Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας για τους δασμούς είναι κατώτερη των προσδοκιών – Ο Trump ανησυχεί για τις αγορές

tags :
Goldman Sachs: Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας για τους δασμούς είναι κατώτερη των προσδοκιών – Ο Trump ανησυχεί για τις αγορές
Οι κινήσεις αυτές υλοποιούνται καθώς με βάση ισχυρές ενδείξεις ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος ανησυχεί για τις αγορές, ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή μια διόρθωση.
Η συμφωνία της φάσης 1 μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας για τους δασμούς είναι κατώτερη των προσδοκιών αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Μια προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας για την φάση 1 αποκαλύπτει ότι, είναι σε μεγάλο βαθμό κούφια, με την Κίνα να  υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει όπως να τετραπλασιάσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ, κάτι που δεν θα πράξει ποτέ.
Οι ΗΠΑ δεν θα εφαρμόσουν τους δασμούς από τις 15 Δεκεμβρίου 2019 και μειώνουν κατά 50% το τελευταίο κύμα δασμών.
Οι κινήσεις αυτές υλοποιούνται καθώς με βάση ισχυρές ενδείξεις ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος ανησυχεί για τις αγορές, ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή μια διόρθωση.
Η Goldman Sachs, η οποία είχε προβλέψει για εβδομάδες ότι η επερχόμενη εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο θα ήταν κρίσιμη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2020, θεωρεί ότι η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας είναι κατώτερη των προσδοκιών.
Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από την περικοπή των δασμών κατά 50% του Σεπτεμβρίου 2019, η συνολική μείωση των κινεζικών δασμών είναι ουσιαστικά αμελητέα και αντιπροσωπεύει μείωση κατά 10% όλων των δασμών για την κατηγορία 301 που αφορά πλήθος κινεζικών προϊόντων.
Πρακτικά η συμφωνία αγγίζει μόλις το 10% των δασμών που έχουν επιβληθεί οπότε δεν μπορεί να επικρατεί ενθουσιασμός στις αγορές.
Με βάση την συμφωνία οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσει τους δασμούς της 1η Σεπτεμβρίου 2019 που αφορά 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές από την Κίνα από 15% σε 7,5%.
Αν και αυτό σηματοδοτεί μια σαφή μετατόπιση προς την κατεύθυνση επαναπροσέγγισης στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ-Κίνας, η μείωση είναι πολύ μικρή και αγγίζει μόλις το 10% των συνολικών δασμών που έχουν επιβληθεί.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/trade%20war%20timeline%20nov%202019_5.jpg?itok=mzmLmSWS

Με βάση την Goldman Sachs
1)Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν κάνει επίσημες δηλώσεις που δείχνουν ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με μια εμπορική συμφωνία "Φάσης 1", η οποία, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Εμπορικό Αντιπρόσωπο (USTR), αναφέρεται στην πνευματική ιδιοκτησία, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη γεωργία, και ξένο συνάλλαγμα και περιλαμβάνει μια δέσμευση της Κίνας ότι θα πραγματοποιήσει αγορές αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια.
Ούτε οι αμερικανοί ούτε οι Κινέζοι αξιωματούχοι συγκεκριμενοποίησαν το πλαίσιο της συμφωνίας δεν είναι σαφές δηλαδή η Κίνα τι θα αγοράζει από τις ΗΠΑ ειδικά στα γεωργικά προϊόντα.
2)Από τα 500 δισ. δολάρια σε εμπορεύματα, οι ΗΠΑ εισάγουν από την Κίνα περίπου 370 δισεκ, δολάρια, εκ των οποίων περίπου 120 δισεκ. δολάρια σε προϊόντα έχουν ενταχθεί σε καθεστώς δασμών 15% από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, γνωστή ως Λίστα 4Α. Σύμφωνα με την USTR, οι δασμοί θα μειωθούν από 15% σε 7,5% για ορισμένα προϊόντα.
Αυτό θα αποτελούσε μείωση κατά περίπου 10% των δασμών του τμήματος 301για τα κινεζικά προϊόντα.
Η Goldman Sachs είχε εκτιμήσει ότι η συμφωνία θα εξάλειφε εξ  ολοκλήρου τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα πράγμα που θα αποτελούσε μείωση 20% μείωση των δασμών.
3)Το γεγονός ότι οι δασμοί δεν εξαλείφθηκαν είναι αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τις προσδοκίες παρ΄ ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει στρατηγική απέναντι στην Κίνα αντί να αυξάνονται οι δασμοί μειώνονται.
4) Η Goldman Sachs εκτιμάει ότι το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας στην κινεζική οικονομία είναι επίσης σχετικά μικρό.
Η έλλειψη λεπτομερειών και οι δηλώσεις ότι η συμφωνία πρέπει να υποβληθεί σε νομική επανεξέταση υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης