Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θετικά μηνύματα για τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας

tags :
Θετικά μηνύματα για τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας
Ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές και επενδυτικά funds προβλέπει ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, για τα δίκτυα της ΔΕΠΑ
Θετικά φαίνεται ότι είναι τα μηνύματα που έχουν στη διάθεση τους τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα η οποία προσελκύει τόσο εγχώριο όσο και διεθνές ενδιαφέρον και αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου αλλά και στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού.
Όπως δήλωσε χθες ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος ο διαγωνισμός για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προκηρυχθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, θα προσελκύσει αρκετά σημαντικό ενδιαφέρον τόσο από στρατηγικούς επενδυτές όσο και από επενδυτικά funds, τα οποία επενδύουν στο χώρο των υποδομών.
Ο κ. Ξενόφος είπε ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών «είναι ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο, επειδή είναι ρυθμιζόμενο, δίνει και μια ασφάλεια ως προς το προσδοκώμενο έσοδο και το αποτέλεσμα. Αυτό προσφέρει και μια ευχέρεια στους επενδυτές να μπορούν να αποτιμήσουν τον κίνδυνο και να προσέλθουν με καλά τιμήματα στο τέλος της μέρας».

Δέλεαρ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας το πελατολόγιο της ΕΠΑ Αττικής

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο δυναμικό της οποίας εντάσσεται η ΕΠΑ Αττικής, αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη για τη διεκδίκηση της, αφού η ισχυρό πελατολόγιο στη λιανική φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής και η ενεργή παρουσία στην αγορά ηλεκτρισμού.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη έχει εκφραστεί κατ’ αρχήν ενδιαφέρον από τους μεγαλύτερους εγχώριους «παίκτες» της αγοράς ενέργειας όπως η Mytilineos, τα ΕΛΠΕ, η Τερνα, ο όμιλος Κοπελούζου κλπ.
Έτσι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΕΠΑ Εμπορίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ένα νέο κύμα ανακατατάξεων στη λιανική φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Όπως είναι γνωστό το μερίδιο της ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει συνεχή πτώση και τον Οκτώβριο βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από το 70%.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών έχει αυξηθεί, ενώ καταγράφονται και κινήσεις εξαγορών, που αναμένεται να ενταθούν.
Πρόσφατα η εταιρία Volton εξαγόρασε την ΚΕΝ, το 2018 η NRG πέρασε στον όμιλο της Μotor Oil και η Ήρων απέκτησε το εμπορικό χαρτοφυλάκιο της Green.

Προοίμιο ανακατατάξεων στην αγορά

Η κατάργηση των ΝΟΜΕ, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και η εφαρμογή του target model οδηγούν την αγορά σε ανακατατάξεις που θα ενταθούν με την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αφού όλοι οι προμηθευτές θέλουν να έχουν τη δυνατότητα προσφοράς πακέτων ενέργειας δηλαδή ηλεκτρισμό μαζί με φυσικό αέριο.
Το νέο τοπίο που συμπληρώνεται με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και σε δεύτερο χρόνο την πώληση μεριδίου στην ίδια τη ΔΕΗ, προσελκύει την προσοχή μεγάλων Ευρωπαίων παικτών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ήδη μία σχέση με την ελληνική αγορά, όπως η γαλλική Engie, η οποία μετέχει στο κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Edison που είναι η ιταλική θυγατρική της γαλλικής EdF και βασικός εταίρος της Elpedison, της ιταλικής ENI, στην οποία ανήκει η Ζeniθ, που δραστηριοποιείται στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης