Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street παρά την κατώτερη των προσδοκιών συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Κέρδη +0,70% για S&P 500

tags :
Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street παρά την κατώτερη των προσδοκιών συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Κέρδη +0,70% για S&P 500
Η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για την πρώτη φάση της συμφωνίας θεωρείται από πολλούς κατώτερη των προσδοκιών
Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (16/12/2019) οι αμερικανικές μετοχές στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο και μετά την απόφαση των δύο χωρών να μην επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς, κάτι το οποίο είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 15/12.
Ωστόσο η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για την πρώτη φάση της συμφωνίας θεωρείται από πολλούς κατώτερη των προσδοκιών.

Image
Κέρδη +0,35% για τον Dow Jones στις 28.234 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,7% στις 3.191 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,91% υψηλότερα στο επίπεδο των 8.814 μονάδων.
Στο εμπορικό μέτωπο η Κίνα ανέστειλε τους πρόσθετους δασμούς που θα επιβάλλονταν σε αμερικανικά προϊόντα χθες 15/12.
Είχε προηγηθεί η προκαταρκτική εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών στον κόσμο, η επονομαζόμενη «Φάση Ι».
Τα αντίποινα της Κίνας, τα οποία επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου, προορίζονταν να στοχεύσουν σε αγαθά, όπως  καλαμπόκι και σιτάρι αλλά και οχήματα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ και εξαρτήματα αυτοκινήτων.
Άλλοι κινεζικοί δασμοί που είχαν ήδη εφαρμοστεί στα εμπορεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που δημοσιεύεται στους ιστοτόπους των κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, αναφέρει το Reuters.
«Εκφράζουμε την ελπίδα, με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να επιλύσουμε ορθά τις βασικές ανησυχίες ο ένας του άλλου και να προωθήσουμε τη σταθερή ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Πεκίνο συμφώνησε να εισαγάγει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον αγαθά και υπηρεσίες στις ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια, πέραν του ποσού που δαπάνησε το 2017, δήλωσε την Παρασκευή (13/12) ο ανώτατος διαπραγματευτής στις ΗΠΑ.
Μια δήλωση που εξέδωσε ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος επίσης την Παρασκευή ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν 25% δασμούς σε κινεζικά εμπορεύματα ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα ο κορυφαίος εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Lary Kudlow, υποστήριξε ότι οι εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα θα διπλασιαστούν υπό τη λεγόμενη «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
«Θα διπλασιαστούν οι εξαγωγές μας προς την Κίνα» τόνισε στο Fox News Channel ο Lary Kudlow.
Με βάση την εμπορική συμφωνία που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον θα μειώσει κάποιους από τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών με αντάλλαγμα την αγορά αμερικανικών αγαθών από την Κίνα για περίπου $20 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο, Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως οι εμπορικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν ρυθμιστεί πλήρως.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο μικρή ενίσχυση παρουσίασε κατά 0,6 μονάδες, οπότε και ανέβηκε στις 3,5 μονάδες, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2019, σύμφωνα με τη Fed Nέας Υόρκης.
Μπορεί οι οικονομολόγοι να ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδό του στις 4 μονάδες, ωστόσο παρέμεινε σε θετικό έδαφος, αφού οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από το μηδέν καταδεικνύει επέκταση του κλάδου.
Ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε 2,9 μονάδες, στις 2,6 μονάδες.
Σε επίπεδο μετοχών ισχυρά ανοδικά κινήθηκε ο τεχνολογικός λάθος με μέση άνοδο που ξεπέρασε το 1%.
Image
Κέρδη +3,36% για τη μετοχή της Micron Technology, ενώ ράλι +4% σημείωσε ο τίτλος της Western Digital.
Image
Για τον Dow Jones η μετοχή που τον στήριξε περισσότερο ήταν αυτή της Goldman Sachs με κέρδη 1,33%.
Image
Τη θετική πορεία της Wall Street στηρίζουν και τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα της Κίνας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε, σε ετήσια βάση, 6,2% τον Νοέμβριο 2019, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι λιανικές πωλήσεις για τον ίδιο μήνα ενισχύθηκαν 8%.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές - Άλμα 2,25% για FTSE 100

Θετικό ήταν το κλίμα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να υπεραποδίδει, σημειώνοντας άλμα άνω του 2%, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020.
Τα υπόλοιπα χρηματιστήρια καταγράφουν ήπια άνοδο, στον απόηχο της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας για την «Πρώτη Φάση».
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε άλμα 2,25% στις 7.519 μονάδες, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Boris Johnsοn να προωθεί την ψήφιση του σχεδίου για το Brexit πριν τα Χριστούγεννα.
Image
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson θα «πραγματοποιήσει το Brexit» έως τις 31 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα καταλήξει σε μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, δήλωσε την Κυριακή (15/12), ο υπουργός Michael Gove.
Μετά την επανεκλογή των Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα με πλειοψηφία 80 εδρών, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει δύο προτεραιότητες -- να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να πραγματοποιηθεί το Brexit και να ρίξει χρήματα στο βρετανικό σύστημα υγείας.
«Αυτό που μπορώ απολύτως να επιβεβαιώσω είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε το Νομοσχέδιο Συμφωνίας Αποχώρησης σχετικά σύντομα και στη συνέχεια θα καταστήσουμε σαφές ότι θα περάσει πριν από τις 31 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Gove στο Sky News.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,94% στις 13.407 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 είχε άνοδο 1,23% στις 5.991 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,84% στις 23.524 μονάδες.
Image
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 εμφάνισε κέρδη 1,22% στις 9.680 μονάδες.
Image
Στο μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, 'οπως δήλωσε χθες (15/12) ο Αμερικανός αντιπρόσωπος του Εμπορίου, Robert Lighthizer, η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνία «έχει ολοκληρωθεί πλήρως», προσθέτοντας ότι η Κίνα δεσμεύθηκε να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα συνολικής αξίας 40 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Οι δύο χώρες προχώρησαν μάλιστα στην ακύρωση των δασμών που είχαν προγραμματιστεί να τεθούν σε εφαρμογή χθες, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας θα ξεκινήσουν άμεσα.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές παρά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (16/12) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,29% στις 23.952,35 μονάδες, με τις μετοχές των Z Holdings και FamilyMart να ενισχύονται κατά +3,24% και +2,21% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με ισχυρή άνοδο της τάξεως του +1,63% στις 6.849,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξεως του -0,10% στις 2.168,15 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,10% στις 11.939,77 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,47% στις 27.559 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Sunny Optical και Galaxy Entertainment ενισχύθηκαν κατά +2,38% και +1,04% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της AIA Group υποχώρησε κατά -2%.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,56% στις 2.984,39 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,53% και τις 10.158,24 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης