Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε τα σημαντικά από την Lagarde αλλά διευκολύνσεις στην κυβερνητική πολιτική - Αυξάνεται το όριο στα ομόλογα για τις τράπεζες

Ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε τα σημαντικά από την Lagarde αλλά διευκολύνσεις στην κυβερνητική πολιτική - Αυξάνεται το όριο στα ομόλογα για τις τράπεζες
Η Ελλάδα δεν θα επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, π.χ. δεν θα ξεπεράσει το 2,5% με 2,6% το διάστημα 2020 και 2021 αλλά έχει κερδίσει την υποστήριξη των θεσμών σε ορισμένα ζητήματα που θεωρούνταν άβατο επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην κέρδισε τα σημαντικά π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα αλλά έλαβε σημαντική στήριξη από την Lagarde την νέα επικεφαλής της ΕΚΤ σε τομείς που θα διευκολύνουν το κυβερνητικό έργο αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Πέραν από την Lagarde, θετικά παρενέβη και ο Draghi ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ που παραβρέθηκε στην συνάντηση αυτή.
Βασικό ζητήματα όπως πρωτογενή πλεονάσματα ή ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλίνει από τις διαδικασίες.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων το 2020 και είναι αμφίβολο εάν θα το επιτύχει και το 2021 δηλαδή το 3,5% του ΑΕΠ να μειωθεί στο 2,2% πριν το 2022.
Eπίσης δεν μπορεί να εξαιρεθεί των διαδικασιών, για να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση θα πρέπει τα ελληνικά ομόλογα να διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από το 2021 ή έως τις αρχές του 2022 από τους οίκους αξιολόγησης.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να βοηθήσει στο σκέλος αυτό.
Όμως η Lagarde φάνηκε να διάκειται θετικά σε ορισμένα θέματα όπως η χρήση των ANFAs των κερδών από τα ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ, η περαιτέρω μείωση των δανείων της Ελλάδος στο ΔΝΤ έως την quota την ποσόστωση δηλαδή περίπου τα 2,5 δισεκ. και η θετική αντιμετώπιση των τραπεζών στα stress tests του Ιουλίου 2020.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει εκφράσει θετική γνώμη και τυπικά ορισμένες ενστάσεις για τον νόμο Ηρακλή που θα υιοθετηθεί καθολικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Για τον Ηρακλή φαίνεται ότι αποσαφηνίστηκε το θέμα με το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό χωρίς αυτό να έχει επιβάρυνση στις ελληνικές τράπεζες.
Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση ανέφερε ότι η Ελλάδα από την συνάντηση με την Lagarde κέρδισε σημαντική υποστήριξη η οποία θα φανεί στην πράξη τους επόμενους μήνες.
Οι θεσμοί θα είναι πιο θετικοί πλέον στις ελληνικές επιδιώξεις αναφέρουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι το έργο της ελληνικής κυβέρνησης θα διευκολυνθεί.
Πιθανόν να συνδέονται με κινήσεις που σχετίζονται με τους φόρους ή άλλες παρεμβάσεις στην οικονομία που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός έλαβε στήριξη της Lagarde αλλά η στήριξη αυτή θα φανεί σε επόμενες φάσεις.
Η Ελλάδα με 353 δισεκ. χρέος συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πρόκληση του μη βιώσιμου χρέους.
Τα 353 δισεκ. αντιστοιχούν στο 182% του ΑΕΠ και μαζί με την Ιαπωνία συνεχίζουν να κοσμούν την λίστα με τις πιο υπερχρεωμένες χώρες σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Η Ελλάδα δεν θα επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, π.χ. δεν θα ξεπεράσει το 2,5% με 2,6% το διάστημα 2020 και 2021 αλλά έχει κερδίσει την υποστήριξη των θεσμών σε ορισμένα ζητήματα που θεωρούνταν άβατο.
Βέβαια ο ρόλος της ΕΚΤ είναι συγκεκριμένος δεν μπορεί να παρέμβει σε όλους τους τομείς και ενίοτε η ΕΚΤ είναι θετική σε ορισμένα ζητήματα για τα οποία όμως δεν αποφασίζει.
Πάντως σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε τα σημαντικά από την Lagarde (ΕΚΤ) αλλά έλαβε υποστήριξη σε τομείς που θα διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική.

Υποσημείωση

Ορισμένοι αναφέρουν ότι εξετάστηκε και το θέμα ανανέωσης της θητείας Στουρνάρα στην ΤτΕ αλλά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται

Τον Φεβρουάριο του 2020 η άρση του ορίου αγοράς ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες

Τον Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το ανώτατο όριο κατοχής κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, επισημαίνοντας ότι ήδη το ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ της επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde, και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Το ανώτατο όριο κατοχής ελληνικών ομολόγων, που καθορίστηκε το 2015 για «λόγους προληπτικής εποπτείας», δεδομένης της σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της χώρας εκείνη την εποχή, αναμένεται να αρθεί τον Φεβρουάριο, αναφέρει το Bloomberg.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Lagarde συζήτησαν την άρση του ανώτατου ορίου στα κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Οι αποδόσεις σε ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν στην είδηση ​​ότι οι τράπεζες θα είναι πλέον σε θέση να κάνουν απεριόριστες αγορές κρατικών τίτλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης