Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα: Η εκμετάλλευση των κολίγων και η κυριαρχία των τσιφλικάδων στη «Μηχανή του Χρόνου»

tags :
Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα: Η εκμετάλλευση των κολίγων και η κυριαρχία των τσιφλικάδων στη «Μηχανή του Χρόνου»
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00
Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα μέσα από τις συνθήκες διαβίωσης των κολίγων και την κυριαρχία των τσιφλικάδων της Θεσσαλίας παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD.
Η έρευνα της εκπομπής θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, ξεκινώντας από την έναρξη της εκμετάλλευσης των κολίγων από τους τσιφλικάδες στα τέλη του 19ου αιώνα, έως το κίνημα του Κιλελέρ το 1910, όταν πολλοί εξεγέρθηκαν για την απαλλοτρίωση εδαφών και την κατάκτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το πρώτο επεισόδιο αφιερωμένο στο Αγροτικό Ζήτημα (Δευτέρα 16/12, 21.00), ξεκινά με την έναρξη του Θεσσαλικού ζητήματος το 1881, όταν οι μεγάλες ιδιωτικές ιδιοκτησίες γης, πέρασαν από τους Οθωμανούς στα χέρια πλούσιων Ελλήνων της διασποράς, μέσω αγοραπωλησιών στην Κωνσταντινούπολη. Αν και τα αφεντικά άλλαξαν, οι συνθήκες έμειναν ίδιες και σε πολλές περιπτώσεις, χειροτέρεψαν. Μαρτυρίες περιγράφουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στα τσιφλίκια επί ελληνικής κυριαρχίας και ιστορικοί εξηγούν στην κάμερα της εκπομπής πώς το ελληνικό κράτος συντέλεσε στο να παραμείνει χαμηλό το βιοτικό επίπεδο των κολίγων.
Την περίοδο εκείνη, οι κολίγοι ζούσαν ως δουλοπάροικοι σε πλινθόκτιστα σπίτια μαζί με τα ζώα τους. Το φαγητό ήταν ελάχιστο, η δουλειά εξαντλητική και ανά πάσα στιγμή, με εντολή του τσιφλικά, μπορεί να έχαναν το σπίτι και τη γη απ’ την οποία ζούσαν.
Αν και πολλά χωριά εξεγέρθηκαν, κάθε προσπάθεια καταπνίγηκε από τους άνδρες των τσιφλικούχων, αλλά και από τη χωροφυλακή, ενώ η κυβέρνηση Τρικούπη, με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις, διευκόλυνε τους πλούσιους ιδιοκτήτες των τσιφλικιών.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης