Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Αθήνα 20/1/2020 οι θεσμοί για να ξεκλειδώσουν την αλλαγή χρήσης των ANFA’s - Τα κέρδη των ομολόγων μοχλός για μεγαλύτερη ανάπτυξη

tags :
Στην Αθήνα 20/1/2020 οι θεσμοί για να ξεκλειδώσουν την αλλαγή χρήσης των ANFA’s - Τα κέρδη των ομολόγων μοχλός για μεγαλύτερη ανάπτυξη
Μπορεί οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα να έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακά εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, πλην όμως τώρα ήγγικεν η ώρα να συνεχιστούν και σε πιο επίσημο επίπεδο
Επιστρέφουν μετά τις 20 Ιανουαρίου του 2020 τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, και εν συνεχεία οι επικεφαλής, για την επίσημη έναρξη της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα σφραγίσει την διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ( ANFA’s – SMP’s).
Μπορεί οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα να έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακά εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, πλην όμως τώρα ήγγικεν η ώρα να συνεχιστούν και σε πιο επίσημο επίπεδο: κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται στην διάρκεια της 5ης αξιολόγησης να προχωρήσουν στην κατάρτιση κοινής τεχνικής πρότασης αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων.
Πώς ακριβώς δηλαδή θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και ποιες θα είναι οι επενδύσεις (ώριμα project) που θα χρηματοδοτήσει.
Πριν όμως φθάσει η Ελλάδα στις τελικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένονται τον Μάρτιο του 2020, θα πρέπει να ξεπεραστούν οι εξής δύο τεχνικές δυσκολίες:
1. Τα κέρδη των ομολόγων θα πρέπει να δαπανηθούν για επενδύσεις μέσα στο έτος που θα εκταμιευθούν.
2.  Η κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεπής με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις για να εισπράξει τα κέρδη, τα οποία εκταμιεύονται με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Οπότε, υπάρχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας ως προς τα χρονοδιαγράμματα.
Στην τελευταία του συνεδρίαση, τις 4 Δεκεμβρίου, το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων και την κατάργηση επιτοκιακού πέναλτι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Εξουσιοδότησε παράλληλα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να προχωρήσουν την τεχνική προεργασία μιας πιθανής χρήσης των κερδών από ANFA’s -SMP’s για συμφωνημένες επενδύσεις.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έβαλε στην πρώτη θέση αυτής της λίστας συμφωνημένων επενδύσεων τη χρηματοδότηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης ( ΒΟΑΚ) ή αλλιώς αυτοκινητόδρομος 90, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά έργα.
Στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ετοιμάζουν παράλληλα και μια σειρά από άλλες επενδυτικές προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν στους επικεφαλής των θεσμών. Θα είναι κυρίως έργα υποδομών που θα αφορούν επενδύσεις σε οδικά δίκτυα ,τη διασύνδεση λιμανιών  κ ά., ενώ μέρος της πίτας από τα ANFA’s θα κατευθυνθεί και στην ψηφιακή τεχνολογία.
Η δυνατότητα πάντως χρήσης αυτών των εσόδων για αναπτυξιακούς σκοπούς θα έχει σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 0,5% οδηγώντας έτσι την ανάπτυξη στο 3,3% το 2020 από 2,8% που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
Το όφελος για το ΑΕΠ θα έρθει σε συνδυασμό  με τα υπόλοιπα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020 και κυρίως αυτά που συνδέονται  με τον κλάδο της οικοδομής.
Ήδη στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να κάμψουν τις ενστάσεις που έχει εγείρει η Κομισιόν για την απόφαση της Αθήνας να «παγώσει» για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαβουλεύσεις που διεξάγει με τις Βρυξέλλες είναι να αποδείξει ότι το μέτρο θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικοδομής και στην τελική τα έσοδα του θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα έφερνε στα ταμεία η επιβολή του ΦΠΑ 24%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις για την διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα θα τρέξουν παράλληλα με αυτές για τα πλεονάσματα, όπου βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η προσγείωση τους σε επίπεδα κοντά στην περιοχή του 2%. Θα ήταν έκπληξη οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε ένα όριο πιο χαμηλό από αυτό διότι σε αυτή την περίπτωση απαιτείται νέα μελέτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πλεονάσματα και αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ΑNFA’s είναι δύο ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν το Eurogroup της 16ης Μαρτίου του 2020, και εξάλλου είναι μοναδικό που θα έχει αναφορά στο ελληνικό θέμα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης