Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για εμπορική συμφωνία εντός του 2020 πιέζει την ΕΕ ο Johnson - Η απειλή για «σκληρό» Brexit

tags :
Για εμπορική συμφωνία εντός του 2020 πιέζει την ΕΕ ο Johnson - Η απειλή για «σκληρό» Brexit
Ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο που δεν θα επιτρέπει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020
(upd) Για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας έως τα τέλη του 2020 πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, απειλώντας με μια σκληρή μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.
Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 αλλά θα παραμείνει μέλος της ΕΕ έως τα τέλη του 2020, μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν και σε μια νέα εμπορική συμφωνία που θα καθορίσει τις σχέσεις των δύο μερών στη μετά – Brexit εποχή.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Boris Johnson φέρεται να σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που θα απαγορεύει οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου, τη στιγμή πάντως που αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη διαμηνύσει πως οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για μια εμπορική συμφωνία είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν έως και το 2022.
Xθες, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, με τον οποίο συζήτησε την προοπτικής μιας «φιλόδοξης διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου».
Πάντως ο Michael Gove, υπουργός της κυβέρνησης του Boris Johnson, εκτίμησε ότι το  Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα καταλήξουν σε μια νέα εμπορική συμφωνία έως τα τέλη του 2020.
«Θα διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα κλείσει έγκαιρα.
Θα έχουμε συμφωνία.
Η πολιτική δήλωση δεσμεύει και τις δύο πλευρές υποστήριξε μιλώντας στη τηλεόραση του BBC ο Gove.
Την Παρασκευή 17/12, η κυβέρνηση Johnson θα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία  Αποχώρησης από την ΕΕ.
Βάσει προγράμματος θα υπάρξει μία τριήμερη συζήτηση με την κατάθεση τροπολογιών.
Αμέσως μετά η συμφωνία θα παραπεμφθεί στη Βουλή των Λόρδων η οποία θα κληθεί να ολοκληρώσει την διαδικασία ψήφισης της, μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων, για να επιστρέψει και πάλι στην Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη ανάγνωση και ψήφιση των τροπολογιών.
Η τρίτη και τελική φάση αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης