Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες προκλητικές δηλώσεις Erdogan: Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα

Νέες προκλητικές δηλώσεις Erdogan: Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα
Έκτακτη συνάντηση του Erdogan με τον πρωθυπουργό της Λιβύης - Η συμφωνία βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο , ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan ο οποίος υποδέχθηκε την Κυριακή (15/12/2019), για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Fayez al – Sarraj.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Α Haber μετά την έκτακτη συνάντηση, πως ο Sarraj είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Haftar δεν έχει καμία νομιμότητα.
Επιπλέον, επισήμανε πως «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες.
Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα»!
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε γνωστό, πως σήμερα Δευτέρα (16/12) θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για τις εξελίξεις.
Επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή, δήλωσε πως η Τουρκία είναι μελλοντικά ανοιχτή σε συνεργασία με μεγάλες και αξιόπιστες επιχειρήσεις για συνεργασία στη Μεσόγειο.
Ο Τούρκος πρόεδρος απεθυνόμενος στις ΗΠΑ και στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προειδοποίησε με κλείσιμο των βάσεων.
Όπως είπε έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο. 


Η έκτακτη συνάντηση με τον Sarraj

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας.
Πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Ο Erdogan δήλωσε την Τρίτη (10/12) ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Sarraj εάν αυτός το ζητήσει.
Ο Sarraj βρίσκεται αντιμέτωπος με επίθεση των αντίπαλων δυνάμεων του Khalifa Haftar.
Το Σάββατο (14/12) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu δήλωσε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα «δεν είχε ακόμη» λάβει τέτοιο αίτημα.
Σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Άγκυρα χθες ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα.

Συνάντηση Δένδια με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres θα έχει σήμερα Δευτέρα 16/12 στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί αφενός το ζήτημα του Κυπριακού και αφετέρου οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή και το πρόσφατο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Επιπλέον, Δένδιας και Guterres θα συζητήσουν και άλλα θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι από αύριο Τρίτη 17/12, ο κ.Δένδιας θα αρχίσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου).
Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

Την απόσυρση του μνημονίου ζητά ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

«Η κυβέρνηση του Sarraj δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», δηλώνει στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today» ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου Aguila Saleh.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Λιβυκού Κοινοβουλίου, ο  Saleh επισημαίνει παράλληλα ότι θα ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Sarraj  κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.
Ο Saleh στις δηλώσεις του στην «Egypt Today» καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Sarraj  και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».
«Κάθε συμφωνία που έχει υπογραφεί από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να κυρωθεί από τη νομοθετική αρχή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, καταλήγοντας ότι θα θέσει το θέμα εκτός από το Αραβικό Κοινοβούλιο και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αl Jazeera: Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω Τουρκίας – Ελλάδος

Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω της κλιμακούμενης κόντρας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος… με την εμπλοκή της Λιβύης.
Με βάση το Al Jazeera Τουρκία και Ελλάδα εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν μετά από μια αμφισβητούμενη συμφωνία που επεκτείνει τις τουρκικές διεκδικήσεις έως τις ακτές της Λιβύης.
Ο στρατηγός Kalifa Haftar (Καλίνι Χαφτάρ) που εκπροσωπεί την LNA στην Λιβύη από την Βεγγάζη, δήλωσε ότι ο εθνικός στρατός του Λιβύης έχει ξεκινήσει την "τελική αποφασιστική μάχη του" για να ελέγξει την πρωτεύουσα την Τρίπολη ενάντια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από το ΟΗΕ.
Ο στρατηγός Haftar εδώ και 8 μήνες έχει ξεκινήσει την πολιορκία της Τρίπολης, η οποία έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες.
Η Τουρκία ήταν ο στενότερος στρατιωτικός υποστηρικτής του GNA της Τρίπολης, υπογράφοντας πρόσφατα μια αμφιλεγόμενη ναυτιλιακή συμφωνία, προσφέροντας σε αντάλλαγμα βαριά όπλα για να αποκρούσει την επίθεση του Haftar.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/libyarivals.jpg?itok=G05ecSsw

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/maritimezonemap.jpg?itok=VwAeHObn

Το καλοκαίρι του 2019 η LNA που μάχεται κατά της GNA στην Λιβύη επιτέθηκε ακόμη και στα τουρκικά ναυτικά πλοία.
Αυτή η παράμετρος του «πολέμου αντιμαχόμενων πλευρών» τώρα απειλεί να εμπλέξει και την Ελλάδα.
Πριν από μέρες ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε διμερές μνημόνιο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου και επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν στο έδαφος ή τα ύδατα της Λιβύης κατόπιν αιτήματος των αρχών του GNA
«Με αυτή τη νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μπορούμε να διεξάγουμε κοινές επιχειρήσεις εξερεύνησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που καθορίσαμε» δήλωσε ο Erdogan.
Η συμφωνία καθιέρωσε μια υφαλοκρηπίδα και μια οριακή γραμμή 18,6 ναυτικών μιλίων αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία με μια μονομερή ενέργεια επιχειρεί να αποκτήσει δικαιώματα ερευνών και γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Ειδικότερα, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στις χώρες τους κατηγορώντας την Τουρκία για επιθετικότητα.
Αλλά τώρα η συνεχιζόμενη διένεξη με επίκεντρο την ενέργεια μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου έχει μεταφερθεί στη αρένα της Λιβύης.
Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του LNA, Faraj Mahdawi αποκάλυψε μια συμφωνία με την Ελλάδα που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία να εισέλθουν στη θαλάσσια λωρίδα που συνδέει την Κρήτη με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης.

Η Al-Masdar News με έδρα τη Βηρυτό αναφέρει τα εξής
:
Ο στρατηγός Faraj al-Mahdawi δήλωσε προς τον Al-Arabiya ότι «υπάρχει μεγάλος συντονισμός μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης, προκειμένου να παρακολουθείται η κίνηση των Τουρκικών πλοίων για πετρέλαιο ή η πρόσβαση στα λιμάνια της δυτικής Λιβύης για την παράδοση όπλων στις πολιτοφυλακές, ειδικά το λιμάνι Misurata»
Τα τουρκικά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αρχηγός του ναυτικού απείλησε επίσης να "βυθίσει τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη" που θα φθάσουν στις ακτές της Λιβύης για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έχω εντολή ... μόλις φτάσουν τα τουρκικά ερευνητικά πλοία, θα τα βυθίσω εγώ, έχω αυτή την εντολή δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της Λιβύης.
Δεδομένου ότι ο Erdogan έχει υποστηρίξει την Τρίπολη θέτοντας της ως προτεραιότητα και δεδομένου ότι φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία να εισέλθουν στις θαλάσσιες ζώνες κοντά στην Κρήτη ο κίνδυνος να διεθνοποιηθεί ένας πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον υψηλός.

Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης