Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS, Natixis και Liontrust προειδοποιούν: Μπορεί το 2019 να ήταν έτος εντυπωσιακών κερδών για τις ευρωαγορές… αλλά το 2020 θα είναι δύσκολο

tags :
UBS, Natixis και Liontrust προειδοποιούν: Μπορεί το 2019 να ήταν έτος εντυπωσιακών κερδών για τις ευρωαγορές… αλλά το 2020 θα είναι δύσκολο
Βασικός κίνδυνος η αναιμική ανάπτυξη και το Brexit για την Ευρώπη το 2020
Με τον Stoxx 600 να διαπραγματεύεται κατά 24% υψηλότερα από την αρχή του έτους, το 2019 είναι το τρίτο καλύτερο έτος για τις ευρωπαϊκές μετοχές στις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Τα καλύτερα έτη ήταν το 1999 και το 2009.
Όμως το νέο έτος, οι προσδοκίες είναι χαμηλές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 2020 οι αγορές πρόκειται να αντιμετωπίσουν σοβαρά εμπόδια που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την επανάληψη του ράλι αυτού του έτους.
European equities are having their best year since 2009 so far
Και πως εξηγούν οι αναλυτές αυτήν την προοπτική;
Πρώτον, στην τάση των κερδών.
Οι υποβάθμιση των προβλέψεων αποτέλεσαν το κύριο χαρακτηριστικό του 2019, καθώς οι αναλυτές μείωσαν αμείλικτα τις εκτιμήσεις τους.
Η αρνητική τάση εξακολουθεί να υπάρχει και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι η συναίνεση του 2020 παραμένει υπερβολικά υψηλή.
Την επόμενη χρονιά, οι εταιρείες του Stoxx 600 αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κέρδους 8,9%, έναντι 9,3% για τις εταιρείες του S & P 500.
Οι υποβαθμίσεις της κερδοφορίας για την Ευρώπη, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ξεπεράσει τις αναβαθμίσεις από τον Απρίλιο.
European profit downgrades continue to outnumber upgrades
Για την UBS, οι προβλέψεις για την αύξηση της κερδοφορίας υποστηρίζουν την προτίμησή της για τις μετοχές των ΗΠΑ έναντι αυτών της Ευρώπης.
"Ο κύκλος κερδοφορίας των ΗΠΑ είναι ακόμη μακρύς, και εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα συνδυασμό καλύτερης αύξησης εσόδων και υψηλότερων και πιο βιώσιμων περιθωρίων από ό,τι στη ζώνη του ευρώ", δήλωσε ο Maximilian Kunkel, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management.
Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την Ευρώπη το 2020, με τους κινδύνους περαιτέρω πτώσης της μεταποίησης.
Η προοπτική τονίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, η οποία αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο.
Τα τελευταία στοιχεία για τον PMI επιβεβαίωσαν ότι οι οικονομικές δυσκολίες δεν είναι πίσω μας ακόμα.
Η IHS Markit δήλωσε ότι η αύξηση της απασχόλησης της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σε πενταετή χαμηλά και ο σύνθετος PMI ανέδειξε ότι η παραγωγή του τέταρτου τριμήνου θα είναι η ασθενέστερη.
Economic data is getting better but equities have risen faster
Στη Γαλλία, η ανθεκτικότητα στον τομέα των υπηρεσιών αντισταθμίστηκε από μια απροσδόκητα απότομη πτώση στη δυναμική των κατασκευών, ενώ η βιομηχανική κάμψη της Γερμανίας βαθαίνει.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να έχει φτάσει σε σημείο ανατροπής την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής.
Μια ματιά στις μετοχές την Παρασκευή θα έλεγε πόσο ενθουσιασμός επικρατούσε με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αλλά είναι μια ευφορία που είναι γεμάτη προειδοποιήσεις για το 2020 και μετά.
Μια συντηρητική κυβέρνηση και η συμφωνία Brexit που θα ακολουθήσει είναι σαν μια "ασημένια σφαίρα", δήλωσε ο James Dowey, της Liontrust Asset Management.
Η αποχώρηση από την ΕΕ "πιθανότατα θα έχει σημαντικό μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος" και το πραγματικό πρόβλημα για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και τις επιχειρήσεις της εξακολουθεί να είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, κάτι που το Brexit είναι πιο πιθανό να παρεμποδίσει παρά να βοηθήσει.
Και ενώ ο κίνδυνος μιας αποτυχίας εξόδου είναι μικρός, "το 2020 είναι πιθανό να παραμείνει ένα περίπλοκο έτος διαπραγματεύσεων" που θα συντηρήσουν τις προκλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, επισήμανε η Natixis IM Solutions.
Market rotation could extend into year-end, according to strategists
Τέλος, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων θα ανησυχούν για τις αποδόσεις των ομολόγων.
Πρώτον, η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ ήταν ένας καλός δείκτης για την ύφεση στο παρελθόν.
Δεύτερον, η ηγετική θέση στην αγορά καθοδηγείται από τις αποδόσεις των ομολόγων και η πρόσφατη κάμψη της αποδόσεως των δεκαετών γερμανικών ομολόγων θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της αξίας και των κυκλικών μεριδίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης