Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsce Welle: Φως στις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του πρώην προέδρου της Λευκορωσίας A. Lukashenko

Deutsce Welle: Φως στις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του πρώην προέδρου της Λευκορωσίας A. Lukashenko
Δεν είναι δυνατόν, οι απαγωγές και οι δολοφονίες να έγιναν χωρίς την συναίνεση, πολύ υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, και κυρίως του προέδρου της Λευκορωσίας
Ο Yuri Garavski, πρώην φρουρός των Ειδικών Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης της Λευκορωσίας, που αυτοαποκαλείται, περιγράφει το πώς είχαν απαχθεί και δολοφονηθεί πολιτικοί της αντιπολίτευσης, που ζητούσαν την παραίτηση του Λευκορώσου προέδρου Alexander Lukashenko, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην DW.
Όπως αποκαλύπτει, την άνοιξη και το φθινόπωρο του 1999 στο Μίσνκ (πρωτέυουσα της Λευκορωσίας) εξαφανίσθηκαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Yuri Zakharenko, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λευκορωσίας Viktor Gonchar και o επιχειρηματίας Anatoly Krassovsky που υποστήριζε την αντιπολίτευση.

 
Garavski says the SOBR units were responsible for the murders of Zakharenko (l) and Gonchar (r)
Yuri Zakharenko, αριστερά, Viktor Gonchar δεξιά

Ο Garavski ισχυρίζεται ότι τους απήγαγαν και τους σκότωσαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης του υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας.
Μεταξύ των ανδρών αυτών ήταν και ο Yuri Garavski.
 
Yuri Garavski fears the long arm of the Belarusian security apparatus
Yuri Garavski

Σύμφωνα με τον Γκαράφκσι, την εντολή για την σύλληψη τους είχε δώσει ο αντισυνταγματάρχης Dmitri Pavlichenko, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που εκτέλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του Lukashenko και τον επιχειρηματία.
Ο Garavski εκφράζει την πεποίθηση ότι για τις δολοφονίες αυτές ήσαν ενήμεροι ανώτατοι αξιωματούχοι της Λευκορωσίας και συγκεκριμένα ο τότε υπουργός Εσωτερικών Yuri Sivakov και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Viktor Seiman.
Ο ίδιος θεωρεί επίσης, ότι για τις δολοφονίες ήταν ενήμερος και ο πρόεδρος Alexander Lukashenko, αλλά δεν θέλει να ισχυρισθεί κάτι τέτοιο.
«Όλες οι διαταγές δίνονταν προφορικά.
Δεν υπάρχουν έγγραφα , ούτε βίντεολήψεις, ούτε αναφορές σε πρωτόκολλα που να το επιβεβαιώνουν» λέει ο Garavski .

Η Ευρώπη απαιτεί να διασαφηνιστεί ο ρόλος του Lukashenko στην εξαφάνιση των πολιτικών του αντιπάλων

Lukashenko is regarded as Europe's last dictator
Alexander Lukashenko

Οι παραδοχές του Yuri Garavski συμπίπτουν με τα συμπεράσματα του ειδικού εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Χρίστου Πουργουρίδη, ο οποίος το 2004 διεξήγαγε έρευνα για την εξαφάνιση των Λευκορώσων που ήσαν στην αντιπολίτευση.
Ο Πουργουρίδης χαρακτηρίζει τις Ειδικές Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης της Λευκορωσίας «τάγμα θανάτου υπό την ηγεσία του Pavlichenko».
«Δεν είναι δυνατόν, οι απαγωγές αυτές και οι δολοφονίες να έγιναν χωρίς την συναίνεση, πολύ υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων.
Και όταν αναφέρομαι σ’ αυτό, εννοώ τον πρόεδρο Λευκορωσίας» υπογράμμισε ο Πουγουρίδης σε συνέντευξη του στην DW.
 
'It's impossible for these kidnappings and murders to have taken place without the consent — to put it carefully — of very high-ranking officials,' says Pourgourides
Χρίστος Πουργουρίδης

Παρόμοια είναι και η άποψη της Γερμανίδας πολιτικού Margarete Bause, που ανήκει στο κόμμα « Συμμαχία -90/ Πράσινοι, και είναι μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου.
«Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει, ότι οι σοβαρές κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Lukashenko είχε εμπλακεί προσωπικά σ αυτά τα εγκλήματα, μέχρι σήμερα δεν έχουν αρθεί.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας και η ΕΕ δεν έχουν δικαίωμα να πάψουν να ζητούν διευκρινίσεις. Πρέπει να κάνουν το παν για να λογοδοτήσουν οι ένοχοι» δήλωσε η Bause στην DW.

Ο Garavski μπορεί να καταθέσει για όσα γνωρίζει ενόρκως

Ο Yuri Garavski διέφυγε από τη Λευκορωσία τον Οκτώβριο του 2018, φοβούμενος ότι θα διωχθεί.
Σήμερα ο ηλικία 41 ετών Garavski βρίσκεται σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Αυτή την στιγμή η αίτηση του εξετάζεται.
Στη ρωσική υπηρεσία της DW ο Garavski απευθύνθηκε μόνος του τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος να πει όσα γνωρίζει για τις υποθέσεις αυτές, ενόρκως ενώπιον του δικαστηρίου.
Παράλληλα, επισημαίνει η ρωσική υπηρεσία της DW, σε μερικά ερωτήματα της DW νιώθει κανείς ότι δεν υπάρχουν πλήρεις απαντήσεις.
Δεν είναι εντελώς σαφές, πως κατάφερε να φύγει από την Λευκορωσία και με τι ασχολούνταν αφότου έφυγε από τις Ειδικές Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης της Λευκορωσίας.
Ωστόσο ο Yuri Garavski, παρουσίασε στην DW πρωτότυπα έγγραφα και αντίγραφα που επιβεβαιώνουν τη διαδρομή που ακολούθησε, εν συνεχεία η DW αφού έλεγξε τα στοιχεία που παρουσίασε ο Garavski, στον βαθμό που ήταν δυνατόν και λαμβάνοντας υπ όψιν πόσο σημαντικά είναι τα στοιχεία αυτά, αποφάσισε να δημοσιεύσει τη συνέντευξη.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης