Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ιράκ να λάβει μέτρα για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα

tags :
Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ιράκ να λάβει μέτρα για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα
Η Ουάσινγκτον κάλεσε το Ιράκ να λάβει μέτρα για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση του Ιράκ να λάβει μέτρα για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα, τις οποίες αποδίδουν στο Ιράν.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας M. Esper εξέφρασε "την ανησυχία του" για το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Ιράκ A. Mahdi, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε ότι φοβάται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα του.
«Ο Mahdi κάλεσε όλο τον κόσμο να μην φεισθεί προσπαθειών ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα απειλήσει όλες τις πλευρές», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού.
«Φοβάται ότι μια αμερικανική απάντηση στα πυρά που προέρχονται από τη φυλοϊρανική πλευρά θα καταλήξει σε συγκρούσεις στο ιρακινό έδαφος», εξήγησε ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο Esper επιβεβαίωσε στον Τύπο ότι εξέφρασε στον παραιτηθέντα Ιρακινό πρωθυπουργό «την ανησυχία του για αυτό που μοιάζει να είναι επιθέσεις εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου ενδέχεται να σταθμεύουν δυνάμεις ή εξοπλισμός των ΗΠΑ».
Ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι επεσήμανε στον Mahdi ότι οι ΗΠΑ «έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και ότι ζητάμε από τους ιρακινούς εταίρους μας να λάβουν προληπτικά μέτρα για να ηρεμήσει η κατάσταση διότι δεν ωφελεί κανέναν».
Από τις 28 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί δέκα επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον περιοχών όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και διπλωμάτες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, όμως οι ΗΠΑ κατηγορούν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που δρουν στο Ιράκ.
Ωστόσο ο Esper παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να αποδειχθεί η εμπλοκή της Τεχεράνης.
«Υποπτεύομαι ότι το Ιράν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές, όπως και ότι οι Ιρανοί βρίσκονται πίσω από πολλές βλαπτικές συμπεριφορές σε όλη την περιοχή», επεσήμανε ο ίδιος. «Όμως αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί».
Την ώρα που η κυβέρνηση του Ιράκ προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης ο Mahdi φάνηκε να προειδοποιεί τον διάδοχό του.
«Αν η κυβέρνηση ή το κράτος του Ιράκ αποδυναμωθεί, αυτό θα εντείνει την κλιμάκωση και το χάος», τόνισε στην ανακοίνωσή του.
Αμερικανική πηγή είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα στο AFP ότι οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τους Αμερικανούς στρατιώτες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Από τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ έχει ήδη χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και έχουν τραυματιστεί αρκετοί Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ έχουν προκληθεί και υλικές ζημιές ακόμη στην αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται στην αυστηρά φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.
Χθες Δευτέρα πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ πρόσφατα ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας. "Μια αυτοκινητοπομπή 15 αμερικανικών οχημάτων κάθε ένα από τα οποία μετέφερε θωρακισμένα και όπλα εισήλθε στην Πράσινη Ζώνη έπειτα από άδεια" του Ιράκ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo τόνισε την Παρασκευή απευθυνόμενος «στους Ιρανούς αξιωματούχους ότι οποιαδήποτε επίθεση προέλθει από αυτούς, ή από κάποιον εντολοδόχο τους και βλάψει τους Αμερικάνους» ή «τους συμμάχους» θα προκαλέσει «τη σθεναρή, αμερικανική απάντηση».
Χθες η Τεχεράνη αντέδρασε καταγγέλλοντας την τάση των ΗΠΑ να δημιουργούν "έναν φανταστικό εχθρό»  προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσουν «φρικτή απάντηση» αν διαπράξουν «το λάθος να κάνουν πράξη την απειλή τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης