Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκλεισε η «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας - Trump: Ακυρώνονται οι δασμοί για τις 15/12 - Πεκίνο: Θα αυξήσουμε τις εισαγωγές

tags :
Έκλεισε η «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας - Trump: Ακυρώνονται οι δασμοί για τις 15/12 - Πεκίνο: Θα αυξήσουμε τις εισαγωγές
Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας

Την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη «Φάση I» της εμπορικής συμφωνίας ανακοίνωσε η Κίνα, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε λίγα λεπτά αργότερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
Ειδικότερα, Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το περιεχόμενο της «Φάσης I» της εμπορικής συμφωνίας και ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα ακολουθήσει το συντομότερο δυνατόν.
«Συμφωνήσαμε στο περιεχόμενο της "Φάσης I"» δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί την ακύρωση των δασμών σε σταδιακή φάση.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την πνευματική ιδιοκτησία, τις μεταφορές τεχνολογίας, τα αγροτικά προϊόντα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την επέκταση του εμπορίου.
«Θα αυξήσουμε τις εισαγωγές από ΗΠΑ κι άλλου» τόνισε ο ίδιος και επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα ακυρώσει τους δασμούς που θα επέβαλε την Κυριακή (15/12/2019).
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος -ο οποίος είχε προηγούμενως διαψεύδσει δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο αναφέρονταν ακριβώς στους όρους της συμφωνίας που έκλεισε με το Πεκίνο- εκ νέου μέσω Twitter επιβεβαίωσε τις ανακοινώσεις της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έκλεισαν την πρώτη φάση της συμφωνίας.
«Συμφωνήσαμε σε μια πολύ μεγάλη συμφωνία για τη "Φάση I" με την Κίνα.
Συμφώνησαν σε πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και σε μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων, ενέργειας και βιομηχανικών προϊόντων και πολλά άλλα.
Θα διατηρηθούν δασμοί 25% σε προϊόντα αξίας 250 δισεκ. δολαρίων περίπου καθώς και 7,5% σε προϊόντα αξίας 120 δισεκ. δολαρίων.
Οι δασμοί που είχαν ανακοινωθεί για τις 15 Δεκεμβρίου δεν θα επιβληθούν καθώς καταλήξαμε σε συμφωνία.

Όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ:

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε μια ιστορική και εκτελεστική συμφωνία, τη «Φάση Ι» μιας εμπορικής συμφωνίας που απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άλλες αλλαγές στο οικονομικό και εμπορικό καθεστώς της Κίνας στους τομείς της πνευματικής ιδιοκτησίας, της μεταφοράς τεχνολογίας, της γεωργίας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του νομίσματος και του συναλλάγματος.
Η Φάση Ι περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση της Κίνας ότι θα πραγματοποιήσει σημαντικές επιπρόσθετες αγορές αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια.
Είναι σημαντικό ότι η συμφωνία καθιερώνει ένα ισχυρό σύστημα επίλυσης διαφορών που διασφαλίζει την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να τροποποιήσουν σημαντικά τις δασμολογικές ενέργειες του Τμήματος 301.
«Ο Πρόεδρος Trump επικεντρώθηκε στη σύναψη της «Φάσης Ι» μιας συμφωνίας που επιτυγχάνει ουσιαστικές αλλαγές και ξεκινά από την επανεξισορρόπηση της εμπορικής σχέσης ΗΠΑ-Κίνας.
Αυτή η πρωτοφανής συμφωνία επιτελεί αυτούς τους πολύ σημαντικούς στόχους και δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ισχυρή ηγεσία του προέδρου», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης και σύμβουλος του προέδρου Robert Lighthizer.
«Αυτή η συμφωνία ορόσημο σηματοδοτεί την αποφασιστική πρόοδο προς μια πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση με πιο ισότιμους όρους για τους αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν για πρώτη φορά δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα βάσει των πορισμάτων της έρευνας του άρθρου 301 σχετικά με τις πράξεις, τις πολιτικές και τις πρακτικές της Κίνας όσον αφορά στη μεταφορά τεχνολογίας, την πνευματική ιδιοκτησία και την καινοτομία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν δασμούς ύψους 25% σε περίπου 250 δισεκ. δολάρια κινεζικών εισαγωγών, καθώς και δασμούς ύψους 7,5%, σε περίπου 120 δισεκ. δολάρια κινεζικών εισαγωγών.»

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/trade%20war%20timeline%20nov%202019_4.jpg?itok=uOFgFN6H

Η Φάση ΙΙ της εμπορικής συμφωνίας
Θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη "Φάση ΙΙ" άμεσα, αντί να περιμένουμε μετά τις εκλογές του 2020.
Πρόκειται για μια καταπληκτική συμφωνία για όλους.
Σας ευχαριστώ» επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Trump.
Image

Στον αντίποδα, όμως, οι Κινέζοι συνέδεσαν τη «Φάση ΙΙ» με την εφαρμογή της «Φάσης Ι».
«Οι διαπραγματεύσεις για τη "Φάση ΙΙ" εξαρτώνται από την εφαρμογή της "Φάσης Ι» δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, ενώ δεν διευκρίνησε αν η υπόσχεση αγοράς «περισσότερων» αμερικανικών αγροτικών προϊόντων θα είναι για προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων που ήταν η επιθυμία των ΗΠΑ ή αν θα πλησιάσει το ποσό των 20 δισεκ. δολαρίων του 2017 και πριν.
Ωστόσο, θα ακολουθούν τις ανάγκες της αγοράς της και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ρύζι και καλαμπόκι, εντός των συμφωνηθέντων ποσοστώσεων.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης