Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ίδρυσε το κόμμα του ο Davutoglu - Καταγγέλλει τον Erdogan για αυταρχισμό

tags :
Ίδρυσε το κόμμα του ο Davutoglu - Καταγγέλλει τον Erdogan για αυταρχισμό
Ο Davutoglu μίλησε για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας
Tο νέο κόμμα του, το Κόμμα του Μέλλοντος,παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglu,  καταγγέλλοντας την «προσωπολατρεία».
Ο Davutoglu μίλησε για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας, σε έμμεση αναφορά στον Τayyip Erdogan και την αυταρχική παρεκτροπή για την οποία καταγγέλλεται.
Ο Davutoglu υπήρξε πρωθυπουργός υπό τον Erdogan την περίοδο 2015-2016 πριν πέσει σε δυσμένεια λόγων των διαφωνιών του με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους την στιγμή που έδινε την εντύπωση ότι επιδιώκει περισσότερη αυτονομία δράσης.
Κατά την διάρκεια τελετής στην Άγκυρα, ο Davutoglu επισημοποιήσε σήμερα τη ίδρυση του Κόμματος του Μέλλοντος και παρουσίασε το έμβλημά του, ένα φύλλο πλάτανου, που συμβολίζει τις στέρεες ρίζες, σε χρώμα πράσινο, το χρώμα του ισλάμ, σε ένα νεύμα προς τους απογοητευμένους συντηρητικούς υποστηρικτές του προεδρικού AKP.
Στη χειμαρρώδη ομιλία του, ο πρώην πανεπιστημιακός, 60 ετών, παρουσίασε τις προτεραιότητές του στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, αλλά κυρίως επέμεινε στο θέμα του σεβασμού του κράτους δικαίου.
«Είναι σημαντικό για ένα κράτος δικαίου να διαθέτει έναν πυρήνα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης...ο Τύπος δεν πρέπει να αυτολογοκρίνεται ή να λογοκρίνεται», είπε.
«Το κόμμα μας απορρίπτει την προσωπολατρεία ως τρόπο άσκησης πολιτικής», πρόσθεσε, χωρίς να προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Erdogan.
Ο Ahmet Davutoglu, που έχει χρηματίσει και επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπό τον Erdogan, υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες και κοντινότερους συμμάχους του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας από το 2003.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας τον απομάκρυνε έπειτα από διαφωνίες επί σειράς θεμάτων, ανάμεσά τους και η συνταγματική μεταρρύθμιση για την μετάβαση σε ένα υπερπροεδρικό σύστημα που επεδίωξε και εξασφάλισε ο Εrdogan κερδίζοντας την επωνυμία «σουλτάνος» από τους επικριτές του.
Σήμερα, ο Davutoglu τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης αυτής της μεταρρύθμισης που «δεν εκπληρώνει τα δημοκρατικά κριτήρια».
Αλλά δεν είναι ο μόνος στενός συνεργάτης του Erdogan που αποσκιρτά.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Ali Babajan αποχώρησε από το κυβερνών AKP επικαλούμενος «βαθιές διαφωνίες».
Ο Ali Babijan θα ανακοινώσει επίσης την ίδρυση κόμματος εντός των προσεχών εβδομάδων, έγινε γνωστό από πηγή του περιβάλλοντός του. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από την παραίτησή του, ο Babajan δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα «σκοτεινό τούνελ» και απηύθυνε προειδοποίηση για τους κινδύνους που προέρχονται από την «ενός ανδρός αρχή».
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Erdogan ελπίζουν ότι η ίδρυση αυτών των νέων πολιτικών κομμάτων θα συμβάλει στην αποδυνάμωση του AKP, το οποίο υπέστη σειρά από ήττες στις τοπικές εκλογές από το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το οποίο ελέγχει πλέον τους δήμους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης έπειτα από δύο δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης