Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξαφνικά η Atlas Capital επανεμφανίζεται στο προσκήνιο θα φέρει 40-50 εκατ και θα ακυρώσει την διαδικασία πώλησης της Praxia bank

tags :
Ξαφνικά η Atlas Capital επανεμφανίζεται στο προσκήνιο θα φέρει 40-50 εκατ και θα ακυρώσει την διαδικασία πώλησης της Praxia bank
Οι 3 μη δεσμευτικές προσφορές δεν θα έχουν καμία ουσία εάν τελικώς ο βασικός μέτοχος η Atlas Capital αποφασίσει τελικώς να καταβάλλει τα 40-50 εκατ κεφάλαια διατηρώντας έτσι την συμμετοχή στην Ελλάδα.
Μια σημαντική εξέλιξη λαμβάνει χώρα με επίκεντρο την Praxia Bank καθώς με βάση νεότερες πληροφορίες η Atlas Capital ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 100% φαίνεται ότι βρίσκει 40-50 εκατ για να επενδύσει στην Praxia Bank.
Με τα 40-50 εκατ συν τα 14 εκατ που ήδη διαθέτει η τράπεζα θα μπορέσει να κερδίσει ένα χρόνο ακόμη και έως τότε θα πρέπει με μικρότερη πίεση να βρεθεί μια στρατηγική λύση για την Praxia bank.
Σε αυτή την περίπτωση θα ακυρωθεί η διαδικασία πώλησης της Praxia bank.
Το διοικητικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 13 Δεκεμβρίου δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει αποφάσεις.
Μέχρι τώρα υπάρχουν 3 προτάσεις που εξετάζονται
1)Η πρόταση της Viva που προσφέρει 20 εκατ
2)Η πρόταση υβριδικού σχήματος που συμμετέχει ο Bob Diamond ως φυσικό πρόσωπο όχι η Atlas Capital
3)Έχει εμφανιστεί και τρίτο fund το οποίο έχει υποβάλλει πρόταση η οποία επί της ουσίας αποτιμάει την Praxia Bank περίπου στο μηδέν
4)Οι αναφορές ότι η Emma Capital συμμετέχει στην διαδικασία μη δεσμευτικών προσφορών δεν ισχύει, η Emma δεν έχει υποβάλλει μη δεσμευτική προσφορά, έχει αποσυρθεί.
Όμως οι 3 μη δεσμευτικές προσφορές δεν θα έχουν καμία ουσία εάν τελικώς ο βασικός μέτοχος η Atlas Capital αποφασίσει τελικώς να καταβάλλει τα 40-50 εκατ κεφάλαια διατηρώντας έτσι την συμμετοχή στην Ελλάδα.
 
Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το μέλλον της Praxia Bank η οποία εμφανίζει κεφάλαια 14 εκατ ευρώ και αντέχει έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2020.
Από τους ενδιαφερομένους
1)Η πρόταση Viva και του διευθύνοντος συμβούλου Καρώνη είναι σαφής δίνει 20 εκατ υπό όρους και ζητάει μόνο την τραπεζική άδεια.
Δεν έχει σχέδιο επέκτασης άπαξ και δεν υπάρχουν κεφάλαια, ούτε έχει παρουσιάσει επιχειρηματικό σχέδιο.
Στην περίπτωση που η Viva αποκτήσει την Praxia Bank και οι 220 εργαζόμενοι της τράπεζας θα απολυθούν.
2)Έχει εμφανιστεί fund ή υβριδικό σχήμα στο οποίο εμπλέκεται άμεσα ο Bob Diamond δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος της Atlas Capital που είναι ο μέτοχος 100% της Praxia bank.
Στο υβριδικό σχήμα δεν εμπλέκεται η Atlas Capital αλλά το φυσικό πρόσωπο ο Bob Diamond.
Μάλιστα ο ίδιος δηλώνει ότι μπορεί να βρει 30-50 εκατ ώστε να αγοράσει άμεσα την Praxia bank.
Γεννώνται πολλά ερωτηματικά γιατί η Atlas στην οποία επικεφαλής είναι ο Bob Diamond πουλάει το 100% και εμφανίζει με υβριδικό σχήμα ο Diamond να θέλει να αγοράσει την Praxia Bank.
Υπάρχουν πολλά σενάρια και θολά σημεία γύρω από την υπόθεση αυτή.
Ο Diamond την άλλη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει εάν μπορεί να βρει τα κεφάλαια.
Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι η Atlas Capital είχε δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 30 εκατ και δεν τήρησε την δέσμευση της στις εποπτικές αρχές οπότε εγείρεται θέμα αξιοπιστίας
3)Έχει εμφανιστεί και τρίτο fund το οποίο έχει υποβάλλει πρόταση η οποία επί της ουσίας αποτιμάει την Praxia Bank περίπου στο μηδέν.

Καμία από τις 3 προτάσεις – προσφορές δεν διασφαλίζουν τους εργαζομένους της Praxia bank οι οποίοι σχεδόν στο 99% θα απολυθούν.
Ωστόσο πρέπει να υπάρξει σαφής μέριμνα ώστε να αποζημιωθούν, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 12-13 εκατ για αποζημιώσεις προσωπικού όσα είναι δηλαδή σήμερα τα κεφάλαια της Praxia Bank.
Οποιαδήποτε κίνηση που δεν διασφαλίζει όλους τους εργαζομένους ώστε να αποχωρήσουν με αποζημίωση και με αξιοπρέπεια θα είναι πράξη ανήθικη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης