Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι πολιτικές εξελίξεις που θα καθορίσουν τις αγορές το 2020

tags :
Capital Economics: Οι πολιτικές εξελίξεις που θα καθορίσουν τις αγορές το 2020
Κοινό παρανομαστή αποτελεί ο χαμηλός πληθωρισμός στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη
Τις βασικές προβλέψεις της Capital Economics για το 2020 καταγράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος Neil Shearing, ο οποίος εκτιμά ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν την πορεία των αγορών.
Το βασικό σημείο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα πιάσει πάτο στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, για να ανακάμψει στη συνέχεια.
Ωστόσο, ο ρυθμός αυτής της ανάκαμψης θα είναι σχετικά αργός και, ίσως το πιο σημαντικό, θα εξαπλωθεί άνισα στις περιφέρειες.
«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα οδηγήσουν τοΝ δρόμο στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς η καθυστερημένη επίδραση των χαλαρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών συνεχίζει να τροφοδοτεί τα πιο ευαίσθητα σε επιτόκια τμήματα της οικονομίας», αναφέρει η Capital Economics.
Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιταχυνθεί και σε πολλές αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Τουρκίας (αν και εις βάρος της επανεμφάνισης των μακροοικονομικών ανισορροπιών στην τελευταία).
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη αναμένεται να μείνει πίσω στην κούρσα έναντι των αναδυόμενων οικονομιών, ενώ και η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα θα επιβραδυνθεί το 2020.
Κοινό παρανομαστή αποτελεί ο χαμηλός πληθωρισμός στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Ως εκ τούτου, η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει υποστηρικτική και τη νέα χρονιά.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του 2020.
Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους αναλυτές, η Capital Economics εκτιμά ότι ΕΚΤ και κεντρική τράπεζα Κίνας θα χαλαρώσουν περαιτέρω την πολιτική τους τη νέα χρονιά.

Τρία πολιτικά γεγονότα θα καθορίσουν τις εξελίξεις στις αγορές

Σύμφωνα με την Capital Economics, τρία είναι τα πολιτικά γεγονότα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στις αγορές το 2020: ο εμπορικός πόλεμος, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το Brexit.
To εύρος της νίκης των συντηρητικών κατά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας στη Βρετανία, αύξησε την πιθανότητα ενός συντεταγμένου Brexit, αλλά παραμένει ο κίνδυνος υπαναχώρησης εν όψει της προθεσμίας για έξοδο από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα είναι πιθανό να φρενάρει την ανάκαμψη της λίρας και σημαίνει ότι, ενώ αναμένεται οικονομική ανάπτυξη, ο ρυθμός ανάκαμψης είναι πιθανό να είναι σχετικά μέτριος.
Όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο,
η συμφωνία για την Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας, ενίσχυσε τις προσδοκίες για τη λήξη της διαμάχης.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Capital Economics παραμένουν επιφυλακτικοί.
Η προσοχή τη νέα χρονιά αναμένεται να μεταφερθεί από το επίπεδο των δασμών σε άλλα πεδία όπως η τεχνολογία, η βιομηχανική πολιτική και η ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης