Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη για το πετρέλαιο παρά την αύξηση στα αποθέματα ΗΠΑ - Στο +1,11% και τα 64,43 δολ. το Brent

Κέρδη για το πετρέλαιο παρά την αύξηση στα αποθέματα ΗΠΑ - Στο +1,11% και τα 64,43 δολ. το Brent
Το αμερικανικό αργό είχε κέρδη της τάξης του 0,99% στα 59,34 δολ. ανά βαρέλι
Κέρδη σημείωσε σήμερα Πέμπτη (12/12) το πετρέλαιο, παρά την άνοδο που είχαν τα αποθέματα αμερικανικού αργού την περασμένη εβδομάδα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το Brent ενισχύθηκε κατά +1,11% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,43 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συβμόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό είχε άνοδο της τάξεως του +0,99% στα 59,34 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αμερικανικού αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2019 αυξήθηκαν κατά 822 χιλ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση της τάξεως των 2,76 εκατ. βαρελιών.
Image
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης κατέγραψαν άνοδο της τάξεως των 5,4 εκατ. βαρελιών, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στα 2,5 εκατ. βαρέλια.
Όσον αφορά τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου, καταγράφηκε άνοδος της τάξεως των 4,1 εκατ. βαρελιών, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για άνοδο 1,6 εκατ. βαρελιών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Investing.com, Barani Krishnan, τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ «εξάγουν προϊόντα με φρενήρη ρυθμό, τα οποία η αγορά πιθανώνς να μη χρειάζεται, και αυτό δικαιολογεί τη συνεχή άνοδο στα αποθέματα βενζίνης και προϊόντων διύλισης πετρελαίου».

IEA: Η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου θα παραμείνει το 2020, παρά τη συμφωνία ΟΠΕΚ

Τη θέση ότι η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου θα παραμείνει και το επόμενο έτος διατύπωσε σήμερα (12/12) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μέσω της μηνιαίας του έκθεσης, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα συμβεί παρά την επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, αναφέρει ότι παρά τις επιπλέον περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ, καθώς και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, «τα παγκόσμια αποθέματα πετρεελαίου ενδέχεται να αυξηθούν κατά 700 χιλ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2020».
«Ακόμα και αν η ομάδα ακολουθήσει αυστηρά τη νέα συμφωνία, και η παραγωγή χωρών όπως το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα παραμείνει σταθερή, η παραγωγή θα μειωθεί κατά μόλις 530 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την παραγωγή του Νοεμβρίου», τονίζει η έκθεση του IEA.
Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι η παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ θα ξεπεράσει την προβλεπόμενη ζήτηση πετρελαίου κατά 700 χιλ. βαρέλια το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ το δεύτερο εξάμηνο η σχετική διαφορά αναμένεται να αυξηθεί στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όσον αφορά την παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι αυτή θα μειωθεί κατά 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2020, «εν μέσω της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης στις ΗΠΑ, καθώς και των επιπρόσθετων περικοπών των συμμάχων του ΟΠΕΚ».
Η μεγαλύτερη επιβράδυνση αναμένεται να σημειωθεί στην παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού, καθώς οι εταιρείες παραγωγής προχωρούν σε μείωση δαπανών, με τη συνολική ημερήσια παραγωγή να σημειώθηκε αύξηση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια το 2020, έναντι 1,6 εκατ. βαρελιών το 2019.
Σύμφωνα με τον IEA, η παγκόσμια ζήτηση για το τρίτο τρίμηνο του 2019 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, καθώς αυξήθηκε κατά 900 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Επιπλέον, οι εκτιμήσεις του Οργανισμού για την αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου παρέμειναν αμετάβλητες, και συγκεκριμένα κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, και κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης