Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χρονικούς περιορισμούς για το μηδενισμό του ρίσκου στις τιτλοποιήσεις των NPEs θέτει η EKT για το σχέδιο Ηρακλής

Χρονικούς περιορισμούς για το μηδενισμό του ρίσκου στις τιτλοποιήσεις των NPEs θέτει η EKT για το σχέδιο Ηρακλής
Γ. Ζαββός: Ξεχωριστή η διαχείριση για κάθε τιτλοποίηση του Ηρακλή
Χρόνο στη διαπραγμάτευση ώστε να μην υπάρξουν τελικώς αντεγγυήσεις φαίνεται να δίνει η γνώμη της ΕΚΤ μολονότι θίγει σαφώς το θέμα με τρόπο κοψό αλλά απολύτως ξεκάθαρο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη γνώμη που διατυπώνει για το νομοσχέδιο Ηρακλής προτείνει έγκαιρη διαβούλευση  με τους οικείους φορείς δηλαδή με τον SSM καθώς όπως λέει η διαβούλευση ενδέχεται να ρίξει φως σε πτυχές του σχεδίου που δε γίνονται άμεσα αντιληπτές.
Επακριβώς η ΕΚΤ στη νομική της άποψη αναφέρει: "Δεν αξιολογείται η κανονιστική μεταχείριση της εγγύησης του Δημοσίου κατά το σχέδιο νόμου.
Η ΕΚΤ προτείνει την ουσιαστική και έγκαιρη διαβούλευση της αιτούσας αρχής με όλους τους οικείους φορείς, περιλαμβανομένων των εποπτικών αρχών, καθώς τέτοιου είδους διαβουλεύσεις είναι πιθανόν να ρίξουν φως σε πτυχές του σχεδίου νόμου που κατά τα λοιπά ενδέχεται να μην καθίστανται άμεσα αντιληπτές."
Kαθώς όμως το σχέδιο έχει ήδη κατατεθεί και όπως αναφέρουν ενημερωμένες τραπεζικές πηγές οι τιτλοποιήσεις έπονται, οι αντίστοιχες "διαπραγματεύσεις" θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο και για κάθε ένα πακέτο τιτλοποιήσεων χωριστά.
Το γεγονός αυτό κάνει κατοπινότερη μια διαδικασία που μόνον σε όφελος των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα εφόσον η πορεία της οικονομίας επιτρέψει τόσο στην οικονομία όσο και στις τράπεζες να "σκαρφαλώσουν" βαθμίδες στις αξιολογήσεις των οίκων έστω και εάν δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Ζαββός ρωτήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το θέμα αυτό μετ' επιτάσεως από τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο σε μια λογική να εξηγήσει το θέμα των αντεγγυήσεων.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε πως:

A. H κάθε τιτλοποίηση είναι ξεχωριστή. Δηλαδή, το κάθε κομμάτι, το κάθε πακέτο που θα εισφερθεί στον Ηρακλή είναι ξεχωριστό.
Β. Όταν θα γίνει η διαδικασία της χορήγησης από το Δημόσιο της εγγυήσης, τότε έχει τη δυνατότητα και πρέπει κάθε τράπεζα να οδηγηθεί στον Ευρωπαίο Επόπτη  ο οποίος και θα σταθμίσει αυτήν την τιτλοποίηση, βλέποντας ακριβώς αν θα χρειαστεί και πόσο να επιβάλει,  κάποιο βαθμό κεφαλαιακής επάρκειας.
Γ. Εξέφρασε την εκτίμηση πως  ο Ευρωπαίος Επόπτης -και όλα τα σημάδια κατατείνουν σε αυτό- θα δώσει την ευνοϊκότερη λύση,  για τις ελληνικές τράπεζες σε αυτόν τον τομέα, έχοντας υπόψη ότι ήταν οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί -, όχι μόνο η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα- οι οποίοι έχουν ενθαρρύνει,  όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες να μπουν στον «Ηρακλή».
Δ. Η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη απαιτεί μείωση του όγκου των NPLs και επομένως η Ελλάδα θα βοηθηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ε. Οι παραπάνω προϋποθέσεις συνηγορούν  ο Επόπτης να επιτρέψει το μηδενισμό του risk weight asset και έτσι οι ελληνικές τράπεζες να έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης