Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγώνας δρόμου από την Κίνα για την κατασκευή του πρώτου ηλιακού διαστημικού σταθμού

tags :
Αγώνας δρόμου από την Κίνα για την κατασκευή του πρώτου ηλιακού διαστημικού σταθμού
Ο αγώνας για την κατασκευή του πρώτου ηλιακού διαστημικού σταθμού από τις μεγάλες δυνάμεις
Η Κίνα σκοπεύει να μετατρέψει το όνειρο του συγγραφέα της επιστημονικής φαντασίας Isaac Asimov σε πραγματικότητα με την οικοδόμηση ενός ηλιακού σταθμού στο διάστημα μέχρι το 2035, σύμφωνα με κινέζους ερευνητές.
Οι επιστήμονες της Ακαδημίας Διαστήματος της Κίνας (CAST) σχεδιάζουν να κατασκευάσουν έναν ηλιακό σταθμό στο διάστημα, ο οποίος θα συλλαμβάνει ηλιακή ενέργεια από τον Ήλιο και θα την μεταδίδει ασύρματα στη Γη μέσω λέιζερ ή μικροκυμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας.
«Ελπίζουμε να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία και να προβούμε σε επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, ώστε η ανθρωπότητα να μπορέσει να επιτύχει το όνειρο της απεριόριστης καθαρής ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Xinahua ερευνητής του CAST στο πρόγραμμα διαστημικού ηλιακού σταθμού Wang Li.
Σύμφωνα με τον κινεζικό επιστήμονα, η ηλιακή ενέργεια στο διάστημα θα είναι πιο αποδοτική και βιώσιμη από ό, τι τα ορυκτά καύσιμα που τροφοδοτούν δορυφόρους και απομονωμένες ή πληγείσες από καταστροφές περιοχές στη γη.
Η ιδέα ενός σταθμού ηλιακής ενέργειας στο διάστημα προτάθηκε για πρώτη φορά σε μια σύντομη ιστορία του Asimov που δημοσιεύθηκε στη δεκαετία του 1940 και παρά τις δεκαετίες έρευνας, οι προκλήσεις της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών στο διάστημα και της ανάπτυξης αποδοτικής τεχνολογίας ασύρματης μετάδοσης ενέργειας εμπόδισαν σημαντικές ανακαλύψεις.
Η Κίνα έχει επενδύσει 28,4 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή δοκιμαστικής βάσης στο Τσονγκκίνγκ στα νοτιοδυτικά για να δοκιμάσει τις εξελίξεις της.
Νωρίτερα φέτος, οι Κινέζοι επιστήμονες αποκάλυψαν σχέδια για την κατασκευή και την εκτόξευση σε τροχιά ενός διαστημικού ηλιακού σταθμού που θα μπορούσε να συλλαμβάνει τις ακτίνες του Ήλιου 24/7.
Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει ένα πρώιμο πειραματικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Τσονγκκίνγκ.
Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που μελετά τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του Ήλιου στο διάστημα.
Η Caltech, για παράδειγμα, έχει το έργο Space Solar Power Project, το οποίο έχει διερευνήσει τη χρήση υπερσύγχρονων, πτυσσόμενων, 2D ολοκληρωμένων στοιχείων.
Η Caltech έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο που συλλέγει το ηλιακό φως, το μετατρέπει σε ηλεκτρική ισχύ RF και μεταδίδει ασύρματα τη δύναμη αυτή σε μια κατευθυνόμενη ακτίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης