Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ στην κλίμακα 1,5% - 1,75% - Ομόφωνη η απόφαση

tags :
Fed: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ στην κλίμακα 1,5% - 1,75% - Ομόφωνη η απόφαση
Ομόφωνη η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Fed να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια
Αμετάβλητα, κάτι το οποίο άλλωστε αναμένοταν, άφησε τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ η Fed, στην κλίμακα 1,5% - 1,75%, υποστηρίζοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ενώ η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, μία εξέλιξη η οποία θεωρείται ως «νίκη» για τον επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ο οποίος έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Στην ανακοίνωση της τράπεζας τονίζεται ότι «τα στοιχεία που ελήφθησαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Οκτώβριο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό.
Τα κέρδη από τις θέσεις εργασίας ήταν σταθερά κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Αν και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται με έντονους ρυθμούς, οι σταθερές επενδύσεις και οι εξαγωγές των επιχειρήσεων παραμένουν αδύναμες.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο δομικός πληθωρισμός είναι κάτω από το 2%.
Τα μέτρα αντιστάθμισης του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά παραμένουν χαμηλά,  τα μέτρα που βασίζονται σε έρευνες για τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αλλάζουν πολύ.
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 1-1/2 έως 1-3/4 τοις εκατό.
Η FOMC κρίνει ότι η σημερινή στάση της νομισματικής πολιτικής είναι κατάλληλη για τη στήριξη της διαρκούς επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας, των ισχυρών συνθηκών της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού κοντά στο συμμετρικό στόχο του 2%.
Η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνέπειες των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων εξελίξεων και των μειωμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, καθώς αξιολογεί την κατάλληλη πορεία του στόχου για το ποσοστό των ομοσπονδιακών επιτοκίων.
Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών επιτοκίων, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Η αξιολόγηση αυτή θα λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.
Ψήφισαν για τη δράση νομισματικής πολιτικής ήταν οι Jerome H. Powell, πρόεδρος, John C. Williams, Αντιπρόεδρος, Michelle W. Bowman, Lael Brainard, James Bullard, Richard H. Clarida, Charles L. Evans, Esther L. George, Randal K. Quarles και Eric S. Rosengren».

Οι εκτιμήσεις της Fed για την αμερικανική οικονομία

Παράλληλα η τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία το επόμενο διάστημα.
Σε αυτές εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα φθάσει στο 2,2% φέτος, θα υποχωρήσει στο 2% το 2020, στο 1,95 το 2021 και στο 1,8% το 2020.
Πρόκειται για προβλέψεις αμετάβλητες σε σχέση με τις προηγούμενες που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο 2019.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τοποθετεί την ανάπτυξη στο 1,9%.
Αναμένει ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,6% (έναντι 3,7% τον Σεπτέμβριο 2019), θα υποχωρήσει 3,5% το 2020 (από 3,7% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο 2019), θα διαμορφωθεί στο 3,6% το 2021 (έναντι 3,8% τον Σεπτέμβριο 2019) και στο 3,7% το 2022 (έναντι 3,9% τον Σεπτέμβριο του 2019).
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα φθάσει στο 4,1% (από 4,2% που εκτιμούσε τον Σεπτέμβριο 2019).
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης