Διεθνή

Γαλλία: Ένατη ημέρα κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό, παρά την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο

Γαλλία: Ένατη ημέρα κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό, παρά την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο
Οι κινητοποιήσεις δεν αποκλείεται να παραταθούν ως τα Χριστούγεννα, παρά την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο με τα συνδικάτα
Για 9η ημέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, εξαιτίας των οποίων έχουν παραλύσει οι δημόσιες συγκοινωνίες.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να παραταθούν ως τα Χριστούγεννα, παρά την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο με τα συνδικάτα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αντί να κατρευνάσουντην οργή, οι διευκρινίσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έδωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Εdouard Philippe προκάλεσαν μετωπική σύγκρουση με όλα τα συνδικάτα, περιλαμβανομένων όσων μέχρι πρότινος υποστήριζαν επί της αρχής τη μεταρρύθμιση.
Αντιμέτωπος με τις έντονες αντιδράσεις και προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση των κινητοποιήσεων ο Philippe κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις «σε έναν κύκλο συναντήσεων».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα αυτές οι συζητήσεις να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό την επόμενη εβδομάδα», όπως ανακοίνωσε αργά χθες Πέμπτη το γραφείο του.
Ωστόσο ο Philippe επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει ένα «καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα» με μοριοδότηση, το οποίο θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συστήματα που υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία.
Προειδοποίησε άλλως ότι «η μόνη λύση είναι να εργαζόμαστε για λίγο περισσότερο καιρό (…) όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη».
Αν και η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένουν τα 62 χρόνια, το νομοσχέδιο προβλέπει μία «ηλικία εξισορρόπησης» η οποία θα ανέβει προοδευτικά στα 64 χρόνια, αλλά και ένα σύστημα πριμοδότησης ώστε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερα χρόνια.
Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους χθες το απόγευμα ο Philippe «επιβεβαίωσε την πρότασή του για διάλογο προκειμένου να βελτιωθεί η πρόταση της κυβέρνησης», εξήγησε το γραφείο του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης