Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Handelsblatt: Πώς ο Ηρακλής θα κατορθώσει να σώσει τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Handelsblatt: Πώς ο Ηρακλής θα κατορθώσει να σώσει τις ελληνικές τράπεζες
Στους βασικούς στόχους του σχεδίου Ηρακλής, αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt
Τους στόχους της κυβέρνησης, τους οποίους εξηγεί ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, από το σχέδιο Ηρακλής, αναλύει σε άρθρο της η γερμανική, οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Στο άρθρο ο κ. Ζαββός υποστηρίζει ότι σκέφτονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα να δώσει το όνομα «Ηρακλής» στο εν λόγω σχέδιο, κάτι στο οποίο συμφώνησε άμεσα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με την Handelsblatt «η αποστολή του Ζαββού, θυμίζει στην πραγματικότητα τη δοκιμή που επιβλήθηκε στον θρυλικό ήρωα Ηρακλή: μέσα σε μια μέρα έπρεπε να καθαρίσει τους στάβλους του βασιλιά Αιγέα, που δεν είχαν καθαριστεί για τρεις δεκαετίες.
Ο Ηρακλής ξεφορτώθηκε το δυσάρεστο έργο κατευθύνοντας απλώς τον ποταμό Αλφειό μέσω των στάβλων του Αιγέα.
Το νερό καθάρισε τα πάντα.
Την Πέμπτη το βράδυ, το κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε το σχέδιο Ηρακλής.
Με αυτό, η νέα συντηρητική κυβέρνηση καθορίζει τελικά το ρυθμό της αναδιάρθρωσης των τραπεζών που έχει παγώσει εδώ και χρόνια.
Ένα τεράστιο βουνό από κόκκινα δάνεια βαραίνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μιας οκταετούς ύφεσης, το 43,6% των χορηγηθέντων δανείων δεν εξυπηρετούνται πλέον ή κινδυνεύουν από αθέτηση υποχρεώσεων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Για λόγους σύγκρισης: ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ είναι μόνο 3%.
Το κατώτατο όριο στην Ελλάδα είναι μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις (NPE) ύψους 75,4 δισ. Ευρώ, από τα μέσα του 2019.
Το σύνολο αντιστοιχεί στο 40% του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του τρέχοντος έτους.
Τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα - η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank - έχουν φιλόδοξους στόχους.
Αφού έχουν μειώσει το ένα τρίτο των NPEs από το 2016, θέλουν να μειώσουν το ποσοστό κάτω από 10% μέχρι το τέλος του 2022.
Το έργο του Ηρακλή είναι να καθαρίσει τα προβληματικά δάνεια χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω απώλειες, υποτίμηση ή πώληση στους πιστωτές και χωρίς να διακινδυνεύσει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι ομοιότητες με το ιταλικό σχέδιο

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έπρεπε να αναδιοργανωθούν τρεις φορές κατά τα έτη της κρίσης από το 2012 έως 2015 με συνολικό ποσό 50,6 δισ. ευρώ.
Από αυτά, 42,3 δισεκατομμύρια προήλθαν από το ταμείο διάσωσης κρατικών τραπεζών ΤΧΣ και 8,3 δισεκατομμύρια από ιδιώτες επενδυτές.
Οι παλαιοί μέτοχοι έχασαν το 99,9% των χρημάτων τους ως αποτέλεσμα των αυξήσεων κεφαλαίου.
Η περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα οδηγούσε πιθανόν στην εθνικοποίηση του συνόλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ο Ηρακλής υποτίθεται ότι θα βοηθήσει να αποφευχθεί αυτό.
Το σχέδιο προβλέπει για τις τράπεζες να τιτλοποιούν τις επισφάλειες και να τις μεταφέρουν σε ένα οχήματα ειδικού σκοπού.
Το κράτος παρέχει εγγυήσεις για περίπου το ένα τρίτο, δηλαδή τα υψηλής εξασφάλισης τιτλοποιημένα δάνεια με καλές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Για το σκοπό αυτό διατίθενται δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο, οι κρατικές εγγυήσεις μπορούν να παραμείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Αυτό ενισχύει την κεφαλαιοποίηση τους.
Το σχέδιο είναι παρόμοιο με τη διαδικασία που οι ιταλικές τράπεζες χρησιμοποίησαν με επιτυχία για να μειώσουν τους πιστωτικούς κινδύνους τους τα τελευταία χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη δώσει το πράσινο φως τον Οκτώβριο.
 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε.
Ο σημαντικότερος στόχος του σχεδίου Ηρακλής είναι να απαλλάξει τις τράπεζες από πιστωτικούς κινδύνους ώστε να μπορέσουν και πάλι να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια στην πραγματική οικονομία.
Μέχρι στιγμής, οι χορηγήσεις έχουν παγώσει.
Τον Σεπτέμβριο, ο δανεισμός μειώθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να επιτύχει τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους του μόνο εάν οι εμπορικές τράπεζες χαλαρώσουν και πάλι τα δάνεια: Αφού το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 2% στο τέλος του έτους, η κυβέρνηση αναμένει αύξηση 2,8% για το 2020.

Αναβάθμιση της αξιολόγησης για την Ελλάδα 

Η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί επίσης σημαντική προϋπόθεση για την καλύτερη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα.
Η χώρα εξακολουθεί να κατατάσσεται από τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, δύο έως τρία επίπεδα κάτω από το όριο των άξιων δανειοληπτών.
Οι ειδικοί αναμένουν ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτό όχι μόνο θα καθιστούσε φθηνότερη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, αλλά οι  ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να βρουν χρήματα στην αγορά με πιο ευνοϊκούς όρους.
Οι εταίροι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας».
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης