Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Angela Merkel πρώτη για 9η συνεχή χρονιά μεταξύ των 100 ισχυροτέρων γυναικών του πλανήτη της λίστας Forbes

H Angela Merkel πρώτη για 9η συνεχή χρονιά μεταξύ των 100 ισχυροτέρων γυναικών του πλανήτη της λίστας Forbes
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, την τρίτη καταλαμβάνει η Nancy Pelosi, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen βρίσκεται στην τέταρτη
Η Angela Merkel ηγείται για 9η συνεχόμενη χρονιά της λίστας του Forbes με τις «Ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη» για το 2019, που περιλαμβάνει προσωπικότητες που χρησιμοποιούν τη δύναμη και τη θέση τους για να ενισχύσουν την παγκόσμια επιχειρηματικότητα, να επιλύσουν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη αλλά και να αλλάξουν το πολιτικό αφήγημα και να προωθήσουν την ισότητα των φύλων, γι'αυτό και πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή, επαναπροσδιορίζουν παραδοσιακές δομές εξουσίας, αφήνοντας το στίγμα τους στους τομείς που δραστηριοποιούνται.
Σε κάθε περίπτωση, τα επιτεύγματά τους είναι τεράστια, δεδομένου μάλιστα ότι διαμορφώνουν νέους δρόμους σε τομείς και θέσεις που παραδοσιακά κυριαρχούνται από το ανδρικό φύλο.
Στην πρώτη θέση της κατάταξης και το 2019 βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, που παραμένει η μόνη αρχηγός κράτους των G20, διατηρώντας τα σκήπτρα για ένατη διαδοχική χρονιά (ενώ είναι 14η φορά που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα).
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα εάν σκεφτεί κανείς μόλις το 5% των επικεφαλής κυβερνήσεων ανά τον κόσμο είναι γυναίκες, ενώ το "ασθενές” φύλο αντιπροσωπεύει μόνο το 24% των θέσεων στα κοινοβούλια του πλανήτη.
Το σίγουρο όμως είναι ότι οι γυναίκες επελαύνουν στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, καθώς η επιρροή τους ανά τον πλανήτη συνεχώς αυξάνεται.
Για του λόγου το αληθές, σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικών και γεωπολιτικών θεμάτων σε μια σειρά χωρών που συγκεντρωτικά εμφανίζουν ΑΕΠ ύψους 56 τρισ. δολαρίων -σχεδόν τα 2/3 δηλαδή του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ισχυρότερα θεσμικά όργανα έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες, οι οποίες μάλιστα καταλαμβάνουν αντίστοιχα τη δεύτερη και την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα, σε μια από τις πιο σημαντικές και επισφαλής στιγμές στην ιστορία του μπλοκ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει τεθεί η Christine Lagarde, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε πρόσφατα η Ursula Von der Leyen, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση της φετινής λίστας του Forbes.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, η οποία είναι η μόνη γυναίκα στην αμερικανική ιστορία που έχει βρεθεί σε αυτήν τη θέση αλλά και η "αρχιτέκτονας” της διαδικασίας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Donald Trump (πρόκειται για την τέταρτη διαδικασία παραπομπής Αμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ).
Η φετινή λίστα με τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη περιλαμβάνει όμως και μερικές αξιοσημείωτες νέες παρουσίες που έχουν αναλάβει πλέον ενεργό ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Πρόκειται για τη νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva (που βρίσκεται στη 15η θέση της λίστας) και την υπουργό Οικονομικών της Ινδίας Nirmala Sitharaman (που καταλαμβάνει την 34η θέση).
Η λίστα των "Ισχυρότερων γυναικών του κόσμου” περιλαμβάνει όμως και γυναίκες από τον χώρο των επιχειρήσεων, των media, του Χόλιγουντ αλλά και με ενεργό φιλανθρωπική δράση.
Ενδεικτικά αναφέρονται η Melinda Gates, σύζυγος του ιδρυτή της Microsoft Bill Gates και συνιδρύτρια του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Gates, η οποία βρίσκεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η Oprah Winfrey που καταλαμβάνει την 20η θέση, η Βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου στη θέση 40 ή η τραγουδίστρια Taylor Swift στην 71η θέση.
Η φετινή κατάταξη περιλαμβάνει επίσης και 23 νεοεισερχόμενες, με πιο αξιοσημείωτες αυτές της διευθύνουσας συμβούλου της Accenture Julie Suite (θέση 16), της τραγουδίστριας Rianna (θέση 61) αλλά και της 16χρονης ακτιβίστριας υπέρ του κλίματος Greta Thunberg, που ολοκληρώνει τη λίστα με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης