Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ +9% αλλά άτονες τις τράπεζες το ΧΑ +0,14% στις 885 μον. – Στα όρια της φούσκας η αγορά, για το 2019 οριοθετείται ο πήχης στις 900 μον.

Με ΔΕΗ +9% αλλά άτονες τις τράπεζες το ΧΑ +0,14% στις 885 μον. – Στα όρια της φούσκας η αγορά, για το 2019 οριοθετείται ο πήχης στις 900 μον.
Αδυναμία του  Γενικού Δείκτη να επαναπροσεγγίσει την πρώτη αντίσταση των 890 μονάδων μετά από επτά συνεδριάσεις
(upd16)Με θετικό πρόσημο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 885 μονάδες, με επίκεντρο την σημαντική άνοδο +9,17% της ΔΕΗ που συνεχίστηκε και σήμερα ενώ λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις οι τράπεζες περιόρισαν τις αρχικές απώλειες.
Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η ΔΕΗ +9,17% λόγω της επικείμενης ανακοίνωσης του business plan τη Δευτέρα 16/12 σύμφωνα με το οποίο θα προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους περίπου 400 εκατ ευρώ αλλά και στην τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την οποία επίσης ελπίζει να αντλήσει ποσό της τάξης των 400 εκατ ευρώ.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν ακολούθησε την άνοδο των διεθνών αγορών με τον DAX στην Γερμανία +1% και τον Dow Jones +1% με αφορμή την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump στο Twitter  ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε μία συμφωνία με την Κίνα.

Απομένουν 11 συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του 2019 και παρότι θα περίμενε κανείς να συνεχιστεί η στρατηγική ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων οι επενδυτές προβαίνουν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών χωρίς να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν νέο ρίσκο..
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει φτάσει στα όρια της φούσκας καθώς ήδη οι αποτιμήσεις έχουν ξεπεράσει τις δίκαιες τιμές.

Το 2020 οι αποδόσεις και οι επιδόσεις σε μετοχές και ομόλογα θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2019 και η παράμετρος αυτή αναμένεται να στιγματίσει επενδυτικά τη νέα χρονιά.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αν και τα οφέλη του σχεδίου «Ηρακλής» ήταν ήδη γνωστά και προεξοφλημένα ωστόσο θετικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία το γεγονός ότι οι τράπεζες προχωρούν στην επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων τους.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +0,78% και Alpha Bank +0,05% ενώ υποχώρησαν Πειραιώς -0,92% και Eurobank -0,11%
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, εκτός τα κέρδη της ΔΕΗ, ανοδικά έκλεισε ο ΟΠΑΠ +2,18% ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Lamda -2,70%.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 12/12, στην Βουλή ψηφίζεται το πολυαναμενόμενο σχέδιο Ηρακλής που αποτελεί μια συστημική συλλογική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη εξυγίανση 30-33 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων δαπανώντας όμως 5 δισεκ. κεφάλαια ή συνολικά όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι τους.
Ενώ το πρώτο κύμα θα ολοκληρωθεί έως το τέλος καλοκαιριού του 2020 θα πρέπει να ξεκινήσει ο  σχεδιασμός του δεύτερου κύματος εξυγίανσης αφού προηγηθούν τα stress tests και περί το τέλος του 2020.
Το δεύτερο κύμα θα είναι το πιο επώδυνο για τις τράπεζες γιατί για την εξυγίανση των υπολοίπων 28 δισεκ. NPEs ώστε να φθάσουν σε μέσους όρους στο 5% τα προβληματικά ανοίγματα,  θα πρέπει δαπανηθούν 5-6 δισεκ. νέα κεφάλαια ...
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Σύνοδο Κορυφής 12 και 13 Δεκεμβρίου όπου αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες για τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας καθώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φαίνεται ότι θα υπάρξει σαφές  μήνυμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, για τα θαλάσσια σύνορα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Από την άλλη, έφτασε η ημέρα της κρίσης για τη Βρετανία καθώς στις σημερινές (12/12/2019) εκλογές θα εξαρτηθεί το μέλλον της οικονομίας της χώρας  αλλά και της εξόδου από την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, αμετάβλητα, άφησε τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ η FED, στην κλίμακα 1,5% - 1,75%, υποστηρίζοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, με την οικονομία  να συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια και η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, ενώ η Christine Lagarde στην πρώτη συνέντευξη τύπου της από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα εξακολουθήσει να είναι διευκολυντική έως ότου ο πληθωρισμός θα φτάσει στο στόχο κοντά αλλά κάτω από το 2%.
Επίσης, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενώ επισήμανε ότι για να μπορέσει να συμμετέχει στο QE, πρέπει να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ομόλογο στο 1,34% ενώ το ιταλικό 10ετές έχει επιδεινωθεί στο 1,31%.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 138 μονάδες βάσης ενώ και το CDS της Αργεντινής βελτιώνεται στις 5816 μονάδες βάσης από 5966 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,01% και τον Γενικό Δείκτη +0,21%.
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στην ΔΕΗ ..και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,59% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,46%.
Περί τις 12:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1%.
Λίγο πριν τις 15:30 οι πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν  στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με εξαίρεση την ΔΕΗ..και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,71%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,14% στις 885 μονάδες έχοντας υψηλό στις 888,00 μονάδες και χαμηλό στις 877,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 25,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,3 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,3 εκατ. ευρώ και όγκου 1,16 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 865 χιλ. τεμάχια αξίας 1,65 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 95 χιλ. τεμάχια αξίας 1,26 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 195 χιλ. τεμάχια αξίας 1,46 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 885 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900-910 μονάδες και οι 940 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865 μονάδες και οι 850 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις  880 μονάδες και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 820 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες

Εταιρικά νέα

Σε δυο σημαντικές κινήσεις που αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα της και να την διευκολύνουν στην εφαρμογή του νέου business plan που θα παρουσιαστεί επισήμως τη Δευτέρα, πρόκειται να προχωρήσει η ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Πρόκειται για την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους περίπου 400 εκατ ευρώ αλλά και για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την οποία επίσης ελπίζει να αντλήσει ποσό της τάξης των 400 εκατ ευρώ.
Μιλώντας πρόσφατα στη Νέα Υόρκη στο 21ο Συνέδριο της Capital Link, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης εκτίμησε ότι η επιχείρηση ήδη από πρώτο έτος εφαρμογής του νέου business plan, δηλαδή από το 2020 θα παρουσιάσει EBIDTA ύψους 800 εκατ. ευρώ τα οποία μάλιστα όπως είπε το 2021, θα φθάσουν στο 1 δισ. ευρώ.
Έληξε χθες 11/12 η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου της Lamda ενώ η περίοδος εξάσκησης είναι μέχρι και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.
Αύξηση 71,2% στα κέρδη της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο εννεάμηνο του 2019, στα 32,7 εκατ. ευρώ
Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 837,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1.020 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, μειωμένες κατά 17,9%, κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων του κατασκευαστικού τομέα.
Στα 1,64 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν οι ζημίες της Frigoglass στο γ' 3μηνο του 2019, από 3,35 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018
Στην λήψη των τελικών εγκρίσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά βρίσκεται η δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της AVAX κατά 20 εκατ. ευρώ, απόφαση η οποία ελήφθη σε γενική συνέλευση των μετόχων στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η αύξηση  του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης σε όλους τους μετόχους της, με τιμή έκδοσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή και την έκδοση 66.666.666 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών.  

Τραπεζικά νέα

Με την κατάθεση του νόμου για τον Ηρακλή ή APS που διέπει τα κόκκινα προβληματικά δάνεια η διοίκηση της Eurobank το εκλαμβάνει ως αντίστροφη μέτρηση ώστε να κλείσει η συμφωνία με την Fortress.
Έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 θα έχει κλείσει το deal μεταξύ της Eurobank και του Fortress – Dovalue για τα 24 δισεκ. NPEs καταβάλοντας 390 εκατ. ευρώ .
Αν και ακόμη υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει εκατέρωθεν διάθεση να υπάρξει συμφωνία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Eurobank μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα καταγράψει μεγάλη βελτίωση στα NPEs λόγω της τιτλοποίησης και της συμφωνίας με την Fortress.
Έναντι αυτής της εξέλιξης θα δαπανήσει για την εξυγίανση 1,3 με 1,5 δισεκ. κεφάλαια.
Η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που υλοποιεί τέτοιας κλίμακας μεγάλη εξυγίανση στον ισολογισμό της.
Εν τω μεταξύ παρ΄ ότι η Eurobank είναι κεφαλαιακά ισχυρή σχεδιάζει κάποια στιγμή μέσα στο 2020 να προχωρήσει στην έκδοση tier 2 ύψους 500 εκατ με στόχο επιτόκιο κοντά στο 4%.

Η επικαιρότητα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται ότι το μήνυμα που θα στείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες είναι ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, για τα θαλάσσια σύνορα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την διαρροή που έγινε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, φαίνεται ότι θα υπάρξει στο κείμενο των συμπερασμάτων μια καλή διατύπωση για τα ελληνικά συμφέροντα, μετά την απειλητική για την Ελλάδα συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στη χώρα μας.
Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Κύπρος δηλώνουν ανοιχτά και σκληρά ότι τάσσονται κατά της Τουρκίας και θα στηρίξουν τα ελληνικά αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής.
Σε ότι αφορά την Γερμανία, είναι πολύ προσεκτική στη στάση που κρατά. Και αυτό, διότι, η Angela Merkel τρέμει το προσφυγικό και το ενδεχόμενο να ξανανοίξει τη στρόφιγγα ο Erdogan.
Η ημέρα της κρίσης για τη Βρετανία και φυσικά το Brexit έφθασε, καθώς στις σημερινές (12/12/2019) εκλογές οι Βρετανοί καλούνται να επιλέξουν όχι μόνο ποιος θα τους κυβερνήσει αλλά και ποιο θα κλείσει επιτέλους τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη 11/12, το Συντηρητικό Κόμμα του Boris Johnson αναμένεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά όχι με τόσο μεγάλη άνεση όπως φαίνονταν πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς εκτιμάται ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία με διαφορά 28 εδρών, όπως έδειξε δημοσκόπηση του YouGov, ενώ πριν από ένα μήνα η διαφορά διαμορφώνονταν στις 68 έδρες.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια καθόλη τη διάρκεια του 2020.
Παράλληλα, η Federal Reserve δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στα επιτόκια το επόμενο έτος, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι εμπορικές εντάσεις απαιτούν παρακολούθηση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,14%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,30% στις 2915,70 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,31% στις 26994,14 μονάδες

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στην Wall Street καθώς επανέρχεται η αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας
Ειδικότερα, ο  Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σε ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε μία συμφωνία με την Κίνα
Επίσης, αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ τα επιτόκια όπως αναμενόταν ενώ η Christine Lagarde στην πρώτη συνέντευξη τύπου, από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα εξακολουθήσει να είναι διευκολυντική έως ότου ο πληθωρισμός θα φτάσει στο στόχο κοντά αλλά κάτω από το 2%.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +1%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,75%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,10% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +1,10%
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +1%, ο S&P στο +1%, ο Nasdaq στο +1,05% ενώ κέρδη +0,51% καταγράφει το ETF GREC (9,87 δολ.)

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες  με μέτριες συναλλαγές   

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς και Eurobank ενώ με ήπια κέρδη Εθνική και Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9560 ευρώ με άνοδο +0,78%  με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,87 ευρώ με άνοδο +0,05% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0240 ευρώ με πτώση -0,92% με όγκο 996 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8940 ευρώ, με πτώση -0,11% με όγκο 7,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2720 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4090 ευρώ, με άνοδο +6,93% και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 189 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ισχυρά κέρδη στη ΔΕΗ +9,17%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΔΕΗ και ακολούθησαν ΟΠΑΠ, Jumbo..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Lamda, Sarantis, Aegean, Motor Oil
H Coca Cola έκλεισε στα 29,41 με πτώση -0,51% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,21 ευρώ, με πτώση -0,97% και αποτίμηση 6,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,81 ευρώ με άνοδο +9,17% και αποτίμηση 884 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,17 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 503 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,73 ευρώ με άνοδο +2,18% και αποτίμηση 3,77 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,60 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,25 ευρώ με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,50 ευρώ με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,8150 ευρώ με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 1,40  δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,75 ευρώ με άνοδο +1,96% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,29 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,38 ευρώ, με άνοδο +0,56% και με κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)έκλεισε στα 0,0875 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,34%, με την Ιταλία 1,31%

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, ενώ νευρικότητα καταγράφεται στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,34% από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,31%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,37% με το αμερικανικό 10ετές 1,87% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 94 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 163 μονάδες βάσης από 170 μονάδες βάσης..
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.816 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,38% ή 138 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 12 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,31%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/12/2019 στο -0,29% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,31% και με ιστορικό χαμηλό 0,7530% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,51%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης