Διεθνή

Τα 2 τρισεκ. δολάρια άγγιξαν οι μετοχές της Aramco - Από τις πιο επικερδείς IPO παγκοσμίως

Τα 2 τρισεκ. δολάρια άγγιξαν οι μετοχές της Aramco - Από τις πιο επικερδείς IPO παγκοσμίως
Περίπου 406 εκατομμύρια μετοχές της Aramco διαπραγματεύθηκαν σήμερα Κυριακή (15/12), σύμφωνα με τα στοιχεία του Rafinitiv
Αύξηση κατά 1%  έλαβε σήμερα η μετοχή της Saudi Aramco η οποία έφτασε στα 9,89 δολάρια στις πρώτες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν  στο Χρηματιστήριο του Ντουμπάι.
 Ο Σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός είδε την μετοχή του να αυξάνεται από τις 11 Δεκεμβρίου οπότε και έγινε η μεγαλύτερη παγκόσμια δημόσια εγγραφή (IPO).
Αν και αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι οι μετοχές θα είχαν αξία 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αξία που αρχικά είχε θέσει ως αρχικό στόχο ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman.
Η δημόσια εγγραφή είναι το επίκεντρο των σχεδίων της Σαουδικής ηγέτιδας για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και την απεξάρτησης της από το πετρέλαιο.
Περίπου 406 εκατομμύρια μετοχές της Aramco διαπραγματεύθηκαν σήμερα Κυριακή (15/12), σύμφωνα με τα στοιχεία του Rafinitiv.
Πρόσθετη ζήτηση, ιδιαίτερα από τους "παθητικούς" επενδυτές, αναμένεται αυτή την εβδομάδα, καθώς οι μετοχές της Aramco θα ενταχθούν στον δείκτη Tadawul και σε παγκόσμιους δείκτες αναφοράς όπως το MSCI.
Η Aramco είναι η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα εταιρεία παγκοσμίως, αλλά η αποτίμησή της αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους επενδυτές παγκοσμίως καθώς η IPO διατέθηκε στην "αγορά".
Οι αναλυτές της Bernstein την περασμένη εβδομάδα εκτίμησαν την αξία των μετοχών της Aramco στα 1,36 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναφέροντας ανησυχίες για την εταιρική διακυβέρνηση λόγω του γεγονότος ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει το 98,5% της επιχείρησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης