Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή κόντρα Βαρβιτσιώτη - Μουζάλα στη Βουλή για το προσφυγικό

Σκληρή κόντρα Βαρβιτσιώτη - Μουζάλα στη Βουλή για το προσφυγικό
Στα ύψη η κόντρα με φόντο τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού
Η φράση του πρώην υπουργού Γιάννη Μουζάλα ότι «η κυβέρνηση προχωράει σε Λέβιθα και ξερονήσια» και η δήλωσή του ότι η ΝΔ «έχει γίνει ΕΡΕ του ΄65 και πάει ολοταχώς για Συναγερμό» προκάλεσε αντιπαράθεση στη Βουλή.
«Η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη και υπερασπίστηκε με πολιτικό θάρρος και πολιτικό κόστος, τη στιγμή που όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερή ψυχή σας πολεμούσε την ευρωπαϊκή επιτροπή, την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στο προσφυγικό.

Βαρβιτσιώτης: Θωρακίζουμε τα σύνορα

«Ήταν πετυχημένη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;
Ήταν μια πολιτική που σας έκανε υπερήφανους;
Ήταν μια πολιτική που έπαιρνε τα εύσημα στον πλανήτη;
Ή ήταν μια πολιτική που είχε 2.000 πρωτοσέλιδα που καταδίκαζαν την Ελλάδα, για την απάνθρωπη συμπεριφορά της;
Προκάλεσε πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, άνδρωσε κινήματα της άκρας Δεξιάς σε όλη την Ευρώπη, γιατί φοβόντουσαν τη διαχείριση του προσφυγικού εδώ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να θωρακίσει όσο καλύτερα μπορεί τα σύνορα της, θαλάσσια και χερσαία, να ενισχύσει την επιτήρηση και παράλληλα να δημιουργήσει μηχανισμό για να λειτουργήσει η Κοινή Δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας που επιβάλλει επιστροφές.
«Αυτό δεν έγινε. Στις 100.000 που μπήκαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, καταφέρατε να στείλετε πίσω μόλις 1.800. Σήμερα αυτό το μηχανισμό προσπαθούμε να στήσουμε στα πόδια του.
Σήμερα που έχουν πολλαπλασιαστεί οι ροές για πολλούς λόγους και γιατί η Άγκυρα έχει αποφασίσει να οξύνει τη σχέση της με την Ευρώπη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και σχολίασε: «Αντί να ακούμε κριτική για τη στάση αυτή της Τουρκίας, ακούμε ότι έχουμε πολιτική με ξερονήσια, μια πολιτική της δεκαετίας του ’50 και του ’40.
Κάνετε λάθος.
Διαβάζετε λάθος τα δεδομένα.
Και αυτό ενώ δεν παραδώσατε κατάσταση για την οποία έπρεπε να είστε υπερήφανοι».
Επισήμανε δε ότι «επιτέλους υπάρχει εθνικός συντονιστής που ασχολείται και με τα θέματα της φύλαξης των συνόρων και με τα θέματα της διαχείρισης στο εσωτερικό.
Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήξερε κανείς ποιος χειρίζεται και τι.
Για πρώτη φορά εμπλέξαμε και τους δήμους για να μην φτάσουμε οι τοπικές κοινωνίες να αισθάνονται αποκλεισμένες από τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας».

Μουζάλας: Οδηγείτε την Ελλάδα στα Λέβιθα και τα ξερονήσια

«Στο προσφυγικό, κάθε μήνα κάνετε και ένα ταρατζούμ απίστευτο.
Τηλεοράσεις, κανάλια, δηλώσεις, λέτε ψέματα στους Έλληνες.
Προτείνετε μέτρα στα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τη βαρβαρότητα από την οποία διακατέχονται, αν δεν ήταν μη εφαρμόσιμα και αναποτελεσματικά», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μας λέτε για αποσυμφόρηση. Αστειεύεστε βέβαια.
Παραλάβατε 5.200 και είναι 18.000 στη Μυτιλήνη.
Παραλάβατε 3.000 στη Σάμο και είναι 7.000.
Παραλάβατε 1.500 στη Χίο και είναι 6.000.
Ποια αποσυμφόρηση» διερωτήθηκε ο κ. Μουζάλας.
Αναφέρθηκε και στη φύλαξη των συνόρων.
«Μας λέτε για φύλαξη συνόρων.
Αστειεύεστε βέβαια.
Ποια φύλαξη συνόρων;
Από τον Έβρο ως τη Θεσσαλονίκη, γελάνε.
Βάλατε συρματοπλέγματα.
Τι τα βάλατε;
Είναι σαν να βάζετε συρματοπλέγματα στις ακτές της Λέσβου.
Άπαξ και περάσει το μισό ποτάμι ανήκει στην Ελλάδα.
Πρέπει να τον πάρουμε, να τον συλλάβουμε και να τον θέσουμε στις διεθνείς διαδικασίες» είπε ο πρώην υπουργός και χαρακτήρισε θλιβερή τη φωτογραφία ενός στρατηγού, όπως ο κ. Στεφανής, να καμαρώνει που βάζουμε συρματοπλέγματα.
«Ο στρατός θα πηγαίνει να τους παίρνει από την ακτή.
Εκτός αν εννοείτε ότι θα αφήσουμε να πεθάνουν από την πείνα και το κρύο στην ακτή.
Για πρώτη φορά παίρνονται λεφτά από τον προϋπολογισμό για τα κλειστά κέντρα.
Αυτό γίνεται γιατί το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν επιτρέπει στην ΕΕ να χρηματοδοτήσει αυτή τη μη εφαρμόσιμη βάρβαρη ιδέα» είπε ο κ. Μουζάλας.
Επισήμανε, ακόμη, ότι δεν έχει γίνει γνωστό πού θα γίνουν αυτά τα κλειστά κέντρα και πουθενά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. «Δεν είναι τυχαίο ότι βγήκε ο κ. Στεφανής, με ένα χάρτη με τα Λέβιθα.
Ισχυρίζομαι λοιπόν, ότι πέρα από την ανικανότητα που έχετε, θέλετε να οδηγήσετε τους Έλληνες, μέσα από τον κοινωνικό αυτοματισμό και την κούραση, να αποδεχθούν τη λύση με τη Λέβιθα και τα ξερονήσια, σαν ένα αναγκαίο κακό.
Εκεί οδηγείτε τα πράγματα και καταλύετε κάθε έννοια κράτους, όπως διαμορφώθηκε από τον διαφωτισμό και μετά» είπε και προειδοποίησε: «Θα φορτώσετε τον ελληνικό λαό με ντροπή αιώνων.
Διότι πάτε την κατάσταση στα ξερονήσια.
Δεν είναι ανικανότητα αυτό.
Είναι σχέδιο στο οποίο πρέπει να αντισταθούμε και να προφυλάξουμε τον λαό μας από αυτό το πράγμα το οποίο θα σημαδέψει την ιστορία μας.
Δεν είναι αν αγαπάς ή δεν αγαπάς τους πρόσφυγες.
Είναι αν θεωρείς ότι είσαι κράτος δικαίου και πρέπει να το υπερασπιστείς, να υπερασπιστείς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου».

Η αστυνομική βία

Νωρίτερα, ο Γιάννης Μουζάλας είχε αναφερθεί και στα πρόσφατα περιστατικά βίας εκ μέρους της αστυνομίας.
«Η αστυνομία σε ειδικές περιοχές, με ειδικά σώματα, αυξάνει μια βία ενάντια στον πολίτη και καθιερώνει κάτι, που εμείς επί χούντας, το γνωρίσαμε.
Γδύνει τους πολίτες, τους ψάχνει στα απόκρυφά τους.
Έκκληση στην κυβέρνηση, να μην αφήσει να οδηγηθεί ένα σώμα που απέδειξε ότι μπορεί να είναι δημοκρατικό, να μην αφήσουμε να οδηγηθούν σε αντιδημοκρατικές πρακτικές σαν αυτές που αποσπασματικά συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας» είπε ο Γιάννης Μουζάλας.
Ανέφερε επίσης ότι «η ΕΥΠ, που είχαμε τη χαρά να διορίσουμε ένα μεταπτυχιακό φοιτητή της Μουσικής, δεν μπόρεσε να μας ενημερώσει εγκαίρως για το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης ώστε να κινηθούμε σε κάποια κατεύθυνση, εκτός και αν μας είχε ενημερώσει και δεν κινηθήκαμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης