Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Η κυβέρνηση Conte θα διαθέσει 900 εκατ. για τη διάσωση της Banca Popolare di Bari

tags :
Ιταλία: Η κυβέρνηση Conte θα διαθέσει 900 εκατ. για τη διάσωση της Banca Popolare di Bari
Το ιταλικό δημόσιο θα αποκτήσει μέρος του πακέτου μετοχών της Banca Popolare di Bari
Ποσό έως 900 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η κυβέρνηση Conte στην Ιταλία για τη διάσωση της τράπεζας Banca Popolare di Bari (Λαϊκή Τράπεζα του Μπάρι) η οποία κινδύνευε να χρεοκοπήσει.
Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο που προβλέπει ότι το δημόσιο θα αποκτήσει μέρος του πακέτου μετοχών της, με στόχο να στηριχθεί η αποταμίευση στην νότια Ιταλία και στην συνέχεια μπορεί να δημιουργηθεί, με τις μετοχές αυτές, μια νέα τράπεζα επενδύσεων.
«Η κυβέρνησή μας είναι στο πλευρό των πολιτών που έχουν καταθέσεις στην τράπεζα αυτή, όπως και των εργαζομένων της», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Roberto Gualtieri.
Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης Conte αναφέρουν ότι θα ζητηθεί η άμεση απόδοση ευθυνών για τα λάθη των στελεχών της Banca Popolare di Bari που την οδήγησαν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.
To κόμμα «Ζωντανή Ιταλία» του Matteo Renzi είχε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την κίνηση αυτή, κυρίως επειδή στο παρελθόν, τα Πέντε Αστέρια (τα οποία μετέχουν επίσης στην κυβερνητική πλειοψηφία) είχαν κατακρίνει αυστηρά ανάλογες «επιχειρήσεις διάσωσης».
Όμως ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio κατάφερε να περιορίσει τις αντιδράσεις, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή κανενός είδους ατιμωρησία, για όποιον έσφαλε και οδήγησε την τράπεζα στο χείλος του γκρεμού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε η άμεση δραστηριοποίηση της Τράπεζας της Ιταλίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, για την στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας του Μπάρι μπορεί να είναι αρκετά, τελικά, 500 εκατ. ευρώ, ώστε τα υπόλοιπα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση άλλων τραπεζικών οργανισμών και επιχειρήσεων του ιταλικού Νότου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης