Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κρατική εταιρία Aramco έφθασε σε χρηματιστηριακή αξία 2 τρισ. δολ. με μόλις 1,5% free float – Είναι φούσκα, τι δεν πάει καλά;

tags :
Η κρατική εταιρία Aramco έφθασε σε χρηματιστηριακή αξία 2 τρισ. δολ. με μόλις 1,5% free float – Είναι φούσκα, τι δεν πάει καλά;
Με βάση την μετοχική σύνθεση της Aramco το 1,5% το κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και το 98,5% το δημόσιο ταμείο επενδύσεων PIF της Σαουδικής Αραβίας.
Η Aramco η κρατική εταιρία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εμφανίζει την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως 2 τρισεκ. δολάρια.
H τιμή της μετοχής 36,80 riyal να σημειωθεί ότι το 1 δολάριο ισοδυναμεί με 3,75 riyal.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2019-12-12.jpg?itok=nzNI9xrJ
Η Aramco ή όπως είναι το πλήρες όνομα της Saudi Arabian oil Company και αποτέλεσε μετεξέλιξη της Arabian – American Oil Company με ετήσια έσοδα 355 δισεκ δολ κατάφερε όχι μόνο να εμφανίζει την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως αλλά να το επιτυγχάνει μια κρατική εταιρία με μόλις 1,5% free float δηλαδή διασπορά μετοχών.
Με βάση την μετοχική σύνθεση της Aramco το 1,5% το κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και το 98,5% το δημόσιο ταμείο επενδύσεων PIF της Σαουδικής Αραβίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Apple με 1,2 τρισεκ. κεφαλαιοποίηση έχει 88% free float, η Microsoft με 1,16 τρισεκ. κεφαλαιοποίηση έχει 98,6% free float.
Πως μια εταιρία όπου το 98,5% το κατέχει το κράτος κατάφερε τέτοια επίδοση;
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/float%20aramco_0.png?itok=Q7UHMHok
Η κεφαλαιοποίηση στα 2 τρισεκ. δολάρια της Aramco και με τέτοιο free float δεν δικαιολογείται ακόμη και εάν πρόκειται για μια εταιρία με 355 δισεκ. δολάρια έσοδα ετησίως.
Οι μετοχές της Aramco σημείωσαν άνοδο κατά την πρώτη ημέρα της IPO , στις 11 Δεκεμβρίου 2019, φθάνοντας σε αξία 1,88 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ακολούθως προσέγγισαν τα 2 τρισεκ. για να υποχωρήσουν στην συνέχεια.
Δεδομένου ότι η Aramco πώλησε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των μετοχών της 1,5% το δημόσιο ταμείο επενδύσεων του βασιλείου (PIF) θα μπορούσε εύκολα να χειραγωγήσει την μετοχή.
Επιπλέον, επειδή πολλοί ξένοι διαφώνησαν με τις αποτιμήσεις και δεν συμμετείχαν στο IPO η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ενθάρρυνε τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας να αγοράσουν μετοχές.
Πρακτικά το 98,5% δεν είναι μόνο του μέσα στο 1,5% περίπου το 0,75% οι μισοί μέτοχοι της διασποράς είναι Σαουδάραβες οπότε η χειραγώγηση στην μετοχή είναι πολύ εύκολη…
Η Sanford C. Bernstein προειδοποίησε ότι οι επενδυτές πρέπει να πωλήσουν τις μετοχές της Aramco λόγω ανησυχιών σχετικά με την αποτίμηση.
Πριν από μερικούς μήνες, οι τράπεζες της Wall Street αξιολόγησαν την Aramco από 1,2 έως 1,5 τρισεκ. δολάρια και η εταιρία διαπραγματεύεται στα 2 τρισεκ. δολάρια.
Ωστόσο, οι μακροοικονομικές προκλήσεις της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, η πτώση της ζήτησης από την Κίνα και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στις τιμές του πετρελαίου, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποτιμήσεις της Aramco.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2019-12-12-1.jpg?itok=sQLrgyUH

Ζημιές 11 δισεκ. δολαρίων για την Chevron

Ζημίες 11 δισεκ. δολαρίων θα υποστεί η αμερικανική εταιρία πετρελαιοειδών Chevron κατά το δ΄ τρίμηνο του 2019 λόγω των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με το φυσικό αέριο στην Appalachia.
Η απομείωση αποτελεί ένδειξη ότι το φυσικό αέριο της περιοχής γίνεται ακατάλληλο για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και λόγω της μειωμένης ζήτησης.
Η Chevron μείωσε τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι ζημίες δεν χτυπούν μόνο την Chevron.
Η Schlumberger υπέστη ζημία 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων , τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στην διάνοιξη νέων κοιτασμάτων.
Η BP απομείωσε στοιχεία ενεργητικού ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο 2019 και η Repsol σημείωσε ζημίες από απομειώσεις 5 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης