Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: «Άνοιξε» ο δρόμος για το Brexit - Παραμένουν οι κίνδυνοι για τη βρετανική οικονομία

Scope: «Άνοιξε» ο δρόμος για το Brexit - Παραμένουν οι κίνδυνοι για τη βρετανική οικονομία
Θετική για το Brexit αλλά δύσκολη για την οικονομία η επικράτηση των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές, τονίζει η Scope
Η νίκη του Συντηρητικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ εντός του 2020, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Scope.
Τονίζει, όμως, ότι η δεύτερη φάση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, την ίδια ώρα που η ανάπτυξη παραμένει περιορισμένη και το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνεται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης στο Ηνωμένο Βασίλειο (AA / Negative) έδωσαν μια οριστική πλειοψηφία για το Συντηρητικό Κόμμα όπως ήταν αναμενόμενο, με 365 έδρες.
Το Εργατικό Κόμμα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 203 έδρες, ακολουθούμενο από το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) με 48 και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με 11.
Η αποφασιστική νίκη δίνει στους Συντηρητικούς την μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από το 1987.
"Το αποτέλεσμα δίνει στην κυβέρνηση των Τόρις την ευκαιρία να επιτύχουν επιτέλους την Brexit μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις και με όρους παρόμοιους με εκείνους που συμφώνησε ο πρωθυπουργός Johnson με την ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου", υποστηρίζει ο Dennis Shen, αναλυτής στο Scope.
"Σε αυτή τη βάση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει πρώτα «κατ’ όνομα» την ΕΕ το 2020", λέει ο Shen και προσθέτει ότι «με άλλα λόγια, αν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από τη συμφωνία απόσυρσης όπως αναμένεται κατά την προσεχή περίοδο, θα παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, ακόμη και αν το οικονομικό πλαίσιο είναι πιθανό να παραμείνει ανέπαφο μετά το 2020, πολιτικά, η απώλεια της εκπροσώπησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ θα έχει και οικονομικές συνέπειες ».
Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο εισέλθει στη μεταβατική περίοδο το 2020, θα ξεκινήσουν νέες επίπονες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και επαναδιαπραγματεύσεις περίπου 40 άλλων συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών με χώρες σε όλο τον κόσμο.
"Η πορεία και η διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα καθορίσει την εξέλιξη των κινδύνων.
Η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά πήρε πάνω από οκτώ χρόνια πριν πήγε σε προσωρινή ισχύ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα μπορούσαν μέχρι την 1η Ιουλίου 2020 να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν τη μετάβαση κατά ένα έως δύο έτη.
Επιπλέον, η αύξηση των κοινοβουλευτικών εδρών για το SNP εγείρει την προοπτική μιας νέας συνταγματικής αναμέτρησης γύρω από ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Επιπλέον, η προσωρινή διατήρηση των τελωνειακών κανόνων της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία, παράλληλα με τη συνεχή τήρηση από την Βόρεια Ιρλανδία κανονιστικής ρύθμισης και εναρμόνισης ΦΠΑ με την ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας απόσυρσης, θα υποχρεώσει το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ, με την ΕΕ, τόσο πιο δύσκολο θα ήταν τα σύνορα μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Η Scope εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 2020 στο 1,2%, δηλαδή θα παραμείνει αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019, ενώ η μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη της χώρας τοποθετείται στο 1,5%.
Εκτός από τον κίνδυνο βραδείας αύξησης του ΑΕΠ, μια άλλη πρόκληση σχετικά με την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ο προσεχής προϋπολογισμός 2020-21.
Το Συντηρητικό Κόμμα έχει προγραμματίσει να δαπανήσει επιπλέον 13,4 δισ. στερλίνες (0,6% του ΑΕΠ) για τις δημόσιες υπηρεσίες κατά την περίοδο 2020-21, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει τις  επενδύσεις σε υποδομές. Μεσοπρόθεσμα, επιπλέον 34 δισ. στερλίνες ετησίως θα δεσμεύονται για τον προϋπολογισμό του συστήματος υγείας μέχρι το 2023-24.
Αυτά τα μέτρα υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά αυξάνουν σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης