Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ικανοποιημένος για την ευρωπαϊκή στήριξη επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Ικανοποιημένος για την ευρωπαϊκή στήριξη επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έστειλε διπλό μήνυμα
Με την πλήρη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στις αποσκευές του επέστρεψε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός καθώς η Σύνοδος Κορυφής χαρακτήρισε κι επισήμως παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έστειλε διπλό μήνυμα από τη μία στο εσωτερικό ότι η Ελλάδα όχι μόνο έχει δίκιο αλλά έχει και ισχυρούς συμμάχους και από την άλλη στην Τουρκία σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα κάνει ότι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά πέτυχε μια πολύ καλή διατύπωση, που δείχνει τη στήριξη των ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα ελληνικά συμφέροντα.
Στο πλαίσιο αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι πράγματι φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διέρχονται οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.
Στην διατύπωση που περιλαμβάνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, επισημαίνεται πως το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι αυτών των συγκεκριμένων προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας.
Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πάρει αυτό που ζήτησε από τους εταίρους της, δηλαδή, μια ξεκάθαρη, καταδίκη της Τουρκίας και αυτή συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους μια δέσμευση σύμπλευσης με την Ελλάδα στο κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη συμφωνία με τη Λιβύη.
Επιπροσθέτως, αποτελεί, όπως εκτιμούν, ένα «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει.
Αρχής γενομένης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις επιστολές που έχει αποστείλει εκεί αλλά βέβαια και την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.
Το Μαξίμου αποτιμά όμως και την στάση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θεωρεί θετικό ότι τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και η κ. Γεννηματά έβαλαν πλάτη στη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών και από τη δική τους την πλευρά, με συνέπεια να υπάρξει πίεση κατά του Ερντογάν.
Το Μαξίμου προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει αν η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα έχει επίδραση στα θέματα εσωτερικής πολιτικής και ιδιαιτέρως στο θέμα του εκλογικού νόμου.
Κορυφαίοι υπουργοί αλλά και ο Μητσοτάκης προσωπικά, αναμένεται με δημόσιες εμφανίσεις τους να πετούν το μπαλάκι προσωπικά προς τον κ. Τσίπρα προκειμένου να εγκαταλείψει τη στάση του υπέρ της απλής αναλογικής με το επιχείρημα ότι αν δεν το πράξει  θα δείχνει ότι δεν πιστεύει και ο ίδιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.
Βέβαια, κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, επιμένουν ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ανεξάρτητα από το θέμα του εκλογικού νόμου.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης