Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλου (Πειραιώς): Ο Ηρακλής αλλάζει τον τραπεζικό κλάδο - Τι θα κάνει η Πειραιώς

Μεγάλου (Πειραιώς): Ο Ηρακλής αλλάζει τον τραπεζικό κλάδο - Τι θα κάνει η Πειραιώς
Συνέντευξη του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς στο Bloomberg
Καταλύτη για τον τραπεζικό κλάδο και την αγορά αποτελεί το σχέδιο Ηρακλής για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των ελληνικών τραπεζών, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Το σχέδιο Ηρακλής ψηφίστηκε.
Αποτελεί καταλύτη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική αγορά.
Όλες οι συστημικές τράπεζες θα τον χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να μειώσουν τα NPLs τους και αυτό είναι κάτι που περίμενε η αγορά.
Η θετική αντίδραση της αγοράς δείχνει ότι περίμενε αυτό το νομοσχέδιο.
Εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς σαφώς θα τον χρησιμοποιήσουμε και ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μεγάλου.
Προσέθεσε ακόμη ότι «σε ένα χρόνο από τώρα χρησιμοποιώντας τον Ηρακλή ο συνολικός όγκος των NPLs θα είναι πολύ μικρότερος, σχεδόν κατά 30+ δισ. και θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Σαφώς βοηθά εξαιρετικά τις τράπεζες να μειώσουν τα NPLs, ενώ συνδυάζεται με μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ρυθμό διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα μελλοντικά σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με τη χρηματοδότηση από τις αγορές, τόνισε ότι υπάρξει σε εξέλιξη συγκεκριμένο σχέδιο –κάτι που έγινε και το 2019 – για την έκδοση subordinated ομολόγων, ενώ η Πειραιώς ήταν η πρώτη τράπεζα που προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση, που είχε θετική υποδοχή από τις αγορές.
Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ και τις επιπτώσεις που έχει στις τράπεζες, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αρνητικά επιτόκια βλάπτουν την κερδοφορία των τραπεζών και οι τράπεζες αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τρόπους για να καλύψουν αυτό το κενό.
Θεωρώ ότι η ΕΚΤ θα το εξετάσει διεξοδικά και θα αποτελέσει ένα θέμα που θα ενταχθεί στη νέα ατζέντα της τράπεζας».
Σε ερώτηση αναφορικά με τους ξένους μετόχους της τράπεζας, όπως ο Polson, σημείωσε «έχουμε ορισμένα ξένα funds μεταξύ των βασικών μας μετόχων και έχουμε ανοιχτό διάλογο μαζί τους.
Τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις τους.
Η βασική μας στρατηγική είναι η στρατηγική επιστροφής σε κερδοφόρα πορεία αλλά και να προσφέρουμε στους μετόχους μας τις αποδόσεις που αναζητούν.
Το 2019 έχουμε τη μετοχή με την καλύτερη απόδοση στην Ευρωζώνη, από πλευράς απόδοσης και πιστεύουμε με την εφαρμογή του σχεδίου μας θέλουμε να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία και το επόμενο διάστημα».
Σε μία ακόμη ερώτηση αναφορικά με την τραπεζική ένωση και πώς μπορούν να την εκμεταλλευθούν, σε όλα τα επίπεδα οι ελληνικές τράπεζες, αναφορικά με την επέκτασή τους σε μία εντελώς νέα αγορά στην Ευρωζώνη, εκτίμησε ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να φθάσουν σε ένα επίπεδο όπου θα συζητήσουμε σχέδια επέκτασής τους.
Το θέμα που εστιάζουμε είναι αυτό της κερδοφορίας, αφού φθάσουμε στην επιθυμητή κερδοφορία και κατόπιν θα εξετάσουμε τυχόν ευκαιρίες επέκτασης που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας».

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης