Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κίτρινος πυρετός» και για τη Σλοβακία – Προχωρά σε επαναπατρισμό του χρυσού της

tags :
«Κίτρινος πυρετός» και για τη Σλοβακία – Προχωρά σε επαναπατρισμό του χρυσού της
Ανώτερος αξιωματούχος του πολιτικού κόμματος της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να επαναπατρίσει το χρυσό της.
Ανώτερος αξιωματούχος του πολιτικού κόμματος της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να επαναπατρίσει το χρυσό της.
Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Robert Fico την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε ειδική κοινοβουλευτική συνάντηση για το χρυσό της χώρας.
Είπε ότι τα αποθέματα χρυσού της χώρας δεν είναι ασφαλή στην Αγγλία λόγω του Brexit και της πιθανότητας μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο Fico είπε ότι δύσκολα μπορείτε να εμπιστευτείτε ακόμα και τους στενότερους συμμάχους σας μετά τη Συμφωνία του Μονάχου, αναφέροντας το Σύμφωνο του 1938 που επέτρεψε στον Χίτλερ να προσαρτήσει μέρος της Τσεχοσλοβακίας.
Η Εθνική Τράπεζα της Σλοβακίας κατέχει 31,7 τόνους χρυσού αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Σλοβακία μπορεί να ακολουθήσει το προβάδισμα της Πολωνίας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τον επαναπατρισμό 100 τόνων χρυσού από το Λονδίνο. Ο κυβερνήτης της NBP Adam Glapiński δήλωσε ότι ο χρυσός «συμβολίζει τη δύναμη της χώρας».
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες αύξησαν επιθετικά τα αποθέματα χρυσού τους τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τριών στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Πολωνία άρχισε τη συσσώρευση χρυσού πέρυσι και πρόσθεσε 100 τόνους του πολύτιμου μετάλλου στα αποθεματικά της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
Αυτό αύξησε τα συνολικά αποθεματικά της χώρας σε 228,6 τόνους, σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας.
Ο χρυσός είναι το «μεγαλύτερο απόθεμα» των συναλλαγματικών διαθεσίμων: διαφοροποιεί τον γεωπολιτικό κίνδυνο και είναι ένα είδος άγκυρας, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης και κρίσεων».
Η Σερβία πρόσθεσε 9 τόνους χρυσού στα αποθέματά της τον Οκτώβριο, και στα τέλη του 2018 η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό 10 φορές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας κατέγραψαν ένα άλλο υγιές κέρδος τον Οκτώβριο καθώς συνεχίζουν την προσπάθειά τους να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους από το δολάριο ΗΠΑ.
Οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 41,8 τόνους χρυσού στα αποθεματικά τους τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του World Gold Council.
Μέχρι το Σεπτέμβριο, οι κεντρικές τράπεζες είχαν αγοράσει 547,5 τόνους χρυσού σε καθαρή βάση το 2019, με τη Ρωσία να οδηγεί το δρόμο.
Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 12% από έτος σε έτος. Αυτό συνεχίζει την τάση που είδαμε μέχρι το 2018.
Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου συγκέντρωσαν πέρυσι 651,5 τόνους χρυσού. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού επεσήμανε ότι το 2018 σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο ετήσιων καθαρών αγορών χρυσού κεντρικής τράπεζας από την αναστολή της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό το 1971 και το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο σύνολο.
Η Σλοβακία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ορισμένες άλλες χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για να επαναπατρισμό του χρυσού τους τα τελευταία χρόνια.
Προσχωρώντας στην Πολωνία, τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ρουμανία στην Ανατολική Ευρώπη ανακοίνωσαν σχέδια για επαναπατρισμό του χρυσού τους.
Το καλοκαίρι του 2017, η Γερμανία ολοκλήρωσε ένα σχέδιο για να επαναπατρίσει το 50% του χρυσού της.
Η χώρα μετέφερε χρυσό αξίας περίπου 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Αγγλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Το 2015, η Αυστραλία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να φέρει τα μισά από τα αποθεματικά της στο σπίτι.
Οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο άρχισαν επίσης προγράμματα επαναπατρισμού. Ακόμη και η πολιτεία του Τέξας έχει θέσει ένα σχέδιο για να φέρει τον χρυσό της μέσα στα κρατικά σύνορα.
Ο επαναπατρισμός του χρυσού υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της κατοχής φυσικού χρυσού από όπου μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση.
Όπως λέει και η παροιμία, αν δεν μπορείτε να το κρατήσετε, δεν το έχετε στην κατοχή σας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης