Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις στο εμπόριο επέδρασαν σε διεθνείς αγορές και ΧΑ +0,66% στις 891 μον. με ΔΕΗ +3% - Προσοχή στις κινήσεις ωραιοποίησης, κρίσιμες οι 900 μον.

Οι εξελίξεις στο εμπόριο επέδρασαν σε διεθνείς αγορές και ΧΑ +0,66% στις 891 μον. με ΔΕΗ +3% - Προσοχή στις κινήσεις ωραιοποίησης, κρίσιμες οι 900 μον.
Ο  Γενικός Δείκτης στις 891 μονάδες διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 890 μονάδων χωρίς ιδιαίτερη δυναμική  – Στο επίκεντρο η ΔΕΗ με σωρευτικά κέρδη +20,84% για τέταρτη συνεδρίαση
(upd14) Ήπια ανοδικά έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 891 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό την νευρικότητα που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας τόσο στα διεθνή χρηματιστήρια όσο και στην ελληνική αγορά
Ειδικότερα, ενώ αρχικά υπήρχαν πληροφορίες επί της αρχής εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας στην συνέχεια τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τον D. Trumb ενώ μετά τη συνέντευξη Τύπου κορυφαίων Κινέζων υπουργών, ανακοινώθηκε τελικά ότι έχει κλείσει η «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας.
Από την άλλη, αξίζει να σγημειωθεί ότι οι κινήσεις που σημειώνονται στις αγορές δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σκηνικό ωραιοποίησης καθώς κλείνει το 2019, οι περισσότεροι επενδυτές έχουν αποσυρθεί και η κερδοσκοπία είναι πιο εύκολη.
Οι 900 μονάδες αποτελούν το κρίσιμο τεχνικό σημείο αντίστασης για την αγορά.

Στις διεθνείς αγορές ενώ κινήθηκαν με ισχυρή άνοδο στην συνέχεια περιορίστηκαν τα κέρδη για να επιστέψουν ανοδικά, με τον Dax στην Γερμανία +0,90% ενώ ο Dow Jones από το αρνητικό πρόσημο καταγράφει κέρδη +0,40%
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Εθνική +1,45% και Alpha Bank +1,39% και ακολούθησαν Eurobank +0,67% και Πειραιώς +0,20%.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE, ξεχώρισαν τα κέρδη +5% της Τέρνα Ενεργειακή και ακολούθησε η ΔΕΗ +2,89% και με σωρευτικά κέρδη +20,84% για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση λόγω της επικείμενης ανακοίνωσης του business plan τη Δευτέρα 16/12…ενώ με απώλειες -1,59% έκλεισε ο ΟΤΕ
Από την άλλη, ο εκλογικός θρίαμβος που πέτυχαν οι Συντηρητικοί και ο Boris Johnson στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Μ.Βρετανία σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου του 2020.
Εν τω μεταξύ, τα συμπεράσματα από την Σύνοδο Κορυφής αλλά και από την  παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Pyatt είναι ότι για πρώτη φορά από το 2016 τόσο η Ευρώπη όσο και η Αμερική καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις ,εκφράζουν την στήριξή τους στην ελληνική πλευρά και προειδοποιούν την Τουρκία να ξεχάσει τους σχεδιασμούς του και τις επεκτατικές του βλέψεις.
Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με την χθεσινή 13/12 ψήφιση του σχεδίου Ηρακλής για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενα δανείων των ελληνικών τραπεζών  που θα τις βοηθήσει  να αρχίσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία καθώς θα τις απαλλάξουν από τον ισχυρό ζυγό των κόκκινων δανείων
Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες έχουν αρχίσει να συνθέτουν τα χαρτοφυλάκια και να προχωρήσουν τις τιτλοποιήσεις να λάβουν rating να αιτηθούν την εγγύηση.
Επίσης, σύμφωνα με την JP Morgan η πρώτη αντίδραση για το σχέδιο Ηρακλής είναι πολλά υποσχόμενη ενώ εκτιμά οι τιμές της μεταφοράς των NPEs θα είναι στην περιοχή 34%-35% κατά μέσο όρο, άνετα υψηλότερες από τις τιμές που παρατηρούνται στο σχήμα GACS της Ιταλίας και σε επίπεδα που είναι πιο θετικά για τις ελληνικές τράπεζες.
Στην αγορά ομολόγων, σταθεροποιητικά κινείται το 10ετές ομόλογο στο 1,36% ενώ το ιταλικό 10ετές έχει βελτιωθεί στο +1,27%.
Βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 133 μονάδες βάσης όπως επίσης και το CDS της Αργεντινής  στις 5267 μονάδες βάσης από 5816 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,54% και τον Γενικό Δείκτη +0,53%
Λίγο πριν τις 12:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 ειδικότερα στη ΔΕΗ …ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,45% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,38%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,41% ενώ ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τα κέρδη του στο +0,20%..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις δημοπρασίες στις 875,16 μονάδες με κέρδη +1,06%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,66% στις 891 μονάδες έχοντας υψηλό στις 897,44 μονάδες και χαμηλό στις 887,00 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα,  ο όγκος 26,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15,37 εκατ. ευρώ και όγκου 1,67 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 124 χιλ. τεμάχια αξίας 1,45 εκατ. ευρώ και  ο ΟΤΕ 540 χιλ. τεμάχια αξίας 7,02 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 300 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ και ο Sarantis 693 χιλ. τεμάχια αξίας 5,69 εκατ. ευρώ .

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες, οριακά υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 890 μονάδων και ακολουθούν οι 900-910 μονάδες και οι 940 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865 μονάδες και οι 850 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 875 μονάδες, με πρώτη αντίσταση των 880 μονάδες και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 820 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο bankingnews.gr, (BN) ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός τόνισε η ψήφιση του σχεδίου Ηρακλής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχει εισέλθει στην τρίτη και πιο καθοριστική της βάση,
Πρώτη ήταν αυτή της διαπραγμάτευσης και των εγκρίσεων από τους θεσμούς που διήρκεσε ως τον Οκτώβριο.
Δεύτερη ήταν η θεσμοθέτηση και οι λεπτομέρειές της με την άντληση τεχνογνωσίας και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου εργαλείου προκειμένου οι τράπεζες να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Η τρίτη και σημαντικότερη φάση είναι αυτή της εκτέλεσης.
Οι τράπεζες έχουν "φουλάρει" τις μηχανές προκειμένου να συνθέσουν τα χαρτοφυλάκια και να προχωρήσουν τις τιτλοποιήσεις να λάβουν rating να αιτηθούν την εγγύηση.
Οι αιτήσεις από την πλευρά των τραπεζών δεν θα αργήσουν όμως σε πλήρη άνθιση το εγχείρημα θα βρίσκεται κατά τον Ιούνιο.

Η επικαιρότητα

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο αποτελούν τον βασικό παράγοντα που καθορίζουν σήμερα τις διεθνείς αγορές.
Ειδικότερα, μετά από tweet του Donald Trump, διέψευσε δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας.
Όμως στην συνέχεια, μετά τη συνέντευξη Τύπου κορυφαίων Κινέζων υπουργών, ανακοινώθηκε ότι τελικά έχει κλείσει η «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και την επιβεβαίωση ότι αυτή υπάρχει από τον ίδιο τον Trump, εκ νέου μέσω Twitter.
Διέψευσε όλες τις εκτιμήσεις ο Johnson κατακτώντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, βάσει του exit poll
Mε το σύνολο των 650 περιφερειών, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 365 έδρες ή ποσοστό 43,6% έναντι 203 εδρών των Εργατικών ή ποσοστό 32,2%.
Οι Συντηρητικοί διασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (όριο για την αυτοδυναμία είναι οι 326 έδρες).
Αν και ο Johnson μέχρι πρότινος μετρούσε αρκετές κοινοβουλευτικές και πολιτικές ήττες, ο Johnson κατάφερε μια τεράστια εκλογική νίκη, καθώς δίνει στους Συντηρητικούς τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους από την εκλογική νίκη της Margaret Thatcher το 1987.
Τις ενστάσεις που έχει εγείρει η Κομισιόν για την απόφαση της Αθήνας να «παγώσει» για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές επιχειρεί να κάμψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί, πάντως, ότι θα καταφέρει να προσπεράσει τις ανησυχίες αυτές, υποστηρίζοντας στα κοινοτικά όργανα δεν πρόκειται για μόνιμη παρέμβαση, αλλά για προσωρινή αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, μέχρι τις 31-12-2022. Τονίζει επίσης πως είχε ενημερώσει από νωρίς τους θεσμούς για το συγκεκριμένο μέτρο.

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (13/12) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τις αρχικές αναφορές για κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο, όσο και από την επικράτηση του Boris Johnson στις γενικές εκλογές της Βρετανίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +2,55%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,78% στις 2967,68 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,57% στις 27687,76 μονάδες

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται στις αγορές της Ευρώπης, με τις ελπίδες για Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020 να ενισχύονται, μετά τον εκλογικό θρίαμβο των Συντηρητικών του Boris Johnson στις βρετανικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου
Στα νέα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, ο D. Trump ενώ διέψευσε την μείωση των κινεζικών δασμών στην συνέχεια μετά τη συνέντευξη Τύπου κορυφαίων Κινέζων υπουργών, ανακοινώθηκε ότι τελικά έχει κλείσει η «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ενώ η επιβεβαίωση αυτή υπάρχει από τον ίδιο τον Trump, εκ νέου μέσω Twitter.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,90%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,85%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +1,25%
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,40%, ο S&P στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,25% ενώ κέρδη +0,25% καταγράφει το ETF GREC (9,89 δολ.)

Ήπια κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές   

Με ήπια άνοδο έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική και Alpha Bank και ακολούθησαν Πειραιώς και Eurobank..  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9990 ευρώ με άνοδο +1,45%  με όγκο 1,83 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8960 ευρώ με άνοδο +1,39% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,03 ευρώ με άνοδο +0,20% με όγκο 949 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με άνοδο +0,67% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3060 ευρώ, με άνοδο +2,67% και κεφαλαιοποίηση 583 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε  στα 0,4250 ευρώ, με άνοδο +3,91% και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 196 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 14,16 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η ΔΕΗ που συνεχίζει ανοδικά

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική  συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Φουρλής, Sarantis, ΑΔΜΗΕ
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΤΕ, Viohalco, Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,39 με πτώση -0,10% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -1,59% και αποτίμηση 6,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,92 ευρώ με άνοδο +2,89% και αποτίμηση 909 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2150 ευρώ, με άνοδο +2,07% και κεφαλαιοποίηση 514 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,96 ευρώ με άνοδο +1,96% και αποτίμηση 3,85 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισει στα 18,60 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,35 ευρώ με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,38 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,80 ευρώ με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,40  δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 19,00 ευρώ με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3160 ευρώ, με άνοδο +2,02% και κεφαλαιοποίηση 250 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,51 ευρώ, με άνοδο +2,42% και με κεφαλαιοποίηση στα 285 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0896 ευρώ, με άνοδο +2,40% και κεφαλαιοποίηση 84 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,36%, με την Ιταλία 1,27%

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα καθώς παρά την συμφωνία της πρώτης φάσης ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο οι αγορές ήδη έχουν σημειώσει το ράλι τους για το 2019.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,36% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,27%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,36% με το αμερικανικό 10ετές 1,84% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,87 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,21% με απόδοση αγοράς 0,23% και απόδοση πώλησης 0,20%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,23  μονάδες βάσης και απόδοση 1,25% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,23%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% με απόδοση αγοράς 1,36% και απόδοση πώλησης 1,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,80%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,40  μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,53 μονάδες βάσης και απόδοση 2,31%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης από 163 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.267 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,33% ή 133 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση και στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα και στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία λόγω της συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 13 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,27%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/12/2019 στο -0,28% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,005% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42 με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,31% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης