Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισχυρό ενδιαφέρον για την τηλεδιάσκεψη της ΔΕΗ – Τι ειπώθηκε για επενδύσεις και ύψος δανεισμού

tags :
Ισχυρό ενδιαφέρον για την τηλεδιάσκεψη της ΔΕΗ – Τι ειπώθηκε για επενδύσεις και ύψος δανεισμού
Διατήρηση του δανεισμού στα ίδια επίπεδα περιμένει η διοίκηση παρά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ισχυρό ενδιαφέρον είχε η τηλεδιάσκεψη της ΔΕΗ για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με το business plan που ανακοινώθηκε και το οποίο αναμένεται να λάβει έγκριση από τη γενική συνέλευση στις 27 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, η τηλεδιάσκεψη τράβηξε τα βλέμματα των επενδυτών, κράτησε αρκετή ώρα και συμμετείχαν πολλά νέα ονόματα από οίκους του εξωτερικού.
Όπως ειπώθηκε από τα 1.000 MW στις ΑΠΕ που προβλέπει το business plan, τα 100 MW θα είναι έτοιμα το 2020, ενώ τα 2/3 των 1.000 MW θα είναι από φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αναλυτές ζήτησαν λεπτομέρειες για το ύψος και τη χρηματοδότηση της επένδυσης, αλλά οι τελικές λεπτομέρειες δεν είναι ακόμα διαθέσιμες από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι ο δανεισμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός και η χρηματοδότηση σύμφωνα με αναλυτές θα γίνει από τις ταμειακές ροές.
Η διοίκηση περιμένει οφέλη από την διασύνδεση των νησιών με υποβρύχιο καλώδιο και κατάργηση του diesel το οποίο επίσης έχει υψηλό κόστος.
Η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί μέρος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει με αξία 650 εκατ. ευρώ σε book value, ενώ θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (έχει ήδη προσληφθεί σύμβουλος).
Νέο business plan τετραετίας αναμένεται και για τον ΔΕΔΔΗΕ.
Για το 2019 το επαναλαμβανόμενο EBITDA της ΔΕΗ θα είναι 360 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ το 2024.
Το προσωπικό θα μειωθεί κατά 5 χιλ. εργαζόμενους, αλλά η διοίκηση απέφυγε να δώσει εκτίμηση για το κόστος, σημειώνοντας ωστόσο πως δε θα είναι σημαντικό, γιατί οι περισσότεροι θα έχουν φτάσει σε όρια συνταξιοδότησης.
Το 2024 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα έχουν μειωθεί από 20 εκατ. τόνους το 2019 σε 5 εκατ. τόνους καταγράφοντας μείωση 75%.  
Αναλυτές σημειώνουν πως οι εκτιμήσεις από το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ θα μπορέσουν να δώσουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο μετρήσιμες προβλέψεις για τα αποτελέσματα των επόμενων χρήσεων της επιχείρησης.
Η μετοχή μετά από μία ισχυρή άνοδο στις προηγούμενες συνεδριάσεις, υποχώρησε χθες (16/12) μόλις κατά 0,77% με καλό όγκο συναλλαγών 1,3 εκατ. τεμάχια.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 902 εκατ. ευρώ.
Η υποχώρηση έρχεται μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστική άνοδο 20,8%.
Από την αρχή του έτους καταγράφει άνοδο 200%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης