Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Όλα τα βλέμματα στη ΔΕΗ – Το +200% της μετοχής, το business plan και οι πωλήσεις από Silchester

tags :
Όλα τα βλέμματα στη ΔΕΗ – Το +200% της μετοχής, το business plan και οι πωλήσεις από Silchester
Μετά από 8 χρόνια η Silchester μείωσε το ποσοστό της στην Επιχείρηση – EBITDA 1 δισ. ευρώ το 2024 προβλέπει το business plan 
Οι πληροφορίες που διέρρευσαν αναφορικά με το business plan της ΔΕΗ το οποίο εγκρίθηκε την Παρασκευή 13/12 αλλά και η τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών σήμερα 16/12 θα κρατήσουν τη μετοχή στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, η ανακοίνωση της Silchester σύμφωνα με την οποία το ποσοστό συμμετοχής της στη ΔΕΗ μειώθηκε στο 9,92% από 13,02% εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία.
Η Silchester δεν είχε κάνει κάποια κίνηση αλλαγής του ποσοστού της από 30/11/2011 και σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις της φαίνεται πως από το 2009 κατείχε το 5,01% και το αύξησε στο τέλος του 2011 στο 13,02%.
Στο τέλος του 2011 η τιμή της μετοχής ήταν στα 4,50 ευρώ περίπου αλλά τότε δεν είχε «κοπεί» ο ΑΔΜΗΕ.
Το κλείσιμο της μετοχής στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν στα 3,92 ευρώ, ενώ την Πέμπτη 12/12 ήταν στα 3,81 ευρώ, με μεγάλους όγκους συναλλαγών.
Βέβαια δεν είναι γνωστές οι ημερομηνίες που προέβη στις πωλήσεις αφού ανακοίνωσε μόλις οι κινήσεις ξεπέρασαν το 3%.
Η τιμή του ΑΔΜΗΕ στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν στα 2,2150 ευρώ και στη συνεδρίαση της Πέμπτης στα 2,17 ευρώ που σημαίνει ότι αθροιστικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η τιμή ήταν κοντά και λίγο πάνω από τα 6 ευρώ.
Το ερώτημα είναι γιατί μετά από τόσα χρόνια η Silchester άρχισε να πουλάει και αν θα συνεχίσει να μειώνει το ποσοστό της.
Το business plan θα αρχίσει από σήμερα να αναλύεται από τους αναλυτές καθώς θα υπάρχουν πλέον μετρήσιμα στοιχεία.
Τα EBITDA του 2024 αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ με τις πληροφορίες βέβαια που υπήρχαν μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής να έκαναν λόγο για τέτοιου ύψους EBITDA το 2021.
Για το 2020 αναμένονται EBITDA 650-700 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως σήμερα στις 15:00 γίνεται η τηλεδιάσκεψη και παρουσιάζεται στους αναλυτές το business plan αλλά και οι προοπτικές του 2020.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σχόλιο της Beta ΑΧΕΠΕΥ, ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης σημειώνει πως «η αγορά δεν αντιμετωπίζει πλέον την ΔΕΗ ως μια υπόθεση με σοβαρά υπαρξιακά ζητήματα δίνοντας της αποτίμηση που θα είχε ένα αιολικό πάρκο μεσαίας ισχύος αλλά ως μια βιώσιμη πρόταση με νέα σημεία αναφοράς ως προς την λειτουργία της.
Η υπόθεση της ΔΕΗ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό εταιρίας που άργησε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ενεργειακής αγοράς.
Αποτελεί μια συστημική εταιρία τόσο για τον κλάδο της όσο και για την ελληνική οικονομία ενώ το μέγεθος του δανεισμού της αποτελεί παράγοντα ρίσκου για όλο το τραπεζικό σύστημα.
Επομένως, η πρόθεση για αλλαγή πλεύσης προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη πανηγυρίστηκε με εμφατικό τρόπο δίνοντας αφορμές για θετικότερες αναθεωρήσεις των προοπτικών της εταιρίας.
Η δημοσίευση του πλάνου την προσεχή Δευτέρα θα βάλει τις βασικές παραμέτρους της αναδιάρθρωσης στο τραπέζι παράγοντας πιο μετρήσιμες εκτιμήσεις».
Η μετοχή από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 202%. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης