Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το κερδοσκοπικό ράλι της ΔΕΗ λόγω business plan και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα 2020... που θα είναι σχεδόν μηδέν

tags :
Το κερδοσκοπικό ράλι της ΔΕΗ λόγω business plan και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα 2020... που θα είναι σχεδόν μηδέν
Υπάρχει ρίσκο εκτέλεσης του προγράμματος λένε οι αναλυτές αλλά πρέπει να υλοποιηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο
Με τη μετοχή της ΔΕΗ να καταγράφει ράλι άνω του 200% από την αρχή του 2019 και 100% στο δεύτερο εξάμηνο, λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησης να βάλει τέλος στις μεγάλες ζημιές και να βελτιώσει τον ισολογισμό, το ενδιαφέρον στρέφεται στην προσπάθεια να γίνουν μετρήσιμες, οι πρόσφατες ανακοινώσεις του business plan.
«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την τελική γραμμή με βάση την ενημέρωση που υπάρχει», απαντούν οι αναλυτές στο ερώτημα, τι θα μείνει στους μετόχους με 700 εκατ. ευρώ EBITDA το 2020.
Όπως σημειώνουν η εικόνα της ΔΕΗ αλλάζει δραστικά με βάση το business plan που ανακοινώθηκε αλλά ακόμα υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» που θα πρέπει να φωτίσει περισσότερο η διοίκηση τον Ιανουάριο σε ειδική εκδήλωση.
Με δεδομένα τις υψηλές αποσβέσεις, αλλά και τους υψηλούς τόκους, μία πρώτη εκτίμηση είναι πως με EBITDA 650-700 εκατ. ευρώ το 2020, η τελική γραμμή θα είναι είτε οριακά θετική (κέρδη) είτε οριακά αρνητική (ζημιές).
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις αναλυτές υποθέτουν ότι με τα 2/3 να είναι φωτοβολταϊκά, θα υπάρχει 1/3 αιολικά και δεν έχουν εικόνα αν θα υπάρξουν και υβριδικά στα 1000MW που θέλει να κατασκευάσει η ΔΕΗ.
Θεωρούν όμως ότι θα χρειαστεί περίπου 1 δισ. ευρώ συνολική επένδυση.
Συνήθως, τέτοιες επενδύσεις γίνονται με project finance άρα θα χρειαστεί περίπου 200-300 εκατ. ευρώ δικά της χρήματα.
Μέρος αυτής της επένδυσης θα μπορούσε να γίνει μέσω ταμειακών ροών, ή από έσοδα που θα έχει από πώληση μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ.
Αναλυτές θεωρούν σίγουρη την έκδοση ομολογιακού, αλλά την τοποθετούν προς άνοιξη με καλοκαίρι, ώστε να έχει δοθεί χρόνος στην επιχείρηση να δείξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Σε διαφορετική περίπτωση όπως σημειώνουν, αν δηλαδή γίνει άμεσα, το επιτόκιο θα είναι πολύ υψηλό.
Εκεί που έχουν ερωτήματα είναι αν θα γίνει τιτλοποίηση, καθώς όπως φάνηκε στην τηλεδιάσκεψη ίσως η διοίκηση δεν προχωρήσει τελικά σε αυτή τη λύση.
Σε όλες τις παραπάνω εκτιμήσεις οι αναλυτές τονίζουν το «ρίσκο υλοποίησης», καθώς όπως λένε και στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια να γίνει πιο πράσινη η ΔΕΗ ή έγιναν και άλλες προσπάθειες να μπει στον ίσιο δρόμο, αλλά δεν καρποφόρησαν.
Βέβαια τώρα αναφέρουν πως η εικόνα του ισολογισμού έχει γίνει πιο πιεστική και δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί κι άλλος χρόνος.
Υπενθυμίζεται πως το 2011 ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από την Κοζάνη είχε ανακοινώσει την κατασκευή του «μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου» ισχύος 200 MW στην Πτολεμαϊδα, μία επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com           
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης