Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ρύθμιση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους, χωρίς πρόστιμα

tags :
Ρύθμιση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους, χωρίς πρόστιμα
Το θέμα αποκάλυψε στις 17/10/2019 το «Βankingnews» : «Σαφάρι από Εφορία και Δήμους σε ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα – Αναδρομικοί φόροι για τα αδήλωτα τετραγωνικά»
Την απαλλαγή από οποιεσδήποτε αναδρομικές χρηματικές αξιώσεις δημοτικών τελών και φόρων προβλέπει ρύθμιση-ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με περιπτώσεις αναντιστοιχίας των τετραγωνικών μέτρων που είναι δηλωμένα στο Ε9 με αυτά που έχουν στα αρχείο τους οι δημοτικές αρχές και η ΔΕΗ.
Αυτό προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη από τη Βουλή και η οποία απαλλάσσει από αναδρομικά πρόστιμα τους ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας μη υποβολής ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων για τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους ΟΤΑ.
Οι υπόχρεοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020 να μεταβούν οι ίδιοι στους δήμους και να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις των στοιχείων με τα σωστά μεγέθη των ακινήτων τους.
Ετσι ο υπολογισμός των δημοτικών τελών θα γίνει από το νέο έτος με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα και όχι με αυτά που είναι δηλωμένα τώρα στους δήμους που δεν είναι και τα αντιπροσωπευτικά.
Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας: τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, αλλά και κάθε είδους ακίνητα: κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
Από το μέτρο κερδισμένοι βγαίνουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι καταβάλλουν δημοτικά τέλη για μικρότερο εμβαδόν ακινήτου από το πραγματικό χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων. Μεγάλοι χαμένοι είναι σίγουρα οι φορολογούμενοι που πληρώνουν δυσανάλογα δημοτικά τέλη από αυτά που αναλογούν στο ακίνητό τους, επειδή ακριβώς η ΔΕΗ είχε κάνει λάθος στα τετραγωνικά μέτρα από τη βάση δεδομένων της οποίας ενημερώθηκαν ακολούθως και οι δήμοι.
Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν άμεσα για αυτές τις διορθώσεις.
Η ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προήλθε έπειτα από αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ το οποίο κατά κάποιο τρόπο ήταν πάγιο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των νέων επιβαρύνσεων που γεννιούνταν για τους υπόχρεους. Εξυπακούεται ότι μετά το πέρας της προθεσμίας που δίνεται για τις διορθώσεις των σωστών τετραγωνικών μέτρων θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις μεταξύ των τελικών πια στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9, στους ΟΤΑ και στο Κτηματολόγιο. Εφόσον εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιπτώσεις ασυμφωνίας τότε θα ενεργοποιηθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Σημειώνεται ότι στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης ήταν η είσπραξη εσόδων ύψους 60 εκατ. ευρώ από την αναδρομική πληρωμή προστίμων που αντιστοιχούσαν στα λανθασμένα τετραγωνικά μέτρα. Τα έσοδα πάντως των δήμων θα είναι το 2020 αυξημένα κατά 145 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος εξαιτίας της εφαρμογής του μέτρου για τον ορθό υπολογισμό των τελών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης