Τελευταία Νέα
Speculator

Σχέδια εισηγμένων σε αναμονή - Ποιοι ανακοίνωσαν σχέδια αλλά δεν έχουν υλοποιήσει

Σχέδια εισηγμένων σε αναμονή - Ποιοι ανακοίνωσαν σχέδια αλλά δεν έχουν υλοποιήσει
Μετά από αναμονή έως και 4 ετών κάποια επιχειρηματικά σχέδια είναι έτοιμα να προχωρήσουν – Ανακοινώσεις για άλλα θα πρέπει να αναμένονται στις αρχές του 2020
Στο… συρτάρι παραμένουν εδώ και μήνες επιχειρηματικές αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.
Το χρονικό διάστημα διαφέρει ανάλογα την εταιρεία, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν σχεδιασμοί που αναφέρονται εδώ και χρόνια και ακόμα δεν έχουν προχωρήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από τα σχέδια ίσως να χρειάζονται… τροποποίηση, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μην υλοποιηθούν, ενώ άλλα μετά από αναμονή έως και 4 ετών φαίνεται πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υλοποίησή τους.
Πιο αναλυτικά, από 9 Μαΐου που ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ τραπεζών, ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος για την απόσχιση από τη Μπήτρος Μεταλλουργική του κλάδου εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων και την εισφορά του στη ΣΙΔΜΑ, δεν υπάρχει κάτι νεότερο μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται πως το μνημόνιο που είχε υπογραφεί προέβλεπε διαπραγματεύσεις με σκοπό να καταλήξουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος στην τελική συμφωνία, ώστε να γίνει και η αναχρηματοδότηση των δανείων.
Έκτοτε όμως δεν υπάρχει κάτι νεότερο και στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκή.
Η Αλουμύλ είχε ενημερώσει το επενδυτικό κοινό μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 17 Σεπτεμβρίου για τις εξελίξεις αναφορικά με την απορρόφηση της Αλουφόντ.
Είχε σημειώσει πως η συγχώνευση με απορρόφηση θα καταστήσει ευχερέστερη την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού και θα επιτρέψει εκτεταμένες επιχειρηματικές συνέργειες σε επίπεδο χρηματοοικονομικού και λειτουργικού κόστους.
Στις 8 Αυγούστου είχε ανακοινώσει την απόφαση για συγχώνευση, χωρίς να υπάρχει τότε σχέση ανταλλαγής.
Ημερομηνία μετασχηματισμού είχε οριστεί η 30/6/19 και η συγχώνευση σύμφωνα με την εκτίμηση της Αλουμύλ θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/19.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη ανακοίνωση και ούτε έχει δοθεί η σχέση ανταλλαγής.  
Η αύξηση κεφαλαίου της Άβαξ είναι σε αναμονή εδώ και πολλούς μήνες, αλλά οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη βάλει στα ταμεία της εταιρείας σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό 10 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό έχει αυξηθεί σημαντικά και πως όταν ξεκινήσει η αύξηση θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η κάλυψή της.
Πιθανότατα και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η αύξηση της Lamda καθυστέρησε τις εγκρίσεις της Άβαξ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού δόθηκε έμφαση στη μεγάλη αύξηση της Lamda και στην άμεση υλοποίησή της.
Στους πρώτους μήνες του 2020 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις και να έχει προχωρήσει η διαδικασία
Στις αρχές του 2019 η Τεχνική Ολυμπιακή είχε ανακοινώσει πως σε συνεργασία με δύο εταιρείες θα αναζητούσε επενδυτές για το Πόρτο Καρράς.
Στη συνέχεια μετέφερε το περιουσιακό στοιχείο σε νέα εταιρεία στην Κύπρο υπέγραψε δάνειο με τη Fortress και στις 29/11 ανακοίνωσε πως προχωράει σε αποκλειστικές συζητήσεις με εταιρεία του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
Αρκετά έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα για το τίμημα, αλλά δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.
Ο χρόνος που έχει περάσει από την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποκλειστικών συζητήσεων είναι μικρός για ένα τέτοιο εγχείρημα και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες αναμένονται εξελίξεις στις αρχές του νέου έτους.
Η μετοχή την περασμένη Παρασκευή 13/12 κινήθηκε έντονα ανοδικά αναζωπυρώνοντας τις φήμες για κλεισίματος της συμφωνίας.
Την ίδια περίοδο θα πρέπει να αναμένονται και οι ανακοινώσεις για την πώληση από της τράπεζες ποσοστού που κατέχουν στη Forthnet, σε εταιρεία του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.
Στον ισολογισμό χρήσης 2016 η Prodea (πρώην Εθνική Πανγαία) ανέφερε πως «εξετάζει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της».
Ανάλογη αναφορά γινόταν και στον ισολογισμό χρήσης 2017 και 2018.
Πλέον με την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 11ης Σεπτεμβρίου οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει εντός 10 μηνών σε αύξηση κεφαλαίου σε μετρητά με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση πιθανότατα θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης