τους πιστωτές.
Αυτή τη στιγμή, αυτά που ακόμη χρωστάμε στο ΔΝΤ είναι κάτι λιγότερο από 8,5 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου του 2024. Με τις επικρατούσες συνθήκες στις αγορές των ομολόγων όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν.
Όπως το κόστος εξυπηρέτησης των εν λόγω δανείων. Είναι σαφές ότι η προεξόφληση αυτού του είδους των υποχρεώσεων θα ήταν αδύνατη το προηγούμενο διάστημα εάν δεν υπήρχε ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα και το κόστος δανεισμού δεν υποχωρούσε με τέτοια εντυπωσιακή ταχύτητα.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτό το momentum από τη στιγμή που η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές, βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά. Μετά την προ διημέρου επιτυχημένη έκδοση εξάμηνων έντοκων γραμματίων το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές κατηφόρισε στο 1,18 %, όταν πριν από ένα έτος η απόδοσή του βρισκόταν στο 4,68%.
Αποδόσεις σαν και αυτές δεν βάζουν σε πειρασμό το οικονομικό επιτελείο μόνο να εξοφλήσει ακριβά δάνεια, αλλά να ξαναβγεί για δανεικά στις διεθνείς αγορές. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας ομολογιακής έκδοσης, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει καλύψει με το παραπάνω το φετινό δανειακό της πρόγραμμα και δεν έχει καμία ανάγκη να προσφύγει εκ νέου στις αγορές. Επίσης οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 είναι εξαιρετικά χαμηλές. Εφόσον δε προχωρήσει τάχιστα και η δεύτερη εξαγορά χρέους προς το ΔΝΤ, οι υποχρεώσεις της χώρας θα είναι κάτι λιγότερο από… μισή βόλτα στο πάρκο.
Παρά ταύτα ο ΟΔΔΗΧ έπειτα από 18 χρόνια παίρνει χαρτί και μολύβι για να συντάξει ετήσιο δανειακό πρόγραμμα για το 2020, το οποίο η Ελλάδα είχε ξεχάσει πώς γίνεται επειδή ακριβώς μέχρι τον Αύγουστο του 2018, που εξήλθε από τα μνημόνια, δανειζόταν αποκλειστικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ΕSM, τον προκάτοχο του EFSF, ενώ στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης τα δάνεια ήταν διακρατικά.
Η κατάρτιση δανειακού προγράμματος είναι μια τυπική διαδικασία, πλην όμως για τις αγορές έχει τη σημειολογία της καθώς λαμβάνεται ως µια ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα. Ο ΟΔΔΗΧ ξεκίνησε πέρυσι την έκδοση του προγράμματος βάζοντας στο κάδρο του δανεισμού και τα λεφτά από το μαξιλάρι της ρευστότητας, ενώ από φέτος έχουμε πλήρη επιστροφή στην ομαλότητα, όπου μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ηταν το πρόσωπο που άνοιξε τον δρόμο για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων της Ελλάδας ώστε να μειωθούν οι δαπάνες της χώρας για τόκους και να αλλάξει προς το καλύτερο το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το σχέδιο Τσακαλώτου προέβλεπε ακόμη την πρόωρη εξόφληση χρέους της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Πρόκειται για δάνεια κάτι λιγότερο σήμερα από 2 δισ. ευρώ και η αντικατάστασή τους με φτηνότερα επιφέρει εξίσου σημαντική μείωση του ετήσιου ποσού για τους τόκους, αφού βαρύνονται με επιτόκια ακόμη πιο τσουχτερά από αυτά του ΔΝΤ, καθώς ξεπερνούν το 6%. Για την Ιστορία και μόνο, πρόκειται για ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ στην τριετία 2010-2012, εξαιρέθηκαν από το PSI («κούρεμα») και αποπληρώνονται στο 100% της αξίας τους.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης