Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πολιτική κόντρα για την αστυνομική βία - Αλιβιζάτος σε Χρυσοχοϊδη: Δεν θα λειτουργήσω ως άλλοθι - Η απάντηση του υπουργού

tags :
Πολιτική κόντρα για την αστυνομική βία - Αλιβιζάτος σε Χρυσοχοϊδη: Δεν θα λειτουργήσω ως άλλοθι - Η απάντηση του υπουργού
ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών
(upd5) Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει για την επιχείρηση εκκένωσης τριών κτηρίων στο Κουκάκι που τελούσαν υπό κατάληψη, στην οποία προχώρησαν από νωρίς σήμερα Τετάρτη 18/12 το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά σε 9 συλλήψεις.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος ζητά την παρέμβαση Χρυσοχοϊδη και προειδοποιεί ότι η επιτροπή στην οποία προεδρεύει δεν θα αποτελέσει άλλοθι στη βία.
Στον κ. Αλεβιζάτο απάντησε με επιστολή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «η σημερινή επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και δεν υπήρξαν περιστατικά αστυνομικής βίας»..
Όπως έγινε γνωστό ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι οκτώ άτομα από τις καταλήψεις και δύο κάτοικοι - πατέρας και γιος - της περιοχής.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ που εισέβαλαν στα κτίρια της οδού Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλη 3, προσήγαγαν συνολικά δύο άτομα από το πρώτο, τέσσερα (3 γυναίκες και έναν άνδρα) από το δεύτερο και δυο (έναν άνδρα, μια γυναίκα) από το τρίτο.
Στην επιχείρηση που έγινε στην οδό Ματρόζου, προσήχθησαν και ένας πατέρας με τον γιο του από την ταράτσα του διπλανού κτιρίου (αριθμός 47), στο οποίο διαμένουν.
Οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και - όπως λένε - τους είδαν να αντιδρούν στην επιχείρηση.
Οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά δεν τους άνοιξε κανείς.
Τελικά, παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες.
Με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα.



Όλοι οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια όπου εξετάζονται, ενώ οι έρευνες στα κτίρια συνεχίζονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί διάφορα αντικείμενα και σημειώσεις στην οδό Ματρόζου.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης που έγινε νωρίς το πρωί, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με πυροσβεστήρες και πέτρες, όταν επιχείρησαν να μπουν στα κτίρια στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου και απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση στην περιοχή.
Τελικά οι άνδρες της ΕΚΑΜ έσπασαν τις πόρτες και οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα κτίρια, όπου προχώρησαν στις προσαγωγές των καταληψιών.

Image

Καταγγελίες για αστυνομική βία


Πάντως και για ακόμα μια φορά υπάρχουν καταγγελίες για ωμή βία από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε η ιδιοκτήτρια διπλανού κτηρίου από αυτό που τελεί υπό κατάληψη στην οδό Ματρόζου.
«Ήρθαν τα ΜΑΤ, είπαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό.
Ζητήσαμε χαρτί Εισαγγελέα για να περάσουν.
Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται.
Ζήτησαν χαρτί Εισαγγελέα και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο.
Πήγα να δω τι γίνεται και μου είπαν:
Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα.
Οι αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να περάσουν από το σπίτι μας χωρίς χαρτί εισαγγελέα.
 Θέλαμε ένα χαρτί εισαγγελέα για να γίνει το οτιδήποτε.
Δεν έχουμε σχέση με το διπλανό κτίριο.
Στην συνέχεια μετά ήρθε ο εισαγγελέας και έκανε έλεγχο στο σπίτι μας μήπως βρουν καταληψίες αλλά τον άντρα μου και τα παιδιά μου τα έχουν πάρει δαρμένους και ξυλοδαρμένους στην ΓΑΔΑ» υποστήριξε η ιδιοκτήτρια του σπιτιού και ενώ τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία από την αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία φαίνεται μια ημίγυμνη γυναίκα δεμένη πισθάγκωνα με κουκούλα στο κεφάλι και ξυπόλυτη, ενώ δίπλα της στέκονται περίπου 7 αστυνομικοί.
Η γυναίκα φέρεται να είναι μια από τους δέκα προσαχθέντες.

Image

Κόντρα στη Βουλή

Κόντρα ξέσπασε και στη Βουλή για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να διαμηνύει ότι ο λαός έδωσε εντολή για την επιβολή του νόμου και της τάξης.
Ανέφερε μάλιστα ότι δεν έχει ανατραπεί ακόμη η ηγεμονία της αριστεράς.
Οι αναφορές Βορίδη προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τόνισε:
«Είστε ο ουσιαστικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης έδειξε μια ευαισθησία για τα έκτροπα, εγώ δεν είδα τίποτα τέτοιο στον δικό σας λόγο.
Ο λαός δεν σας έδωσε την άδεια να αφαιρέσετε το άσυλο των σπιτιών των ανθρώπων.
Ούτε σας έδωσε την άδεια η αστυνομία να ξεβρακώνει κοριτσάκια στον δρόμο.
Αυτός ο αυταρχισμός χρειάζεται απάντηση».

Παρέμβαση Χρυσοχοϊδη ζητά ο Αλιβιζάτος

Την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζητά ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, με αφορμή  τις καταγγελίες για αστυνομική βία στην επιχείρηση για την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι.
Η επιστολή Αλιβιζάτου με αποδέκτη τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη αναφέρει:
«Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας περιήλθε σε γνώση μου: για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι, σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του.
Και αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν την χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής.
Κοινοποιώ την παρούσα στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί πάραυτα της υπόθεσης, σύμφωνα με τον νόμο. Σας καλώ, εν τούτοις, να διατάξετε άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ.
Κύριε Υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας.
Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν.
Επί του παρόντος, δεν υποβάλλω την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επί πλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας», καταλήγει η εν λόγω επιστολή.

Τι απαντά η ΕΛΑΣ: Οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση – Επιχείρησαν να πάρουν όπλο αστυνομικού

Συνελήφθησαν και οι εννέα που είχαν προσαχθεί από τα κτίρια των καταλήψεων στο Κουκάκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος.
Ο κ. Χρονόπουλος τόνισε ότι στην οδό Ματρώζου 45, εκτός των άλλων, υπήρχε μια ειδική κατασκευή με καρφιά και βίδες στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί στην ταράτσα για να αποκλείεται η πρόσβαση σε περίπτωση επέμβασης όπως η σημερινή.
«Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου», υπογράμμισε ο κ. Χρονόπουλος και συμπλήρωσε ότι λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη ικανού να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, καθώς και ότι έγινε χρήση της κατασκευής αυτής κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
Οι τρεις συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου είναι πατέρας και οι δύο γιοι του.
Ο πατέρας είναι σκηνοθέτης, ο ένας γιος είναι φοιτητής και ο δεύτερος ασκούμενος δικηγόρος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε ότι δεν ασκήθηκε βία μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων, ενώ εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του στη μητέρα των δύο νεαρών που συνελήφθησαν στην οδό Ματρόζου.
«Σεβόμαστε απόλυτα τη μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν. Είναι μάνα.
Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω, έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας.
Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως τα περιγράφω».
Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, στις καταλήψεις, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν: ένας ασύρματος που μπορεί να πιάνει τα σήματα της αστυνομίας και ένα σημείωμα στην οδό Παναιτωλίου, στα αγγλικά, με οδηγίες άμυνας και ενέργειες σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας Γάλλος πολίτης, ο οποίος ήταν και στην κατάληψη «Βανκούβερ» που εκκενώθηκε πριν από λίγο καιρό, καθώς και ένας Σουηδός πολίτης.
Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις καταγγελίες περί κατάχρησης εξουσίας κατά τη σύλληψη ενός άνδρα και των δύο γιών του, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι «οι αστυνομικοί κατά την είσοδό τους δέχθηκαν επίθεση καταρχάς από ένα άτομο και στη συνέχεια από ένα δεύτερο με πέτρες, τούβλα, μεταλλικά αντικείμενα, χρώματα και πυροσβεστήρες».
Παράλληλα, επισημαίνουν από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ότι «μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων τα άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο, όπου όπως αποδείχτηκε ήταν το πατρικό τους σπίτι».
«Εκεί εμφανίστηκε τρίτο άτομο, το οποίο αποπειράθηκε να πάρει το όπλο άνδρας της αστυνομικής δύναμης.
Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα» υποστηρίζει η ΕΛΑΣ.
Σχετικά με τις εικόνες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και εμφανίζουν άτομο καθισμένο στην ταράτσα με χειροπέδες ο οποίος φέρεται να φοράει κάτι που μοιάζει με κουκούλα, η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι «είναι παραπλανητικές» και πως «δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία».
Τέλος, ενημερώνουν ότι «οι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί και προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αττικής.
Τα ευρήματα στην κατάληψη είναι σοβαρά θα ακολουθήσει παρουσίαση από την ελληνική αστυνομία».

Image


ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών


Την θέση ότι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις νέες καταγγελίες περί αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια των σημερινών επιχειρήσεων σε τρία υπό κατάληψη κτήρια στο Κουκάκι.
«Ο ολισθηρός κατήφορος της κυβέρνησης διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη
Μετά τις καταγγελίες για ξεγύμνωμα 20χρονης φοιτήτριας στη μέση της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα απολαμβάνει ακόμα μία επιτυχία του.
Γυναίκα καταγγέλλει επώνυμα πως χτύπησαν και προσήγαγαν μέσα στο σπίτι τους τον σύζυγο και τους γιους της, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία από άνδρες των ΜΑΤ για να τους επιτρέψουν την είσοδο.
Την ίδια στιγμή, η εικόνα πολίτη δεμένου πισθάγκωνα σε ταράτσα πολυκατοικίας και με κουκούλα στο κεφάλι, θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση σε χώρες εμπόλεμης ζώνης.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν «με λυμένα τα χέρια».
Το δόγμα “νόμος και τάξη” που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών.
Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης.
Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη 17/12, μετά από εισαγγελική εντολή και παρουσία εισαγγελέα, εκκενώθηκε κτήριο στο Μαρούσι, στην έπαυλη Κουβέλου.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές εντάσσονται στον σχεδιασμό της αστυνομίας για την εκκένωση όλων των υπό κατάληψη κτιρίων, καθώς έληξε η προθεσμία που είχε δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να τα εγκαταλείψουν οι καταληψίες.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 18/12 07:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης