Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Lagarde (ΕΚΤ) – Μητσοτάκη, στο επίκεντρο θα βρεθούν NPEs τραπεζών, λογιστική χρήση ANFAs, πλεονάσματα

Συνάντηση Lagarde (ΕΚΤ) – Μητσοτάκη, στο επίκεντρο θα βρεθούν NPEs τραπεζών, λογιστική χρήση ANFAs, πλεονάσματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη, συνοδευόμενος από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Γιώργο Ζαβό και τον Γιάννη Στουρνάρα
(upd) Οι τράπεζες και τα πρωτογενή πλεονάσματα βρίσκονται στο επίκεντρο της πρώτης κατ'  ιδίαν συνάντησης που έχει ο πρωθυπουργός με την Christine Lagarde από την ανάληψη των καθηκόντων της, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα 17 Δεκεμβρίου 2019. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη Φρανκφούρτη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.
Ναι μεν, η συνάντηση με την κ.  Lagarde είναι άτυπη και γίνεται στο πλαίσιο του αποχαιρετιστήριου δείπνου που θα παραθέσει η επικεφαλής της ΕΚΤ για το απερχόμενο μέλος του διοικητικού συμβουλίου B. Coeure, αφετέρου δε, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδίδουν μεγάλη σημασία στις θετικές επισημάνσεις κορυφαίων παραγόντων της διεθνούς οικονομίας αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα μετά τις εκλογές και την αλλαγή της διεθνούς εικόνας της χώρας.
Και εστιάζουν στα όσα δήλωσε η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την οποία συναντάται σήμερα το απόγευμα στις 18:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Lagarde είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τις εξελίξεις στην Ελλάδα από την προηγούμενη θητεία της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είναι εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που έχει σημειώσει τόσο στη δημοσιονομική της θέση όσο και στο μέτωπο της ανάπτυξης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, προϊδέασε για τα θέματα που θα θέσει στην πρόεδρο της ΕΚΤ με την τοποθέτηση που έκανε την περασμένη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε στους συνδαιτυμόνες του ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεφύγει το συντομότερο δυνατόν από αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε να ανέβει επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία και να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στο φθηνό χρήμα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες - το ίδιο αναμένεται να πράξει και στην συνάντηση με την Christine Lagarde - το ζήτημα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, της τάξεως του 3,5%, που είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της πολύ αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που της επιβλήθηκε.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της Ch. Lagarde της επικεφαλής της ΕΚΤ και του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Δεκεμβρίου 2019 με αφορμή την αποχώρηση του B. Coeure από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα 3 βασικά θέματα που θα τεθούν στην συνάντηση με βάση πληροφορίες είναι
1)Η μείωση των NPEs των τραπεζών και ο ρόλος του σχεδίου Ηρακλής
2)Πορεία της ελληνικής οικονομίας
3)Η λογιστική χρήση των κερδών από τα ομόλογα ANFAs
Συγκεκριμένα
Στην πρόσφατη συνέντευξη της η Lagarde είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.
Θα επαναλάβει ωστόσο ότι για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σενάριο που αναμένεται προς τα μέσα του 2021 και όχι το 2020.
Για τα NPEs των τραπεζών ο Ηρακλής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ακόμη απαιτείται δρόμος ώστε να εξυγιανθούν πλήρως οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών.
Ως προς την λογιστική απεικόνιση των ANFAs είναι πιθανό σενάριο να χρησιμοποιηθεί ως plan B στην περίπτωση που οι θεσμοί τελικώς δεν ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2%.
Υπάρχουν πηγές που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ προσανατολίζεται όχι στην μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά σε αλλαγές που αφορούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs – ομόλογα της Ελλάδος που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες –
Υπάρχουν σκέψεις η ΕΕ και οι δανειστές να μην επιτρέψουν την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δηλαδή να παραμείνει ο στόχος 3,5% έως το 2022 και από το 2023 να μειωθεί στο 2,2% όπως έχει συμφωνηθεί από το 2018 αλλά να επιτρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ANFAs να μην καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά να καλύπτουν και άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού οπότε μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων – όχι άμεση – και μόνο για μια χρονιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης