Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φέσσας: Βλακώδες να έχουμε χρήματα στο εξωτερικό όταν η Ελλάδα προσφέρει αποδόσεις

Φέσσας: Βλακώδες να έχουμε χρήματα στο εξωτερικό όταν η Ελλάδα προσφέρει αποδόσεις
Ο  στόχος για ανάπτυξη 2,8 % το 2020 είναι εφικτός, «ίσως και παραπάνω», με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
«Να σταματήσουμε να επενδύουμε σε ντουβάρια» και να τοποθετήσουμε τα κεφάλαια στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων που θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα στην οικονομία, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ  κ. Θεόδωρος  Φέσσας  σε συνέντευξη  Τύπου με την ευκαιρία  του  συνεδρίου για την 4 η βιομηχανική  επανάσταση.
Απηύθυνε κάλεσμα σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό  όπως  και σε επιχειρηματίες να φέρουν πίσω τα χρήματα τους και να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς δίνει ευκαιρίες με διψήφια ποσοστά απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων ενώ χαρακτήρισε βλακώδες για κάποιον να έχει τα κεφάλαια του σε χώρες που δίνουν αρνητικά επιτόκια.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ Θεόδωρος Φέσσας σε ερώτηση  του ΒΝ ποιος εμποδίζει την είσοδο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης έφερε ως παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στο Δήμο της Καλαμάτας που σταμάτησε το 5G κάνοντας λόγο για μία φοβική κοινωνία που πρέπει να ενημερωθεί για τις τεχνολογικές εξελίξεις διότι σε άλλη περίπτωση θα παραμένουν τα εμπόδια που πρέπει στο τέλος να τα ξεπεράσουμε.
Το κράτος πρέπει να καταργήσει τους κανόνες του εμποδίζουν την τεχνολογική αναβάθμιση και πρότεινε ένα μέρος του νέου ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις που θέλουν να μετασχηματιστούν τεχνολογικά για να εισέλθουν στην 4η βιομηχανική επανάσταση.
Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης απωθούσε τα κεφάλαια, σήμερα προσελκύει επενδυτές που ενδιαφέρονται για ακίνητα, υπηρεσίες, βιομηχανία και το κρίσιμο είναι το ενδιαφέρον αυτό να γίνει τάση.
Αναφορικά με το brain drain σημείωσε ότι δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό θα επιστρέψουν καλύτερα εκπαιδευμένοι και με διαφορετική νοοτροπία, ακόμη και με χαμηλότερες αμοιβές, εφόσον βρουν δουλειά, αξιοκρατία και ευκαιρίες εξέλιξης, καθώς το μοντέλο διαβίωσης στην Ελλάδα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.
Ο  στόχος για ανάπτυξη 2,8 % το 2020 είναι εφικτός, «ίσως και παραπάνω», με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Σε ερώτηση για τις εξελίξεις με την Τουρκία ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν είναι ευχάριστες, δημιουργούν δεύτερες σκέψεις αλλά όσο παραμένουν σε επίπεδο λεκτικών αντιπαραθέσεων δεν θα επηρεάσουν.
Το συνέδριο του ΣΕΒ είναι αφιερωμένο στην 4η βιομηχανική επανάσταση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο της βιομηχανίας όσο και της χώρας συνολικά.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα βελτίωσης της παραγωγικότητας, μείωσης του κόστους, επιτάχυνσης της παραγωγικής διαδικασίας, περιορισμού των αποθεμάτων, κ.α. από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε εργοστάσια της Ευρώπης.
Σε ερώτηση εξάλλου για το κόστος πρόσβασης στο Ίντερνετ που είναι υψηλότερο στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ απέδωσε το πρόβλημα μεταξύ άλλων στην υψηλή φορολογία και στη δυσκολία δημιουργίας υποδομών (κεραίες) το οποίο όπως είπε αντιμετωπίζεται. «Όσο φθηνότερη είναι η πρόσβαση, τόσο αναπτύσσεται η ψηφιακή οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι τιμές θα πέσουν.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης