Γεννηματά: Επιβάλλεται εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα - Διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις

Γεννηματά: Επιβάλλεται εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα - Διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις
«Ελπίζω πράγματι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναθεωρήσει την στάση του και θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών», τόνισε η Φ. Γεννηματά
«Τα Εθνικά μας θέματα δεν είναι πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που είναι αφιερωμένη στα Εθνικά θέματα και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Η ίδια τόνισε πως υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά και πως είναι αδικαιολόγητη η εμμονή του πρωθυπουργού να αρνείται την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
 «Ελπίζω πράγματι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναθεωρήσει την στάση του και θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Γεννηματά, αφού υπογράμμισε πως απαιτείται από όλους υπευθυνότητα και επιβάλλεται εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, υπενθύμισε το σημαίνει πραγματικά πατριωτική παράταξη στον τόπο σήμερα, εν μέσω μιας σημαντικής κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως «σημαίνει να βάζεις πρώτα την πατρίδα.
Χωρίς να υποχωρείς στα κυριαρχικά σου δικαιώματα.
Χωρίς να περιφρονείς το διεθνές δίκαιο.
Χωρίς να υποτιμάς τις διεθνείς σου δεσμεύσεις και συμμαχίες.
Να σέβεσαι και να προωθείς την ειρήνη, την συνεργασία, τις σχέσεις καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Να είσαι περήφανος για τη χώρα σου χωρίς να μισείς τον γείτονά σου».
Επεσήμανε ότι «ο πατριωτισμός είναι το σήμα κατατεθέν του χώρου μας.
Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε τον ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση».
Όπως είπε, «ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν δίχασαν ποτέ τους Έλληνες και το πολιτικό σύστημα.
Τις κρίσιμες στιγμές, διατήρησαν αρραγές το εθνικό μέτωπο.
Γιατί μόνο όταν υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή, να διεκδικεί τη στήριξη των συμμάχων της και να μεταδίδει ενότητα και αυτοπεποίθηση στον λαό.
Την ίδια στάση επέδειξαν στη συνέχεια οι τρεις επόμενοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Θα έχουμε να λέμε στις επόμενες γενιές Ευρωπαίων, ότι χάρις στην επιμονή του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν τα πρώτα πακέτα συνοχής, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, για να κλείσουν την ψαλίδα μεταξύ ανεπτυγμένου Βορά και των ρημαγμένων από τις δικτατορίες χωρών του Νότου.
Τα ΜΟΠ είναι ο προάγγελος της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έδωσαν τη δυνατότητα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες να δημιουργήσουν σύγχρονες υποδομές.
Είμαστε η παράταξη που πέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πρόσθεσε ότι «ήταν κορυφαία στιγμή το Ελσίνκι το 1999, 20 χρόνια πριν, όπου η Ελλάδα , με τον Κώστα Σημίτη Πρωθυπουργό και τον Γιώργο Παπανδρέου , Υπουργό εξωτερικών, έδωσε το πράσινο φως να πάρει η Τουρκία καθεστώς “υπό ένταξη χώρας”, με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η διαφορά μας θα επιλυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Έναν όρο, τον οποίο απεμπόλησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 και επέτρεψε να προχωρήσει η έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας.
 Χάθηκε έτσι μια ευκαιρία να πιεστεί η Τουρκία και να ρυθμιστεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας το οποίο δυστυχώς το επαναφέρει κατά καιρούς προκαλώντας συνεχείς εντάσεις».
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικό για μας θέμα.
Αποτελούν κόκκινες γραμμές που δεν θα επιτρέψουμε να παραβιασθούν.
Αρκετά πια με τις παραχωρήσεις.
Παραχωρήσαμε ως χώρα στις Πρέσπες, δώσαμε στον κ. Ερντογάν τα κλειδιά του προσφυγικού, παραχωρήσαμε τον δημόσιο πλούτο στο Υπερταμείο της Υποτέλειας. Ως εδώ.
Όποιος θέλει παρά το δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα δικά μας νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα , οφείλει από τώρα να γνωρίζει ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».
Κάνοντας αναφορά στην Τουρκία, σημείωσε πως  απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και η «συμφωνία» της με την επηρεαζόμενη από αυτήν Κυβέρνηση της Λιβύης, αναβαθμίζει την Τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων.
«Έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Επιβάλλεται να υπάρξουν καθαρές εθνικές γραμμές που θα στηρίζονται και θα εμπεδώνουν την αναγκαία εθνική ομοψυχία.
Γι’ αυτό δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο διάλογος και η Εθνική Συνεννόηση.
Μια κοινή γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που θα εκφραστεί από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Έτσι ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στον Ελληνικό λαό και να στείλουμε μήνυμα αποφασιστικότητας σε κάθε κατεύθυνση: και προς την Τουρκία και προς τους εταίρους και συμμάχους μας.
Αυτή είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση αλλά και την στήριξη και υπεράσπιση αυτής της εθνικής γραμμής», πρόσθεσε.
Ακόμη, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως υπάρχουν τέσσερεις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Όπως είπε:
 «Πρώτον: Η στοχευμένη διπλωματική δραστηριοποίηση, όχι μόνο με ενημέρωση, αλλά και απαίτηση ενεργητικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την Ε.Ε. το ΝΑΤΟ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Απαιτούμε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ που δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να νίπτει τας χείρας του».
Να ταυτίζει τον θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.
Είναι επιβεβλημένη η ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ένα βήμα, η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όμως δεν αρκεί.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος όποιου επιχειρήσει να εφαρμόσει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης και πρέπει να πιεστούν οι δύο χώρες για την ανάκληση του Μνημονίου.
Είναι αναγκαίο να κατανοήσουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες ότι ακόμη και η ανοχή στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αποθρασύνουν τον κ. Ερντογάν και ανοίγουν τον «Ασκό του Αιόλου», για μια γενικότερη αναταραχή και αποσταθεροποίηση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα τυχόν εμπορικά συμφέροντα ή η άσκηση εκβιασμών γύρω από το προσφυγικό, δεν επιτρέπεται να οδηγούν σε δήθεν συμβιβασμούς, που ουσιαστικά εντείνουν τα προβλήματα.
Και αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εις βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας, επιβάλλται να ενεργοποιηθεί άμεσα η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που προβλέπει η συνθήκη της Λισσαβόνας (άρθρο 42 παρ. 7).
Δεύτερο: Η ενίσχυση όλων των σχημάτων συνεργασιών που οικοδομήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πρωτοβουλίες σε διμερές επίπεδο με χώρες που τους αφορά η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, από την Ρωσία ως και την Κίνα, και κάθε χώρα που έχει συμφέροντα στην περιοχή μας.
Τρίτον: Η άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής. Έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα υψηλού επιπέδου, έμπειρο και αξιόμαχο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα, ώστε να καταστεί φανερό, ότι όποιος απλώσει δάκτυλο στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα χάσει το χέρι του.
Τέταρτον: Να επιδιώξουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες.
Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία , ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι Διεθνής Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού, ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς».
Αφού τόνισε ότι «τα Εθνικά μας θέματα δεν είναι πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του είχαν δυστυχώς υποτιμήσει την ένταση των προβλημάτων, θεωρώντας ότι απλά πρόκειται για «δυσκολίες».
Αποδείχθηκε ότι δεν είναι «δυσκολίες», είναι απειλές και ενέργειες πια που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αλλά και αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Εξέφρασε τη διαφωνία της με την αντίληψη που εκφράστηκε στην Βουλή από τον κ. Πρωθυπουργό, ότι η εξωτερική πολιτική είναι για να ασκείται και όχι να συζητείται, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την εμμονή του κ. Μητσοτάκη να αρνείται την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
 
Προσφυγικό

Για το προσφυγικό , η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι  χειρίζεται το θέμα στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο που δημιούργησαν οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα και απαλλάσσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις ευθύνες της, μετατρέπει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών και υποτιμά τους κινδύνους που δημιουργούνται, τους διχασμούς στις τοπικές κοινωνίες, την προσπάθεια εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά.
 «Το αυγό του φιδιού παραμονεύει.
Όμως δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση.
Ξεπεράστηκε κάθε όριο, κάθε ανοχή του συστήματος υποδοχής και ασύλου της χώρα, κάθε αντοχή των νησιωτών», σημείωσε.
Υπογράμμισε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, με λογικές που δεν θα οδηγήσουν παρά σε παραπέρα όξυνση των προβλημάτων.
Τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «πρώτον: Είναι θέμα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας και χρειάζεται «γνήσια κοινή μεταναστευτική πολιτική σε επίπεδο Ένωσης», «δεύτερο ζήτημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η φύλαξη των συνόρων», «τρίτο ζήτημα η κατάσταση στις δομές στη χώρα», και είναι «αδιανόητο Υπουργοί της Κυβέρνησης να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη Μόρια».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κινδυνεύουμε «να έχουμε και τις κλειστές δομές και ανοιχτές δομές στα νησιά.
Δηλαδή ό, τι χειρότερο μπορεί να γίνει για να ενταθούν τα προβλήματα», ενώ αν «δεν υπάρξουν παρεμβάσεις στον πυρήνα του προβλήματος, που είναι πρακτικά τα ανοιχτά σύνορα, τότε τα κλειστά κέντρα θα αποτελούν απλώς κέντρα μεταγωγών για την διάχυση των προσφύγων/μεταναστών σε όλη την επικράτεια».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακολουθεί τη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζοντας μεγάλες δομές που θα δημιουργήσουν θέματα στις τοπικές κοινωνίες.
Όπως είπε, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής τώρα.
 
Προϋπολογισμός

Τέλος, υπενθύμισε, με αφορμή την έναρξη της  συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ότι θα αναφερθεί αναλυτικά στη Βουλή την Τετάρτη το βράδυ.
Ωστόσο, προχώρησε στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση άλλαξε, όμως στην οικονομία δεν άλλαξε πολιτική., αφού «είναι ένας Προϋπολογισμός που κάλλιστα θα μπορούσε να φέρει και η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα» και «πάλι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φορτωθούν το βάρος της επίτευξης των υπερπλεονασμάτων των 7 δις ευρώ για το 2020».
Μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι με αυτό τον προϋπολογισμό, αυτή την πολιτική , ενισχύεται η Κοινωνική αδικία.
Τέλος, ανέφερε ότι μετά τις γιορτές «έχουμε να κάνουμε πράξη ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό -που θα ενισχύσει τον ρόλο μας στο πολιτικό σύστημα, θα ενισχύσει τη σχέση μας με τους προοδευτικούς πολίτες, θα συμβάλλει στο να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ότι εμείς είμαστε το στήριγμά του.
Ότι εμείς εγγυόμαστε τις προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Κοιτάμε μπροστά, διαμορφώνουμε το μέλλον.
Ολοκληρώνουμε την δημοκρατική λειτουργία του κόμματός μας με την εκλογή των Νομαρχιακών μας οργάνων.
Ανοιγόμαστε περισσότερο στην νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους με την Συνδιάσκεψη και το Συνέδριο της Νεολαίας μας.
Θέτουμε την δική μας σφραγίδα, την δική μας σοσιαλιστική ταυτότητα με την Συνδιάσκεψή μας και τον διάλογο που θα προηγηθεί».
 «Εμείς είμαστε η προοδευτική παράταξη.
 Απομιμήσεις με μεταλλαγμένα κομματικά απομεινάρια δεν έχουν μέλλον γιατί δεν έχουν κάτι νέο και πραγματικά προοδευτικό να προσφέρουν.
 Αρκεί, ζήσαμε την αριστερή συντήρηση και τα αποτελέσματά της.
Με πίστη στην αυτόνομη πορεία, στον προοδευτικό δρόμο, απέναντι σε όλες τις συντηρητικές πολιτικές.
Πάμε μπροστά», κατέληξε η κ. Γεννηματά.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS