Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Πιθανή η χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από τα κέρδη των ANFAs και SMPs

tags :
Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Πιθανή η χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από τα κέρδη των ANFAs και SMPs
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιολογεί όλες τις επιλογές
Ανοιχτό το ενδεχόμενο το έργο "Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης" (ΒΟΑΚ) να χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη των ANFAs και SMPs, άφησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χανίων κ. Μανούσου-Κωνσταντίνου Βολουδάκη στη Βουλή.
Όπως αναφέρει η ερώτηση του κ. Βολουδάκη αφορά ένα σημαντικό θέμα για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και προοπτικών της χώρας, αυτό της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, των γνωστών ANFAs και SMPs.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιολογεί όλες τις επιλογές.
Σύντομα, θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Αναλυτικά η απάντηση Σταϊκούρα:

Αγαπητέ Συνάδελφε,
Η ερώτησή σας αφορά ένα σημαντικό θέμα για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και προοπτικών της χώρας, αυτό της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, των γνωστών ANFAs και SMPs.
Ζήτημα το οποίο, για πρώτη φορά, ετέθη από την Ελληνική Κυβέρνηση και αποφασίστηκε στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, στο τελευταίο Eurogroup, αναγνωρίστηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί, και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης από τα κέρδη των ANFAs και SMPs.
Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί στην προηγούμενη Κυβέρνηση.
Επισημαίνεται ότι το σύνολο αυτών των κερδών ανέρχεται περίπου στα 5,1 δισ.  ευρώ.
Και υπενθυμίζεται ότι αυτό το ποσό είχε, κατ’ αρχήν, συμφωνηθεί να δίνεται, υπό προϋποθέσεις, ανά 6 μήνες, σε ισόποσες δόσεις, από τον Δεκέμβριο του 2018 και έως το πέρας της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας, δηλαδή τον Μάϊο του 2022, σε 8 δόσεις.
Συνεπώς, η κάθε εκταμίευση αναμένεται να είναι περίπου 640 εκατ. ευρώ.
Και έχει γίνει μόλις μία, το 2019, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πήγε κατευθείαν για την αποπληρωμή χρέους.
Μόλις δε αποφασίστηκε η εκταμίευση της δεύτερης.
Αποφασίστηκε όμως επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, να αξιολογηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των ANFAs και SMPs για επενδυτικούς σκοπούς, ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας, σε συνεργασία με τους θεσμούς, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, αφού άλλωστε η ίδια ζήτησε και επέτυχε την ενσωμάτωση της σχετικής πρόβλεψης στην απόφαση.
Σχεδιάζει, μεθοδικά και υπεύθυνα, πολιτικές προτεραιότητες, αναπτυξιακές κατευθύνσεις, ώριμα – προς ένταξη – έργα υποδομής.
Ένα τέτοιο έργο, το οποίο τελεί υπό αξιολόγηση, είναι και αυτό του ΒΟΑΚ.

Αγαπητέ Συνάδελφε,
Αντιλαμβάνομαι, αναγνωρίζω και συμμερίζομαι το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο έργο.
Χαίρομαι που – σήμερα – η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αφορμή την Ερώτησή σας, εξαιτίας της πρόσφατης Κυβερνητικής επιτυχίας στο τελευταίο Eurogroup, επικεντρώνεται σε επενδυτικές πρωτοβουλίες με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, όπως είναι ο ΒΟΑΚ, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος, για να καλύψει το τεράστιο επενδυτικό κενό.
Ο ΒΟΑΚ είναι πράγματι ένα μεγάλο έργο υποδομών οδικών αξόνων στη χώρα.
Είναι έργο ζωής και πνοής για την Κρήτη.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιολογεί όλες τις επιλογές.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκπονήσει ένα «δήθεν» σχέδιο, το οποίο ήταν ατελές και πρόχειρο.
Έναν κατ’ ουσία διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς καμία μελετητική ωριμότητα, με πρόσθετες δυσκολίες για τη δημοπράτησή του ως ενιαίο.
Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου.
Ένα έργο το οποίο βέβαια δεν θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Ως Κυβέρνηση, προσεγγίζουμε με μεθοδικότητα και ρεαλισμό το συγκεκριμένο έργο.
Σύντομα, θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Και θα συνεκτιμηθούν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας, καθώς και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης