Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: «Πέρασε» με 288 «Ναι» το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

tags :
Βουλή: «Πέρασε» με 288 «Ναι» το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί από τα περισσότερα κόμματα
Με 288 ψήφους πέρασε  το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, με την ευρύτατη συναίνεση να επιτυγχάνεται μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Την πλήρη ικανοποίησή του για αυτήν την στάση εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημειώνεται ότι το μόνο κόμμα το οποίο καταψήφισε ήταν το ΜέΡΑ 25.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε όλα τα άρθρα, με εξαίρεση το 4 που αφορά στον τρόπο εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν το νομοσχέδιο στο σύνολό του.

Μητσοτάκης: Ιστορική η απόφαση για την ψήφο των αποδήμων - Ανοίγει τον δρόμο για μία καλύτερη Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των αποδήμων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία απόφαση που ανοίγει νέους δρόμους στην Ελλάδα.
«Αυτό το ιδιότυπο θεσμικό ανάχωμα μεταξύ της Ελλάδας και των Ελλήνων του εξωτερικού καταργείται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Η σημερινή συνεδρίαση συνεπώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική.
Ανοίγει για όλον τον ελληνισμό τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.
Δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.
Προτάθηκε απο την ΝΔ, αλλά απέκτησε εμβέλεια απο την διακομματική στήριξη.
Αποτελεί υπόδειγμα συναίνεσης».
«Απο την πρώτη στιγμή εξέφρασα την ευχή να πάρει την στήριξη και από τους 300.
Δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό, αλλά το προσεγγίζουμε με 291. Κάνω μια ύστατη έκκληση στον κ. Βαρουφάκη, ώστε και το δικό του κόμμα να το στηρίξει» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.
«Είναι αλήθεια ότι η αρχική εισήγηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπήρξαν πιο γενναιόδωρες προς τους Έλληνες του εξωτερικού.
Η δική μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο.
Όμως, το Σύνταγμα απαιτεί την στήριξη απο 200 βουλευτές, για να ισχύει το νομοσχέδιο.
Καλέσαμε σε διακομματική επιτροπή τα κόμματα για διάλογο.
Συναντήθηκα προσωπικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για μέγιστη συναίνεση.
Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Επικρατείας» συνέχισε.
«Οι διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα ενσωματώνουν τέσσερα βασικά σημεία στα οποία σημειώθηκα συγκλίσεις:

1. Απόλυτη προσμέτρηση των εκτός επικρατείας Ελλήνων ψηφοφόρων στο αποτέλεσμα των εθνικών αναμετρήσεων
2. Οι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε τμήματα με σαράντα τουλάχιστον εκλογείς, σε πρεσβείες κλπ
3. Αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας μεταξύ των οποίων θα επιλέγουν οι εκτός συνόρων ψηφοφόροι
4. Τέθηκαν δύο προϋποθέσεις, όχι από την κυβερνητική πλειοψηφία: αναφέρομαι στην υποχρέωση να έχουν διαμείνει τουλαχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί κατά το τελευταίο ή το τρέχον έτος εκτός αν είναι κάτω των 30 ετών

Τέθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις απο το ΚΚΕ και απο τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν απαραίτητο να το υιοθετήσουμε για να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν το θέλαμε.
Η κυβέρνηση έπρεπε στο πλαίσιο της συναίνεσης να το αποδεχθεί, για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία.
Αυτό το τετράπτυχο δεν ήταν η επιθυμητή λύση, αλλά η μόνη ρεαλιστική, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αν δεν υπήρχε, δεν θα είχαμε νομοσχέδιο και δεν θα κάναμε ποτέ το άλμα. Δεν θα δίναμε την δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν απο τον τόπο διαμονής τους.
Τώρα έχουμε έναν νόμο, έστω και με ατέλειες.
Το νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως δημοκρατική νίκη, είπε.
«Ο αποκλεισμός των Ελλήνων απο την διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο, καθώς το να ταξιδεύει κάποιος στην Ελλάδα για να ψηφίσει έχει κόστος.
Το νομοσχέδιο είναι μια δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη.
Πρωτίστως αποτελεί νίκη εθνική.
Επιτελεί χρέος που η Ελλάδα έχει απέναντι στα παιδιά της.
Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία.
Περνάμε απο τον περιορισμένο Ελλαδισμό στον αληθινό ελληνισμό των ανοικτών οριζόντων» υπογράμμισε (σ.σ. όπως έχε πει ο Στέλιος Ράμφος).
«Η συνεδρίαση η σημερινή στέλνει μήνυμα ότι είμαστε λίγοι για να μείνουμε διχασμένοι» κατέληξε..

Τσίπρας: Έξι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης με την Τουρκία - Είναι η ώρα των κυρώσεων

«Λυπάμαι που σε μια ιστορική ομιλία όπως την χαρακτήρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει το χρόνο να κάτσει να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην άσκηση ουσιαστικής κριτικής και όχι πολιτικής καθολικής άρνησης όπως έκανε η Ν.Δ.
«Όλα τα προηγούμενα 40 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε και δεν μπορούσε να γίνει πράξη η ψήφος για τους Έλληνες του Εξωτερικού;», απάντησε στην αναφορά του Κ. Μητσοτάκη για 40 χρόνια ανεπίλυτο ζήτημα.
Συνέχισε τονίζοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ζήτημα θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνει σήμερα η ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση διότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έλεγαν πάντα όχι.
Τη στάση αυτής της καθολικής άρνησης την επιλέγατε κατά κόρον και για τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Επειδή μου επιτέθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν και επειδή σας ακούω να μιλάτε διαρκώς για τον λαϊκισμό θέλω να σας καθησυχάσω.
Να μην ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης διότι εγώ δεν θα κάνει ότι έκανε εκείνος στα θέματα της εξωτερικής  πολιτικής όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ασφαλώς θα ασκώ κριτική αλλά δεν θα κάνουμε ότι έκανε ο κ. Μητσοτάκης με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ήταν αυτός που δίχασε τον ελληνικό λαό».
Όπως τόνισε «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ήταν αυτός που όταν ήρθε εδώ ο Τούρκος πρόεδρος πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια η Ν.Δ. κραύγαζε ότι του δώσαμε βήμα για να εκφράσει τον αναθεωρητισμό του.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις επιθέσεις που δεχόμασταν από τη Ν.Δ. όταν ανοίγαμε διαύλους επικοινωνίας.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο Μητσοτάκης με κατηγόρησε ότι πούλησα τη Μακεδονία για να πάρω την μη περικοπή των συντάξεων
Δεν θα ακολουθήσω αυτό το παράδειγμα όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο αλλά γιατί είναι μια επιλογή αυτοκαταστροφικη και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις της δικής σας προεκλογική σας πολιτικής με τη μετεκλογική».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στηρίζουμε την πολιτική των ανοικτών διαύλων» με την Τουρκία.
Στηρίζουμε την διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη και είναι θετικό ότι υπήρξε στήριξη από την Ε.Ε. και το Στέιτ Ντιπάρντμεντ.
Η στρατηγική της Τουρκίας δεν έπρεπε να σας αιφνιδιάσει. Αποτελεί το τίμημα της επιτυχίας που προωθήσαμε τον αγωγό East Med, το τίμημα της πολιτικής των συνεργασιών που προωθήσαμε στην Μεσόγειο.
Εφαρμόσατε το δόγμα της λεπτής γραμμής που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά και την Αν. Μεσόγειο και αυτό ήταν σφάλμα διότι ούτε το προσφυγικό ωφέλησε με την αύξηση των ροών, ούτε τις σχέσεις με την Τουρκία».
Πρόθεση μας είναι να υπάρξει αραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είμαστε στην φάση των κυρώσεων και των πρωτοβουλιών πρόσθεσε και περιέγραψε 6 πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση της κρίσης με την Τουρκία.
Αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ειδική Επιτροπή για την διευθέτηση του θέματος.

Γεννηματά: Όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά δικαιώματα θα χάσει το χέρι του

Την ανάγκη να παράσχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας όλα τα μέσα, «ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι» τόνισε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Στην ομιλία της, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η κ. Γεννηματά έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γείτονα, τονίζοντας ότι όποιος θέλει, παρά το Δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, «να γνωρίζει από τώρα, ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».
Αναφερόμενη στο παράνομο μνημόνιο 'Αγκυρας-Τρίπολης, το οποία -όπως είπε- αναβαθμίζει την τουρκική προκλητικότητα, πρότεινε σειρά προτεραιοτήτων που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα:

-να απαιτήσουμε την ενεργή αντίδραση των διεθνών οργανισμών, και ειδικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει ότι δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο και ότι θα επιβληθούν κυρώσεις κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος μέλος της ΕΕ.
-να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας με όσες χώρες έχουν συμφέροντα στην περιοχή
-να προβούμε σε άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής.

«Έχουμε υψηλού επιπέδου, αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις.
Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα χάσει το χέρι» είπε η κ. Γεννηματά, χειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.
-να επιδιώξουμε συμφωνίες για θαλάσσιες ζώνες με τις όμορες χώρες και να επιμείνουμε ώστε η 'Αγκυρα να αναγνωρίσει τη διαδικασία της Χάγης.
«Όλα αυτά αποκτούν δύναμη και παράγουν αποτέλεσμα στη βάση της ομοψυχίας» σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως είναι “κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό και με αρκετά προβληματικά σημεία” και τόνισε πως “κυριάρχησαν οι κομματικές υστεροβουλίες”.
«Ναι» του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Αναφερόμενη στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η κ. Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία.
Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».
Επέμεινε πάντως, στο να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς.
Έστω και αυτή τη στιγμή «να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε» στην επιστολική ψήφο.
Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, «οι περιορισμοί που επιβάλλονται με το νομοσχέδιο στη συμμετοχή, προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και αποκλείουν πολλούς.
Στερούν δε τη δυνατότητα ψήφου στους οικονομικά αδύναμους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Οδηγούν σε ταξική ψήφο.
Εμείς δε θα σταματήσουμε να επιμένουμε ότι όλες αυτές οι προβληματικές ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξουν» είπε η κ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι εθνική δύναμη.
Είναι δικαίωμα των αποδήμων η ψήφος τους και χρέος δικό μας να διευκολύνουμε, με όλους τους τρόπους, τη συμμετοχή τους.
«Μην εμποδίζετε με τους περιορισμούς σας, τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη, στο σπίτι του…» είπε η κ. Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Tο δόγμα περί δήθεν προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ έχει χρεοκοπήσει

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή (11/12) του ομιλία στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, ανέφερε ότι η θετική ψήφος του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την «Ελλάδα που μεγαλώνει» και για τα «εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές» τονίζοντας πως «οι απλοί άνθρωποι, οι Έλληνες μετανάστες, οι απόδημοι Έλληνες, πάντα αγωνίζονταν και ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού με ανιδιοτέλεια, σε αντίθεση φυσικά με τα διάφορα λόμπι μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.
Γιατί, η ταξική διάρθρωση, έτσι όπως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει και στην Ομογένεια».
Όπως επισήμανε, «κατά καιρούς έχουμε δει και - Έλληνες στην καταγωγή - γερουσιαστές π.χ. στις ΗΠΑ, οι οποίοι, ούτε για το «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο που ανέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε τίποτα, ούτε βγάζουν «άχνα» για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ούτε τίποτα. Και οι οποίοι στήριξαν κυβερνήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες π.χ. υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ποδοπατώντας όμως, ή έστω αγνοώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, του ελληνικού λαού, διαμέσου διαφόρων συμμαχιών και με κάθε τρόπο.
Όχι ότι δεν υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι φυσικά ανάμεσά τους, δεν λέμε αυτό…».
«Άρα, σε σχέση με τα 'εθνικά δίκαια' - αν και ο όρος δεν είναι, ούτε ακριβής ούτε σωστός κατά την άποψή μας - και την αμφισβήτησή τους, ιδιαίτερα σήμερα, αλλού είναι το πρόβλημα και δεν πρόκειται να λυθεί, δυστυχώς, με την ψήφο των αποδήμων.
Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις και η πολιτική τους διαχρονικά, είναι μέρος του προβλήματος.
Και η πολιτική που ασπάζεται το δόγμα, πως αν η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προστατεύσει δήθεν, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έχει πλήρως και αποδεδειγμένα και ιστορικά, χρεοκοπήσει» τόνισε.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε επίσης, ότι στο δόγμα αυτό «είστε όλοι σας, οπωσδήποτε με διαβαθμίσεις, προσηλωμένοι και ταγμένοι.
Τόσο κερδισμένος είναι ο λαός μας από τις συμμαχίες σας, τόση ασφάλεια και προστασία του παρέχει το ΝΑΤΟ και οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, που έχετε φτάσει στο σημείο όλοι σας να θέτετε στο λαό το δίλημμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, 'συνεκμετάλλευση και υποχώρηση με την Τουρκία, ή σύγκρουση και τελικά πολεμική εμπλοκή;'.
Ήρθε στην επικαιρότητα ξανά αυτές τις ημέρες με αφορμή την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης […]
Μόνο που αυτό το ψευτοδίλημμα, είναι εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη» τόνισε.  
Όπως είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, υπάρχουν σημαντικά και πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου. Κι αυτά τα κοιτάσματα θέλει να τα ελέγξει, «εκτός από την αστική τάξη της Ελλάδας, και η αστική τάξη της Τουρκίας, όπως και άλλα κράτη της περιοχής, αλλά κονταροχτυπιούνται και μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα […] Κι ο λαός μας πρέπει να ξέρει πως αυτοί οι έντονοι ανταγωνισμοί, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις. Τέτοιοι ανταγωνισμοί βρίσκονται πίσω από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη» πρόσθεσε.
«Το ΚΚΕ, για μια ακόμα φορά, τοποθετείται καθαρά, απευθύνεται με ευθύνη στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία, όπως και στους ξενιτεμένους μας: Απορρίπτουμε τα διάφορα ψευτοδιλήμματα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.  
Όποια διαπραγμάτευση, συμφωνία και διευθέτηση με την Τουρκία, πρέπει να γίνει στην βάση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Βέβαια, οι εξελίξεις δείχνουν πως οι ιμπεριαλιστές φίλοι δεν πιάνονται.  
Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που μπορεί να ταρακουνήσει για καλά τα νερά και να φωτίσει μία άλλη διέξοδο, είναι ο απεγκλωβισμός από αυτόν τον θανατηφόρο εναγκαλισμό με το ΝΑΤΟ.
Είναι η πάλη για να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στην χώρα μας, για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές, σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής και του υπόλοιπου κόσμου, για ριζικές αλλαγές» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Είπε επίσης, ότι η θέση του ΚΚΕ «ο ελληνικός λαός μαζί με τον λαό της Τουρκίας, τους άλλους λαούς της περιοχής, να επιβάλουν με την πάλη τους την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, είναι η πιο φιλική θέση για τους λαούς και τις χώρες μας».  
Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε την σημασία ανάπτυξης καλών σχέσεων συνεργασίας και ισοτιμίας με όλες τις χώρες του κόσμου, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως αυτές οι σχέσεις θα πρέπει να στηρίζονται «κυρίως στους λαούς και τα κινήματά τους, στη φιλία τους, στους αγώνες τους σε αυτές τις χώρες.
Να στηρίζονται σε μια εξουσία που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των διάφορων επιχειρηματικών κολοσσών, που τρώγονται σαν τα σκυλιά για το ποιος θα πρωτοβάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και της χώρας μας και της περιοχής όλης».

Βαρουφάκης: Γιατί το ΜέΡΑ 25 καταψηφίζει το νομοσχέδιο

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους.
Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε.
Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους».
Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.
Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει εμπάθεια, μικροκομματικές σκοπιμότητες και υποκρισία τονίζοντας ότι το κόμμα του ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο διάλογο χωρίς να μετρά κουκιά».
« Όταν η ΝΔ και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκαν πρόσβαση στη κάλπη των Ελλήνων της διασποράς, εμείς ανταποκριθήκαμε από τη πρώτη στιγμή, δεν το είδαμε μικροκομματικά, δεν μετρήσαμε κουκιά και υπερθεματίσαμε.
Είδαμε το νομοσχέδιο ως μια ευκαιρία ενίσχυσης του κοινοβουλευτισμού.
Καταθέσαμε άμεσα τις προτάσεις μας, προτείνοντας εκλογικές περιφέρειες στις χώρες όπου βρίσκονται οι Έλληνες της ομογένειας ώστε να τους δώσουμε πραγματικά το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Ο νόμος όμως αυτός, μόνο προσβολή προσφέρει στους απόδημους.
Όχι μόνο δεν τους δίνουμε κάτι αξιόλογο ή δικαιώματα αλλά τους παίρνουμε πίσω και πολλά. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν».
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι «τα κόμματα είχαν μια ευκαιρία που χάθηκε να διορθώσουν μια κατάφωρη αδικία ετών για τους Έλληνες της διασποράς που υπερβαίνει τεχνικά και νομικά ζητήματα».
«Μιλάμε για ανθρώπους που η πατρίδα ξεπούλησε ή έδιωξε κατά κύματα, ανθρώπους που διατηρούν σχέσεις λατρείας και θυμού με την Ελλάδα και τους οποίους εμείς θυμόμαστε μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη.
Όποιος όμως θέλει να ζητήσει αφαίρεση των δικαιωμάτων τους να το κάνει ξεκάθαρα. Αλλά μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από ακροβατισμούς», επεσήμανε.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι το νομοσχέδιο εισάγει επικίνδυνα δαιμόνια με τις βασικές αρχές που το διέπουν, όπως το άκρως ανησυχητικό κριτήριο για τη διετία που συνδέει τη κάλπη με την φορολογική δήλωση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
«Η δημοκρατία μας μπαίνει σε περιπέτειες με αυτό το νομοσχέδιο» είπε και επέμεινε στη πρόταση του κόμματος του για τις εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού.
«Προσβάλετε τις βασικές αρχές της ισοτιμίας της ψήφου.
Δεν δίνετε στους Έλληνες της διασποράς δικαιώματα με αυτό το νομοσχέδιο αλλά τους παίρνετε πολλά περισσότερα.
Την ίδια ώρα εισάγουμε δαιμόνια τα οποία μόνο για να υποσκάψουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις μπορούν να προσφέρουν», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε: «Δεν δίνετε ισότιμη ψήφο.
Πικραίνετε τους απόδημους.
Το ΜεΡΑ25 δεσμεύεται να προασπίσει τα δικαιώματα τους για πραγματική ένταξη τους στη πατρίδα και στο πλαίσιο αυτού του δημοκρατικού αγώνα εμείς καταψηφίζουμε».

Θεοδωρικάκος: H ψήφιση του ν/σ τους Έλληνες της διασποράς έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία

«H ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Έλληνες της διασποράς έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία.
Σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για την πατρίδα μας γίνεται πράξη ένα αίτημα δεκαετιών, ένα συνταγματικά προβλεπόμενο αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα.
Να μπορούν να ψηφίζουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικρατείας.
«Η υπερψήφιση από το σύνολο των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας θα είναι μια σπουδαία πράξη που θα συμβολίζει την εθνική ενότητα και τη στοιχειώδη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στον απόδημο ελληνισμό», ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε μπροστά της το κρίσιμο δίλημμα, «ή να προχωρήσει μέσα από συμβιβασμούς και συγκλίσεις αναζητώντας κοινό τόπο με τα άλλα κόμματα ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι ή να επιμείνει μέχρι τέλος στην άποψή της και να χαθεί ξανά η ευκαιρία ψήφισης ενός νόμου που θα παράγει αποτελέσματα».
«Η απόφαση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή. Θέλαμε και θέλουμε πάση θυσία να πετύχουμε μια συμφωνία λειτουργική η οποία θα μας πηγαίνει μπροστά, θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα που βρίσκονται.
Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια σπουδαία απόφαση και διαχώρισε τη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα από την συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», τόνισε.
«Η μόνη κόκκινη γραμμή», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, «που τέθηκε από τη κυβέρνηση ήταν η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με την ψήφο αυτών που ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι, «η θέση της ΝΔ ήταν και είναι οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις με επιστολική ψήφο», ωστόσο όπως είπε, «ήταν φανερό ότι αυτή η θέση δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα να συγκεντρώσει 200 ψήφους καθώς σε αυτήν την άποψη συνέκλιναν μόνο άλλα δύο κόμματα, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση».
«Η λύση που δίνουμε αναμφίβολα δεν είναι η ιδεώδης.
Δεν είναι η ιδανική. Είναι όμως η μόνη ρεαλιστική από πολιτική άποψη και η μόνη που σήμερα μας πηγαίνει μπροστά», είπε και πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη συμφωνία συνέβαλαν θετικά όλα τα κόμματα».
Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ακόμα ότι, «δεν υπάρχει κανένα όριο για το πότε έφυγε κάποιος από τη χώρα σε σχέση με το δικαίωμά του να ψηφίζει από τη χώρα από την οποία βρίσκεται».
«Είτε έφυγε κάποιος 20 είτε 30, είτε 40, είτε 50 χρόνια από την πατρίδα η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος είναι να μπορεί να αποδείξει με δημόσια έγγραφα ότι τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον δύο χρόνια, και όχι υποχρεωτικά συνεχόμενα, στα οποία βρέθηκε στην Ελλάδα», ανέφερε.
«Καλούμαστε όλοι να ψηφίσουμε με δύναμη και αποφασιστικότητα αυτό το νομοσχέδιο, υπερβαίνοντας ο καθένας τις δικές του ξεχωριστές προτάσεις, αφήνοντας στο χθες διχασμούς και ιδεοληψίες γύρω από αυτή την υπόθεση.
Ας το ψηφίσουμε ομόφωνα, στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη τη γη, ότι η Ελλάδα τους αγκαλιάζει, τους αγαπά, όπως κι εκείνοι αγαπούν την πατρίδα και σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά για να ικανοποιήσουμε ένα βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Είναι λάθος το όλα ή τίποτα, που υποστηρίζουν μέσα στο πάθος τους και την αγάπη τους για την πατρίδα κάποιες ομογενειακές οργανώσεις. Γιατί είδαμε ότι επί τόσα χρόνια είχαμε μείνει κολλημένοι στο τίποτα».
Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους έλληνες που βρίσκονται εξωτερικό να κάνουν το χρέος τους και να συνδράμουν, με τη μαζική τους συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, ώστε να πετύχει η νέα ρύθμιση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης