Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 19 ή 20/12 το deal Eurobank - DoValue στα 390 εκατ και τα επόμενα στάδια - Μόλις 18,5 ή 45 εκατ κέρδη διεθνώς η DoValue

tags :
Στις 19 ή 20/12 το deal Eurobank - DoValue στα 390 εκατ και τα επόμενα στάδια - Μόλις 18,5 ή 45 εκατ κέρδη διεθνώς η DoValue
Χρηματιστηριακά το deal με την DoValue έχει αποτιμηθεί οπότε μόνο πρόσκαιρα μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση.
Στις 19 ή 20 Δεκεμβρίου 2019 – το αργότερη έως την Παρασκευή – όπως έχει κατ΄ επανάληψη τονιστεί από το bankingnews κλείνει το deal της Eurobank με την DoValue στα 390 εκατ ευρώ.
Το deal αφορά 24 δισεκ. προβληματικά δάνεια τα οποία στην πορεία θα φθάσουν στα 30-32 δισεκ. NPEs καθώς η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank που θα πωληθεί σε ποσοστό 80% στην DoValue της Fortress θα αποκτήσει και άλλα NPEs.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 ανακοινώνεται το deal με την DoValue.
Μέσα στον Φεβρουάριο του 2020 η τιτλοποίηση Cairo ύψους 7,5 δισεκ. θα ενταχθεί στον Ηρακλή και εκείνη την περίοδο θα λάβει και την αξιολόγηση από τους ελεγκτικούς οίκους.
Θα εκδοθεί κύριο ομόλογο senior bond σχεδόν 3 δισεκ. το οποίο και θα λάβει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το σχέδιο Ηρακλής.
Να σημειωθεί ότι η αρνητική επίδραση στην Eurobank από την διαδικασία εξυγίανσης θα φθάσει στα 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ.
Το αργότερο τον Μάρτιο 2020 ο Θεόδωρος Καλαντώνης θα αναλάβει εκτελεστικός Πρόεδρος στο σχήμα μαζί με 1250 άτομα και ένα βασικό πυρήνα στελεχών.
Ο στόχος είναι τα EBITDA, δηλαδή τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, της FPS που θα διαχειρίζεται τα NPEs να ανέλθουν περίπου στα 50 εκατ. σε ετήσια βάση.
Το βασικό στοίχημα είναι το σχήμα αυτό υπό την DoValue και με επικεφαλής τον Θεόδωρο Καλαντώνη, το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, μπορεί να αποδώσει και να αρχίζει να παράγει κέρδη.
Λογικά αρχικά θα επιδιώξει να κλείσει ορισμένα μεγάλα deal π.χ. δάνεια Μαντωνανάκη ώστε να δημιουργήσει πηγές εσόδων και ρευστότητας.
Ωστόσο ένα στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι ότι οι επιδόσεις της DoValue διεθνώς δεν ενθουσιάζουν.
Να σημειωθεί ότι η DoValue της Fortress έχει ισχυρή παρουσία στην Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο.
Διαχειρίζεται 140 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα και στο 9μηνο του 2019 πέτυχε κέρδη 18,5 εκατ ευρώ με 78 εκατ EBITDA και 206 εκατ έσοδα από την διαχείριση.
Αν εξαιρεθεί το κόστος της Altamira στην Ισπανία και το κόστος αναδιοργάνωσης του ομίλου τα κέρδη διαμορφώνονται στα 45 εκατ.
Στην περίπτωση της FPS της θυγατρικής της Eurobank στην διαχείριση των NPEs που θα πωληθεί το στοίχημα είναι να αποδώσει το αρχικό σχέδιο εμπροσθοβαρών deals καθώς όσο περνάει ο καιρός και επικεντρώνονται στα προβληματικά ανοίγματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων η κόπωση στα έσοδα θα αυξάνεται.
Με το deal αυτό η Eurobank δίνει μια σημαντική λύση στα προβληματικά της ανοίγματα και η διοίκηση Καραβία θα μπορεί νε εστιάσει σταδιακά στην ανάπτυξη.
Χρηματιστηριακά το deal με την DoValue έχει αποτιμηθεί οπότε μόνο πρόσκαιρα μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης