Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πιέσεις σε τράπεζες και ΟΠΑΠ έως -3,5% επέδρασαν στο ΧΑ -1,16% στις 880 μον. παρά την διεθνή άνοδο - Στόχος τέλους 2019 πέριξ των 900 μον.

Πιέσεις σε τράπεζες και ΟΠΑΠ έως -3,5% επέδρασαν στο ΧΑ -1,16% στις 880 μον. παρά την διεθνή άνοδο - Στόχος τέλους 2019 πέριξ των 900 μον.
Ο Γενικός Δείκτης στις 880 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας, με εμφανή την αδυναμία να προσεγγίσει τις 900 μονάδες που αποτελούν αισιόδοξο σενάριο για το κλείσιμο έτους
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 880 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες έως -3,5% αλλά και στο συνόλο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ειδικότερα του ΟΠΑΠ -3,47% ενώ τα κέρδη +1,26% της δεικτοβαρούς Coca Cola ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Εθνική -3,47% και Εurobank -3,06% και ακολούθησαν Πειραιώς -1,78% και Alpha Bank -1,05%.
Από την άλλη, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν ακολούθησε την διεθνή άνοδο, με τον δείκτη Dax στην Γερμανία +1%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο +2,6%...αλλά και τον Dow Jones +0,65%, στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Goldman Sachs, Morgan Stanley η συμφωνία της 1ης φάσης μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, ήταν κατώτερη των προσδοκιών.
Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι έχουν απομείνει οκτώ συνεδριάσεις έως το τέλος του έτους με τους εγχώριους επενδυτές να συνεχίζουν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ενώ οι  χαμηλές συναλλαγές αποδεικνύουν την αποχή και των ξένων επενδυτών.
Ο βασικός στόχος για το 2019 παραμένουν οι 900 μονάδες, αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος αυτός έχει τεθεί από το bankingnews αρχές Καλοκαιριού 2019 ότι δηλαδή θα κλείσει το ελληνικό χρηματιστήριο στο τέλος του 2019 οριακά κάτω, πέριξ των 900 μονάδων κόντρα στις προβλέψεις εκείνης της περιόδου που έδινε στόχο τις 1050 με 1100 μονάδες.

Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τριπλή λήξη παραγώγων την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019.
Στα 6,945 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το  11μηνο του 2019, με τα καθαρά έσοδα να εμφανίζουν αύξηση 0,8%
Με απώλειες -0,77% τελικά έκλεισε η ΔΕΗ - με χαμηλό ημέρας -2,65% -  έχοντας όμως σωρευτικά κέρδη πάνω από 20% στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις ενώ σύμφωνα με το business plan που παρουσίασε σήμερα η διοίκηση, στο 1 δισ. ευρώ στοχεύει να φτάσουν τα EBITDA της εταιρείας, με την επιχείρηση να θέτει επίσης στο πρόγραμμα την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 με στήριξη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε σήμερα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συμμετοχή αλλά και αδιάθετα ενώ τα αποτελέσματα της κάλυψης θα ανακοινωθούν αύριο 17/12.
Σε μικρή αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Deutsche Bank μειώνοντας τις εκτιμήσεις της για την πορεία των εσόδων.
Ειδικότερα, η Deutsche Bank πρόχωρησε σε σύσταση αγοράς μόνο για την Alpha Bank αυξάνοντας την τιμή στόχου στα 2,3 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 2,85 ευρώ από 2,7 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 2,6 ευρώ από 2,3 ευρώ προηγουμένως και για την Eurobank στα 0,9 ευρώ από 0,8 ευρώ προηγουμένως.
Στις 19 ή 20 Δεκεμβρίου 2019 να έχει κλείσει το deal μεταξύ της Eurobank και του Fortress – Dovalue για τα 24 δισεκ. NPEs.
Το σχήμα Fortress – Dovalue θα καταβάλλει 390 εκατ ευρώ ενώ η Eurobank λόγω της τιτλοποίησης και της συμφωνίας με την Fortress  μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα καταγράψει μεγάλη βελτίωση στα NPEs
Έναντι αυτής της εξέλιξης θα δαπανήσει για την εξυγίανση 1,3 με 1,5 δισεκ. κεφάλαια ενώ θα είναι η πρώτη τράπεζα που υλοποιεί τέτοιας κλίμακας μεγάλη εξυγίανση στον ισολογισμό της.
Εν τω μεταξύ παρ΄ ότι η Eurobank είναι κεφαλαιακά ισχυρή σχεδιάζει κάποια στιγμή μέσα στο 2020 να προχωρήσει στην έκδοση tier 2 ύψους 500 εκατ με στόχο επιτόκιο κοντά στο 4% με την Alpha Bank να την ακολουθεί…...
Ταυτόχρονα στο μέτωπο της Εθνικής τράπεζας η Morgan Stanley σχεδιάζει την τιτλοποίηση των 8 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων.
Με βάση ισχυρές ενδείξεις η Εθνική δεν θα ακολουθήσει το σχέδιο της Eurobank ή Alpha bank αλλά θα τιτλοποιήσει 8 δισεκ. NPEs και θα τα μεταβιβάσει εφάπαξ ή τμηματικά σε μια εκ των δύο τραπεζών Eurobank ή Alpha bank που δημιουργούν ειδικές μονάδες διαχείρισης.
Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα από Societe Generale καθώς συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν overweight στα ελληνικά ομόλογα το 2020, τονίζοντας ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλο και να "γυρίσουν" σε θετικές τις θέσεις τους στους ελληνικούς τίτλους.
Σήμερα, στην ελληνική αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ομόλογο στο 1,36% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,28%.
Βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 129 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής κινείται σταθεροποιητικά  στις 5281 μονάδες βάσης από 5267 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,13% και τον Γενικό Δείκτη +0,10%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της αγοράς με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στην δεικτοβαρή Coca Cola ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,41% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,45%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική -3,70% και  Eurobank -3,11% αλλά και  στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τον ΟΠΑΠ στο -3,51% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,45% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,16%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,16% στις 880 μονάδες έχοντας υψηλό στις 895,10 μονάδες και χαμηλό στις 880,73 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,23 εκατ. ευρώ και όγκου 1,90 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1,75 εκατ. τεμάχια αξίας 3,28 εκατ. ευρώ και  ο ΟΤΕ 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,95 εκατ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 880 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865 μονάδες και οι 850 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900-910 μονάδες και οι 940 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 855 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 850 μονάδες και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  880 μονάδες και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα θα προχωρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης – πλην της Moody’s – μέσα στο α΄ δίμηνο του 2020 απόρροια κυρίως του Ηρακλή.
Με βάση πληροφορίες το 2020 οι οίκοι αξιολόγησης λόγω του Ηρακλή που βοηθάει τις τράπεζες να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια κατά 30-33 δισεκ. ευρώ θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα…λόγω τραπεζών.
Το πρώτο κύμα θα βοηθήσει τις τράπεζες να εξυγιάνουν 30-33 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα  δαπανώντας όμως 5 δισεκ. κεφάλαια ή συνολικά όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι των τραπεζών το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Καλοκαιριού του 2020.
Το δεύτερο κύμα που θα ξεκινήσει προς το τέλος του 2020 έχοντας προηγηθεί τα stress tests θα είναι επώδυνο καθώς για εξυγίανση 28 δισεκ. NPEs με λιγότερες προβλέψεις θα πρέπει να δαπανηθούν 6 δισεκ. νέα κεφάλαια
Συν τοις άλλοις στην δεύτερη φάση εξυγίανσης δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Ηρακλής καθώς προαπαιτούμενο είναι τα NPEs να φέρουν κατ΄ ελάχιστο πιστοληπτική διαβάθμιση ΒΒ-.
Τα πολύ κακής ποιότητας NPEs που απομένουν στο σύστημα και υπολογίζονται σε πάνω από 25 δισεκ. δεν θα μπορέσουν να πάρουν βαθμολογία ΒΒ-
Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν ξεκάθαρα νέα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να υλοποιήσουν και ολοκληρώσουν το δεύτερο κύμα εξυγίανσης τους και παράλληλα να αναπτυχθούν

Η επικαιρότητα

Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις πολύ σύντομα στην περιοχή της Κρήτης και του Καστελόριζου προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος παρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις του απέναντι στην Ελλάδα, διαμηνύοντας παράλληλα για το ποιες είναι οι προθέσεις και το σχέδιο του.
Επίσης απηύθυνε έκκληση σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο
Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες ενώ υποστήριξε ότι όλα  είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι η  συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.
Από την άλλη , γνωστοποίησε πως σήμερα Δευτέρα (16/12) θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για τις εξελίξεις.
Η συμφωνία της φάσης 1 μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας για τους δασμούς είναι κατώτερη των προσδοκιών αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Μια προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας για την φάση 1 αποκαλύπτει ότι, είναι σε μεγάλο βαθμό κούφια, με την Κίνα να  υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει όπως να τετραπλασιάσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ, κάτι που δεν θα πράξει ποτέ.
Πρακτικά η συμφωνία αγγίζει μόλις το 10% των δασμών που έχουν επιβληθεί οπότε δεν μπορεί να επικρατεί ενθουσιασμός στις αγορές.
Με βάση την συμφωνία οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσει τους δασμούς της 1η Σεπτεμβρίου 2019 που αφορά 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές από την Κίνα από 15% σε 7,5%.
Αν και αυτό σηματοδοτεί μια σαφή μετατόπιση προς την κατεύθυνση επαναπροσέγγισης στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ-Κίνας, η μείωση είναι πολύ μικρή και αγγίζει μόλις το 10% των συνολικών δασμών που έχουν επιβληθεί.
Στη Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να φέρει την ερχόμενη Παρασκευή 20/12 το νομοσχέδιο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson.
Όπως υποστήριξε ο James Slack, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει τη διαδικασία με το νομοσχέδιο για το Brexit πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 20/12.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (16/12) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,29%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,56% στις 2984,39 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,65% στις 27508,09 μονάδες

Kέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας για την «Πρώτη Φάση» και με τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να υπεραποδίδει, σημειώνοντας άλμα πάνω από 2%, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +1%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,4%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +2,6%
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,65%, ο S&P στο +0,85%, ο Nasdaq στο +1% ενώ απώλειες -0,71% καταγράφει το ETF GREC (9,85 δολ.)

Απώλειες στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ισχυρές πιέσεις σε Εθνική και Eurobank 

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Εθνική και Eurobank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8950 ευρώ με πτώση -3,47%  με όγκο 2,53 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8760 ευρώ με πτώση -1,05%, με όγκο 3,77 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,90 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9760 ευρώ, με πτώση -1,78% με όγκο 668 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8725 ευρώ, με πτώση -3,06% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,28 ευρώ, με πτώση -1,99% και κεφαλαιοποίηση 571 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4185 ευρώ, με πτώση -1,53% και όγκο 626 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 193 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές – Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, κέρδη σε Coca Cola.

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή  συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΠΑΠ, CENER, Φουρλής, TITC, Viohalco..
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή
H Coca Cola έκλεισε στα 29,75 με άνοδο +1,26% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,00 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,92 ευρώ, με πτώση -0,62% και αποτίμηση 6,20 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,89 ευρώ με πτώση -0,77% και αποτίμηση 902 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,55 ευρώ με πτώση -3,43% και αποτίμηση 3,71 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,20 ευρώ, με πτώση -2,15% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,40 ευρώ με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,28 ευρώ με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,63 ευρώ με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 1,38  δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,70 ευρώ με πτώση -1,58% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,2860 ευρώ, με πτώση -2,28% και κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,39 ευρώ, με πτώση -2,18% και με κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0875 ευρώ, με πτώση -2,34% και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,36%, με την Ιταλία 1,28%

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα καθώς παρά την συμφωνία της πρώτης φάσης ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο οι αγορές ήδη έχουν σημειώσει το ράλι τους για το 2019.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,36% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,28%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,36% με το αμερικανικό 10ετές 1,84% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 166 μονάδες βάσης από 163 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.281 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,29% ή 129 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση και στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία λόγω της συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,28%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/12/2019 στο -0,30% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,41 με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,28% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης