Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μαραθώνιος για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα έως το Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2020 - Οι 4 κρίσιμοι σταθμοί

tags :
Μαραθώνιος για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα έως το Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2020 - Οι 4 κρίσιμοι σταθμοί
Τέσσερις σταθμούς περιλαμβάνει ο μαραθώνιος της κυβέρνησης
Τέσσερις σταθμούς περιλαμβάνει ο μαραθώνιος που ξεκίνησε η κυβέρνηση με στόχο να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα στην οικονομία, ώς το Eurogroup της 16ης Μαρτίου του 2020, το μοναδικό που θα έχει αναφορά στο ελληνικό θέμα.
Με σειρά σπουδαιότητας τα μέτωπα αυτά είναι: η μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s), η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Σημείο εκκίνησης για την κυβέρνηση ήταν η Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα η πρώτη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ραντεβού κανονίστηκε με αφορμή το δείπνο που οργάνωσε η ΕΚΤ προς τιμήν του απερχόμενου μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ.
Η συνάντηση έγινε μέσα στο επιβλητικό κτίριο της ευρωτράπεζας στις όχθες του ποταμού Μάιν και έδωσε την ευκαιρία στον Ελληνα πρωθυπουργό να ζητήσει τη στήριξη της πρώην «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για χαλάρωση της λιτότητας από το 2021 και μετά, με την υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η προσγείωσή τους κοντά στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ, ενώ θα είναι έκπληξη αν οι θεσμοί συμφωνήσουν σε ένα όριο πιο χαμηλό από το 2% διότι σε αυτή την περίπτωση απαιτείται νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική πλευρά έχει σύμμαχό της σε αυτό το θέμα την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά την ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προεδρία της ΕΚΤ, είχε επισημάνει το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρούσε τις απαιτήσεις από την Ελλάδα υπερβολικές και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ.
Δεύτερο σταθμός για την κυβέρνηση είναι η 5η αξιολόγηση.
 Μετά τις 20 Ιανουαρίου του 2020 τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα και εν συνεχεία οι επικεφαλής για την επίσημη έναρξή της που θα σφραγίσει τη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να καταλήξουν.
Κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται στη διάρκεια της 5ης αξιολόγησης να προχωρήσουν στην κατάρτιση κοινής τεχνικής πρότασης αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων.
Πώς ακριβώς δηλαδή θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και ποιες θα είναι οι επενδύσεις (ώριμα projects) που θα χρηματοδοτήσει.
Υπάρχουν βέβαια δύο μεγάλοι «σκόπελοι» που συνδέονται με αυτό το θέμα και πρέπει να ξεπεραστούν:
1. Τα κέρδη των ομολόγων θα πρέπει να δαπανηθούν για επενδύσεις μέσα στο έτος που θα εκταμιευτούν.
2. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεπής με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις για να εισπράξει τα κέρδη, τα οποία εκταμιεύονται με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.
Οπότε, υπάρχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας ως προς τα χρονοδιαγράμματα, αφού για την ελληνική πλευρά η υλοποίηση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο είναι δύο σημαντικά χρονικά ορόσημα.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε στην πρώτη θέση αυτής της λίστας συμφωνημένων επενδύσεων τη χρηματοδότηση του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) -ή αλλιώς αυτοκινητόδρομος 90-, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά έργα. Στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ετοιμάζουν παράλληλα και μια σειρά από άλλες επενδυτικές προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν στους επικεφαλής των θεσμών.
Θα είναι κυρίως έργα υποδομών που θα αφορούν επενδύσεις σε οδικά δίκτυα, τη διασύνδεση λιμανιών κ.α., ενώ μέρος της πίτας από τα ANFA’s θα κατευθυνθεί και στην ψηφιακή τεχνολογία.
Η δυνατότητα πάντως χρήσης αυτών των εσόδων για αναπτυξιακούς σκοπούς θα έχει, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, τουλάχιστον κατά 0,5%, οδηγώντας έτσι την ανάπτυξη στο 3,3% το 2020 από 2,8% που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
Το όφελος για το ΑΕΠ θα έρθει σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020 και κυρίως αυτά που συνδέονται με τον κλάδο της οικοδομής. Ηδη στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να κάμψουν τις ενστάσεις που έχει εγείρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της Αθήνας να «παγώσει» για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαβουλεύσεις που διεξάγει με τις Βρυξέλλες είναι να αποδείξει ότι το μέτρο θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικοδομής και στην τελική τα έσοδά του θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα έφερνε στα ταμεία η επιβολή του ΦΠΑ 24%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης